Κορονοϊός: «Κληρώνει» για νέα μέτρα προς το τέλος της εβδομάδας

Κορονοϊός: «Κληρώνει» για νέα μέτρα προς το τέλος της εβδομάδας

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:07 Δημιουργία 06/10/20, 08:00
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Στη «μάχη της πλατείας» επικεντρώνει το ενδιαφέρον της η κυβέρνηση σε ό,τι αφορά την πανδημία και την έκρηξη κρουσμάτων, που παρατηρείται εδώ και πολλές εβδομάδες στην Αττική.

Αύριο, Τετάρτη, σύμφωνα με πληροφορίες του Xrimaonline.gr, αναμένεται να γίνει νέα κυβερνητική σύσκεψη με τη συμμετοχή λοιμοξιολόγων, προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση και να συζητηθεί η λήψη νέων, επιπρόσθετων μέτρων.

Η Αττική, παρά την ύφεση των δύο προηγούμενων ημερών, εξακολουθεί να βρίσκεται στη δίνη της πανδημίας, με 167 κρούσματα.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο είχαν καταγραφεί 123 και 97 θετικά κρούσματα, αντίστοιχα. Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο χαμηλός αριθμός νέων λοιμώξεων δεν θεωρείται αντιπροσωπευτικός, καθώς τα Σαββατοκύριακα διενεργούνται λιγότερα τεστ στα εργαστήρια.

Από την 1η Οκτωβρίου στην Αττική έχουν επιβεβαιωθεί 866 νέα περιστατικά κορονοϊού, αριθμός στον οποίο περιλαμβάνονται και τα δεκάδες που εντοπίστηκαν στη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων στον Άγιο Παντελεήμονα Αθήνας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα μέτρα που εξετάζονται αυτή την ώρα, είναι τα εξής:

  1. Η επιβολή της μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους
  2. Η ένταση της αστυνομικής παρουσίας σε πλατείες, πάρκα και γενικότερα σε χώρους, όπου παρατηρείται συνωστισμός
  3. Εντατικοποίηση των ελέγχων στα ΜΜΜ προκειμένου να απομακρύνονται από λεωφορεία και μέτρο πρόσωπα, που δεν φορούν μάσκες

Τα μέτρα αυτά που αφορούν μόνον τις περιοχές, που έχουν υψηλό αριθμό κρουσμάτων, θα επιβληθούν, εάν τελικά υπάρξουν οριστικές αποφάσεις, από το τέλος της εβδομάδας.

Επίσης, στην «φαρέτρα» της κυβέρνησης, εφόσον συνεχιστεί η αυξητική τάση στα κρούσματα, είναι ο χρονικός περιορισμός της λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης (στο τραπέζι είναι η πρόταση εστιατόρια, μπαρ και καφέ να κλείνουν στις δέκα την νύχτα), ο αποκλεισμός με απόφαση της ΕΛΑΣ πλατειών και πάρκων, η αύξηση των προστίμων στους παραβάτες και ως σοβαρό μέτρο εξετάζεται - σε δεύτερο χρόνο και εφόσον δεν αποδώσουν όλα τα προηγούμενα - η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις δέκα το βράδυ έως τις επτά το επόμενο πρωί.

Η κυβέρνηση δεν εξετάζει τον περιορισμό της κυκλοφορίας των ανθρώπων που είναι άνω των 65 ετών, ούτε είναι στο «τραπέζι» αυτή την ώρα το ενδεχόμενο ενός νέου γενικευμένου lock down.

Όπως διαβεβαιώνουν υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη, η συνολική απαγόρευση, το κλείσιμο της Αττικής, αποτελεί ένα ύστατο μέτρο και θα ληφθεί, μόνο σε περίπτωση γενικευμένης κρίσης .

Ωστόσο, τα ίδια πρόσωπα σημείωναν - μιλώντας στο Xrimaonline.gr - ότι εάν οι πολίτες υπακούσουν στα μέτρα, τα οποία ισχύουν σήμερα, δεν θα υπάρξει κανένας λόγος αυστηροποίησης τους.

Προς το τέλος της εβδομάδας και ανάλογα πάντα με την εξέλιξη του αριθμού των κρουσμάτων, δεν αποκλείεται να υπάρξει νέο διάγγελμα του πρωθυπουργού, με νέες προειδοποιήσεις για πίστη τήρηση των μέτρων προφύλαξης.

Αν σου άρεσε κάνε