Κ. Μητσοτάκης: Προσδοκούμε συνέχεια και συνέπεια από τους γείτονες

Κ. Μητσοτάκης: Προσδοκούμε συνέχεια και συνέπεια από τους γείτονες

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 13:20 Δημιουργία 06/10/20, 12:10

Το μήνυμα πως η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο δεν αποτελεί διμερές ζήτημα, αλλά αφορά αφορά όλους τους εταίρους του βορειοατλαντικού συμφώνου επανέλαβε ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων του με γγ του ΝΑΤΟ Γιένς Στόλτενμπεργκ, αφότου οι δύο άνδρες συναντήθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Συζητήσαμε προφανώς όλα όσα μεσολάβησαν τους τελευταίους μήνες στην Ανατολική Μεσόγειο. Γεγονότα που απειλούν την ειρήνη, την σταθερότητα και την ίδια τη συνοχή του ΝΑΤΟ» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Δεν είναι διμερές ζήτημα. Αφορά όλους τους εταίρους του βορειοατλαντικού συμφώνου και πρόκληση προς την Ευρώπη συνολικά», συνέχισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Πρόκειται για κίνδυνο που καραδοκεί σε ζώνη ενδιαφέροντος και για τις ΗΠΑ».

«Εμείς είμαστε έτοιμοι να τη συναντήσουμε στον δεύτερο δρόμο και είμαι αισιόδοξος ότι αυτόν τον δρόμο θα ακολουθήσουμε γιατί είναι προς όφελος των λαών μας» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Υποδεχόμαστε θετικά ένα πρώτο βήμα της αποκλιμάκωσης της πρόσφατης έντασης. Μένει να φανεί αν προκειται για ειλικρινή κίνηση ή για πρόσκαιρο ελιγμό και αν είναι μέρος πολιτικής που σέβεται το διεθνές δίκαιο ή ενα φωτεινό διάλειμμα» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

«Προσδοκούμε συνέχεια και συνέπεια από τους γείτονες και περιμένουμε τον ορισμό ημερομηνίας έναρξης διερευνητικών επαφών» πρόσθεσε.

«Επανέλαβα στον Γενικό Γραμματέα ότι η Ελλάδα όσο πιστή παραμένει στα εθνικά της δίκαια τόσο σταθερά επιδιώκει την ειρηνική επίλυση των διαφορών», σημείωσε.

Η Ελλάδα, είπε ο κ. Μητσοτάκης, είναι έτοιμη για διάλογο σύμφωνα με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου αλλά και την αρχή της αλληλεγγύης, ενώ υπηρετεί με προσήλωση την αποχή από κάθε απειλή χρήσης βίας όπως προβλέπει η ιδρυτική συνθήκη.

Υπογράμμισε, δε, για μια ακόμη φορά ότι το μόνο αντικείμενο των διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας είναι ο ορισμός θαλασσίων ζωνών.

Ο πρωθυπουργός χαιρέτισε τη δημιουργία μηχανισμού αποκλιμάκωσης «με ένα καλό κείμενο όπου ρητά αναφέρεται η αρχή της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών και η δημιουργία μιας απευθείας 24ωρη γραμμής επικοινωνίας των επιτελών Ελλάδας-Τουρκίας».

Ωστόσο, σημείωσε ότι «τα μέτρα αυτά είναι μόνο τεχνικά που ακολούθησαν αλλά δεν απέτρεψαν μια κρίση. Γιατί σε τόσο καίριες επιλογές σημασία έχουν αυτές που υποδηλώνουν την πολιτική βούληση των χωρών».

«Είχα την ευκαιρία να ενημερώσω για τις πρόσφατες αποφάσεις για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων», συνέχισε ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας ότι ενημέρωσε τον ΓΓ του ΝΑΤΟ «και για την απόφασή μας να ενισχύσουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις με 15.000 εξειδικευμένα μόνιμα στελέχη».

Η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες που συστηματικά και την περίοδο της κρίσης ξόδευε πάνω από 2% του ΑΕΠ της για τις αμυντικές δαπάνες, είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης, σημειώνοντας πως ακρογωνιαίος λίθος του ΝΑΤΟ είναι η αρχή της αλληλεγγύης. Η λέξη συμμαχία σημαίνει μαζί στη μάχη. Εν προκειμένω μαζί στη μάχη για την Ειρήνη, την Ασφάλεια, τη Συνεργασία.

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ χαρακτήρισε πολύτιμο σύμμαχο την Ελλάδα επισημαίνοντας ότι «είμαστε ευγνώμονες για τη συμπεριφορά σας. Καλωσορίζουμε το γεγονός ότι η Ελλάδα δαπανά πάνω από το 2% του ΑΕΠ για τις αμυντικές της δαπάνες. Όλη αυτή η συνεισφορά κρατά την Ελλάδα και το ΝΑΤΟ ισχυρό».

«Για πολλά χρόνια η Ελλάδα ήταν στην προμετωπίδα του αγώνα κατά της προσφυγικής κρίσης. Το ΝΑΤΟ ήταν αλληλεγγυο στην Ελλάδα» συνέχισε ο ΓΓ της βορειοατλαντικής συμμαχίας.

Όσον αφορά την κρίση στην ανατολική Μεσόγειο ο κ. Στόλτενμπεργκ καλωσόρισε τη δημιουργία «κόκκινης γραμμής» ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία σημειώνοντας ότι «ο μηχανισμός αποκλιμάκωσης μπορεί να βοηθήσει να δημιουργηθεί ο χώρος για διπλωματικές προσπάθειες. Η άμβλυνση των αντιθέσεων μπορεί να γίνει μέσω του διαλόγου».

«Ευχαριστώ για την σημαντική και άοκνη προσπάθεια στη συμμαχία» κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

Αν σου άρεσε κάνε