Στο «τραπέζι» αιφνίδιος δομικός ανασχηματισμός

Στο «τραπέζι» αιφνίδιος δομικός ανασχηματισμός

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:20 Δημιουργία 07/10/20, 08:00
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Σενάρια δομικού ανασχηματισμού επανέρχονται ξαφνικά στα κυβερνητικά παρασκήνια, παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός και οι στενοί του συνεργάτες δεν λένε τίποτε σχετικό ούτε στις κατ’ιδίαν συζητήσεις τους.

Ωστόσο, οι καλά γνωρίζοντες επιμένουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα κάνει δεύτερη φορά το ίδιο λάθος, διαρρέοντας αρχικά την πρόθεση του περί αλλαγών και στη συνέχεια να τις πραγματοποιεί.

«Αυτή την φορά θα δράσει ακαριαία», σημειώνουν οι ίδιοι παράγοντες, τονίζοντας ότι οι όποιες συζητήσεις γίνονται σε έναν κλειστό κύκλο ανθρώπων, που είναι της απολύτου εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού. Η ιδέα για επίσπευση των αλλαγών έχει κερδίσει έδαφος με δεδομένη την πρόθεση του κ. Μητσοτάκη να επαναφέρει στην «πρώτη γραμμή» την μεταρρυθμιστική του ατζέντα και να ξεφύγει, όσο αυτό είναι δυνατόν, από την δίνη του κορονοϊού και της έντασης στα ελληνοτουρκικά.

Είναι δεδομένο ότι τα δύο αυτά κεφαλαιώδη ζητήματα θα συνεχίσουν να κυριαρχούν, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να παράγει έργο και σε άλλους τομείς.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Χrimaonline.gr, η πρώτη μεγάλη αλλαγή θα γίνει στο οικονομικό επιτελείο με τον κ. Σκυλακάκη να αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο του υπουργού Οικονομικών. Ο κ. Σκυλακάκης έχει ήδη την ευθύνη για τον σχεδιασμό του Ταμείου Ανάκαμψης, την κατανομή των κοινοτικών κονδυλίων και τον συντονισμό των υπουργείων που θα εμπλακούν.

Εάν η αλλαγή προχωρήσει, ο ίδιος θα αναλάβει το συνολικό έργο του υπουργείου σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία. Δεύτερη μεγάλη αλλαγή είναι πιθανόν να σημειωθεί στο υπουργείο Παιδείας. Η κυρία Κεραμέως πιθανότατα θα μετακινηθεί σε άλλο πόστο και στην θέση της θα τοποθετηθεί πολύπειρο πολιτικό στέλεχος. Έχει ακουστεί κατά το παρελθόν το όνομα του Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος εάν μετακινηθεί, στη θέση του θα τοποθετηθεί εξωκοινοβουλευτικό στέλεχος.

Στο υπουργείο Απασχόλησης, εάν ο κ. Βρούτσης μετακινηθεί, αυτή τη φορά την θέση του θα αναλάβει ο νυν υφυπουργός κ. Τσακλόγλου, ενώ το σενάριο της ανάληψης του χαρτοφυλακίου από τον κ. Πέτσα παραμένει στο «τραπέζι».

Ερώτημα αποτελεί, εάν ο κ. Κικίλιας θα μείνει στο υπουργείο Υγείας. Εάν αλλάξει η «φρουρά», τότε τη θέση του θα πάρει ο νυν υφυπουργός κ. Κοντοζαμάνης, ενώ ο κ. Κικίλιας θα μείνει στην κυβέρνηση, αλλά σε άλλο πόστο.

Σταθεροί στις θέσεις τους θα μείνουν - και λόγω εξελίξεων - οι κ.κ. Δένδιας και Παναγιώτοπουλος, ενώ τα ίδια χαρτοφυλάκια θα διατηρήσουν δυο υπουργοί που θεωρούνται πετυχημένοι, κ.κ. Καραμανλής και Θεοδωρικάκος.

Ο πρώτος έχει μπροστά του τον σχεδιασμό των μεγάλων έργων, συνολικού ύψους 13 δις., ενώ ο δεύτερος έχει αναλάβει δύσκολες αποστολές, όπως την προετοιμασία των σχολείων μέσα στην πανδημία, αλλά και τη στήριξη δήμων και περιφερειών μετά από φυσικές καταστροφές.

Ο κ. Γεωργιάδης παραμένει στην θέση του, ενώ λιγότερες πιθανότητες συγκεντρώνει το ενδεχόμενο μετακίνησης του στο υπουργείο Ενέργειας, εάν φύγει τελικά ο κ. Χατζηδάκης για το υπουργείο Παιδείας, ενώ βέβαιη θεωρείται η απομάκρυνση του κ. Θεοχάρη από τον υπουργείο τουρισμού και η επιστροφή - μετά από πολλά χρόνια - σε κυβερνητικό πόστο του κ. Θεόδωρου Ρουσόπουλου.

Σαρωτικές θα είναι οι αλλαγές σε επίπεδο υφυπουργών και Γενικών Γραμματέων και σύμφωνα με πληροφορίες, αλλαγές θα γίνουν στα υπουργεία Οικονομικών, Εθνικής Άμυνας , Παιδείας, Ανάπτυξης και Ενέργειας.

Σε κάθε περίπτωση, οι συζητήσεις έχουν μόλις ξεκινήσει και είναι άγνωστο το πότε θα ολοκληρωθούν. Το βέβαιο είναι ότι ο στόχος του πρωθυπουργού είναι να λειτουργήσει αιφνιδιαστικά, προκειμένου να μην διαρκέσει πολύ ούτε η εσωτερική συζήτηση στην κυβέρνηση ούτε να υπάρξει δυσλειτουργία μέχρι να αναλάβουν τα νέα πρόσωπα.

Αν σου άρεσε κάνε