Κ. Κενεβέζος: Η Τουρκία κρατά μαστίγιο και καρότο στο ίδιο χέρι

Κ. Κενεβέζος: Η Τουρκία κρατά μαστίγιο και καρότο στο ίδιο χέρι

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 12:08 Δημιουργία 07/10/20, 11:37

«Η Τουρκία έχει το μαστίγιο και το καρότο στο ίδιο χέρι», ήταν το μήνυμα, που έστειλε ο πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα, Κυριάκος Κενεβέζος, μία μόλις μέρα αφότου ο Ταγίπ Ερντογάν και ο λεγόμενος «πρωθυπουργός» Ερσίν Τατάρ, ανακοίνωσαν το άνοιγμα της παραλίας της Αμμοχώστου.

Μιλώντας στον Real.Fm και τον Νίκο Χατζηνικολάου το πρωί της Τετάρτης, ο ίδιος σημείωσε πως παρά τα δείγματα αποκλιμάκωσης που καταγράφτηκαν την περασμένη εβδομάδα, εντούτοις οι τελευταίες εξελίξεις ήταν αναμενόμενες, επισημαίνοντας πως η παράταση χρόνου κι ανοχής που δόθηκε στην Άγκυρα από την ΕΕ, δεν άνοιξαν «παράθυρο» σε έναν ουσιαστικό διάλογο ή στην εξεύρεση μίας βιώσιμης λύσης με στόχο την αποκατάσταση των σχέσεων στην περιοχή.

Ο κ. Κενεβέζος άφησε ξεκάθαρες αιχμές για την στάση της ΕΕ και συγκεκριμένα της Γερμανίας, υπογραμμίζοντας πως οι κινήσεις Ερντογάν σχετικά με την Κύπρο αποτελούν ένα κομμάτι διεμβολισμού της τουρκικής παρέμβασης στην περιοχή. Όπως σημείωσε ο πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα, ο Τούρκος πρόεδρος είχε προγραμματίσει τις κινήσεις του, επιδιώκοντας να στείλει μήνυμα ισχύος και επιβολής στην περιοχή, καθώς και πως για… κάποιους είναι αναγκαίος «σύμμαχος».

Ο κ. Κενεβέζος τόνισε ακόμη ότι ο Ερντογάν επιβεβαιώνει τη φήμη του απόλυτου ταραξία στην περιοχή. «Πρέπει συνολικά ως ΕΕ να δούμε, με ποιον έχουμε να συνομιλήσουμε. Δεν παραλείπει ούτε μέρα με ανοιχτά μέτωπα», πρόσθεσε, τονίζοντας πως η ανθρώπινη ζωή για αυτόν έχει άλλη διάσταση σε σχέση με την Κύπρο, την Ελλάδα και γενικότερα την Ευρώπη.

«Η Τουρκία κρατά μαστίγιο και καρότο στο ίδιο χέρι», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κενεβέζος. «Το μαστίγιο είναι εν ενεργεία συνεχώς για να προκαλεί», συμπλήρωσε.

Τέλος, ιδιαίτερη σημασία έχει η θέση του κ. Κενεβέζου σχετικά με το κορυφαίο ζήτημα του Κυπριακού και την επανέναρξη του διαλόγου.

Ο ίδιος αφότου τόνισε ότι η διεθνής πτυχή του Κυπριακού είναι συγκεκριμένη, στη συνέχεια επεσήμανε πως ο Ερντογάν δείχνει πως επιδιώκει να επανατοποθετήσει τα πράγματα, εκβιάζοντας κι εκπέμποντας μήνυμα αναξιοπιστίας. «Δείχνει στους ξένους τα δόντια του», είπε χαρακτηριστικά.

«Η Τουρκία αρέσκεται στο να έχει ανοιχτά μέτωπα», κατέληξε.

Αν σου άρεσε κάνε