Νίκη των θεσμών και της Δημοκρατίας!

Νίκη των θεσμών και της Δημοκρατίας!

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 07:47 Δημιουργία 08/10/20, 07:36
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Ως νίκη των θεσμών και της ίδιας της Δημοκρατίας ερμήνευσε το πολιτικό προσωπικό της χώρας την απόφαση της Δικαιοσύνης για την Χρυσή Αυγή.

Ειδικότερα, όμως, τα στελέχη της κυβέρνησης και της ΝΔ είχαν έναν επιπρόσθετο λόγο να δηλώνουν ικανοποίηση, καθώς δύο ηγέτες της παράταξης ήταν εκείνοι, που ξεκίνησαν και τελείωσαν το ακροδεξιό μόρφωμα.

Επί κυβερνήσεως Σαμαρά ξεκίνησε να «ξετυλίγεται το κουβάρι», με τον τότε υπουργό Δημόσιας Τάξης Νίκο Δένδια να στέλνει πάνω από 40 δικογραφίες στην Δικαιοσύνη και επί κυβερνήσεως Μητσοτάκη ολοκληρώθηκε η χρονοβόρα και επίπονη για τα θύματα της εγκληματικής οργάνωσης διαδικασία.

Για τη ΝΔ, όπως επεσήμαναν και όλα της τα στελέχη που χθες τοποθετήθηκαν επί της δικαστικής αποφάσεως, αυτή αποτελεί δικαίωση των αγώνων της παράταξης, καθώς και κατηγορηματική απάντηση σε όλους εκείνους, που μιλούσαν για υπόγειες διαδρομές μεταξύ της ΝΔ και της Ακροδεξιάς, για «εκλεκτικές συγγένειες» ή ακόμη και για πολιτική ανοχή.

Η κυβέρνηση πέρα των χθεσινών τοποθετήσεων που έγιναν μετά την ανακοίνωση της απόφασης, θα παρακολουθήσει την εξέλιξη της διαδικασίας τις επόμενες ημέρες, αναμένοντας, όπως όλοι, την επιβολή των ποινών στους ήδη καταδικασθέντες.

Χθες, ο πρωθυπουργός επέλεξε να κάνει ένα πολιτικό σχόλιο επί της δικαστικής αποφάσεως και δήλωσε υπερήφανος για την αταλάντευτη στάση της ΝΔ, που έθεσε ως στρατηγικό της στόχο την πολιτική και κοινωνική περιθωριοποίηση της Χρυσής Αυγής.

«Με τη απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για τη δράση της Χρυσής Αυγής κλείνει ένας τραυματικός κύκλος της δημόσιας ζωής της χώρας. Η πολιτική του διάσταση έχει, ευτυχώς, κριθεί με τη νίκη της Δημοκρατίας, που εξόρισε απ’ τη Βουλή το ναζιστικό μόρφωμα. Τώρα, η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη δίνει και αυτή την δική της απάντηση», είπε χαρακτηριστικά στο μήνυμά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Ως Πρωθυπουργός» - πρόσθεσε - « απέχω συνειδητά από τον σχολιασμό δικαστικών κρίσεων. Ως Έλληνας πολίτης, όμως, συμμετέχω στην καθολική ικανοποίηση για την αναγνώριση του εγκληματικού της χαρακτήρα. Και είμαι υπερήφανος για την αταλάντευτη στάση της παράταξής μας που έθεσε ως στρατηγικό της στόχο την πολιτική και κοινωνική περιθωριοποίηση της Χρυσής Αυγής».

«Η Ιστορία έγραψε ότι επί των ημερών της Νέας Δημοκρατίας άνοιξε ο δρόμος για τη δίκη της Χρυσής Αυγής. Επί των ημερών της, επίσης, διευκολύνθηκε και επιταχύνθηκε μια διαδικασία που βάλτωνε επί τεσσεράμισι χρόνια. Ώστε να φτάσουμε σήμερα η Δικαιοσύνη να πάρει τις αποφάσεις της», κατέληξε.

Παρέμβαση έκανε και ο πρώην πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος ξεκίνησε ως επικεφαλής της κυβέρνησης την περίοδο 2012-2014 την αστυνομική έρευνα, που οδήγησε την υπόθεση στην Δικαιοσύνη και στην χθεσινή απόφαση.

Στην δήλωσή του σημείωσε ότι δεν θα ξεχάσει ποτέ πως «σε ώρες φοβερά δύσκολες πάρθηκε η απόφαση και ότι ολόκληρη η κυβέρνησή μας, ατρόμητοι δικαστές και στελέχη από όλες τις παρατάξεις, πιστέψαμε σε αυτήν την αποστολή».

«Τολμήσαμε» - υπογράμμισε - «και υπομείναμε ύβρεις και απειλές αλλά και απέραντη υποκρισία. Κι ασφαλώς θα θυμάμαι πάντα την αγωνία μου μήπως οι θυσίες του ελληνικού λαού τότε πήγαιναν χαμένες μέσα σε ένα όργιο βίας», «Πολύ απλά λοιπόν, δεν κάναμε τίποτα παραπάνω από το εθνικό και δημοκρατικό μας καθήκον», κατέληξε.

Αν σου άρεσε κάνε