Δένδιας-Τσαβούσογλου: «Ναι» σε ημερομηνία για τις διερευνητικές

Δένδιας-Τσαβούσογλου: «Ναι» σε ημερομηνία για τις διερευνητικές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 14:44 Δημιουργία 08/10/20, 12:56

Να δοθεί ημερομηνία έναρξης των διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας συμφώνησαν ο Νίκος Δένδιας και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά τη συνάντησή τους στην Μπρατισλάβα της Σλοβακίας, στο πλαίσιο του φόρουμ ασφαλείας «GlobSec 2020», την Πέμπτη.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η συνάντηση Δένδια - Τσαβούσογλου κράτησε περίπου 20 λεπτά και πέραν του ορισμού ημερομηνίας για τις διερευνητικές, ο Έλληνας υπουργός εξέφρασε την αντίδραση της Ελλάδας για τις κινήσεις της Τουρκίας σχετικά με το άνοιγμα των Βαρωσίων στην κατεχόμενη Κύπρο.

Στο μεταξύ, την αντίδρασή τους για τα Βαρώσια εξέφρασαν σε κοινή τους δήλωση και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Οι δυο ηγέτες συζήτησαν για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, ειδικά υπό το φως των νεότερων ανησυχητικών εξελίξεων που αφορούν τα Βαρώσια, και επανέλαβαν ότι ο πλήρης σεβασμός των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών παραμένει απαραίτητος.

Εξέφρασαν την αποφασιστικότητά τους να δράσουν βάσει των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 2ας Οκτωβρίου, επαναλαμβάνοντας ότι η Τουρκία οφείλει να προβεί στα απαραίτητα βήματα ώστε να μειωθούν οι εντάσεις στην περιοχή, και να προχωρήσει σε εποικοδομητικό διάλογο με την Ελλάδα, την Κύπρο και την ΕΕ. Αμφότεροι προσβλέπουν στις προσεχείς συζητήσεις στο επίπεδο των συνεδριάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Με αφορμή τη νέα πρόκληση της Τουρκίας, που επέτρεψε την είσοδο στο παραλιακό μέτωπο της Αμμοχώστου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, τόνισε: «Η Τουρκία οφείλει να κάνει ένα βήμα πίσω. Αν δεν το κάνει, το θέμα θα απασχολήσει τους Ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης την επόμενη εβδομάδα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 15ης-16ης Οκτωβρίου 2020, καθώς θα τεθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία και, φυσικά, την Ελλάδα».

Από την προηγούμενη εβδομάδα και στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, επεσήμανε ο κ. Πέτσας, «είχαμε πει ότι η Ευρώπη προσφέρει καρότο και μαστίγιο. Είναι στο χέρι της άλλης πλευράς τι θα επιλέξει. Έχει δοθεί ένα χρονικό ορόσημο, ο Δεκέμβριος, που θα κριθεί η συμπεριφορά της Τουρκίας και αν χρειαστεί, να επιβληθούν κυρώσεις. Έχει την ευκαιρία η Τουρκία να κάνει ένα βήμα πίσω. Αν δεν το κάνει, θα το δούμε την επόμενη εβδομάδα, το πλαίσιο των κυρώσεων ήδη υπάρχει».

Αν σου άρεσε κάνε