Πολιτικό μπινγκ μπανγκ για τον Ποινικό Κώδικα

Πολιτικό μπινγκ μπανγκ για τον Ποινικό Κώδικα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 13:38 Δημιουργία 09/10/20, 12:40

Βολές κατά της ΝΔ για ευθύνες, που συνέβαλαν στη γιγάντωση της ακροδεξιάς στην Ελλάδα, εξαπέλυσε ο ΣΥΡΙΖΑ, με την κυβέρνηση να απαντά για το ρόλο της Αριστεράς ως προς την αλλαγή του σχετικού Ποινικού Κώδικα, με την προσοχή να εστιάζεται στις επίμαχες διατάξεις, που έχουν προκαλέσει πολιτική ταραχή στο πλαίσιο της δίκης της Χρυσής Αυγής.

«Η ηγεσία της Ν.Δ. κυριεύθηκε από πανικό, διότι ήταν η μοναδική απούσα από την πάνδημη συγκέντρωση, την εκκωφαντική παρουσία του λαού και της ηγεσίας των προοδευτικών δυνάμεων έξω από το Εφετείο. Θα πρέπει να εξηγήσει γιατί απουσίαζε από εκεί και γιατί σε άλλα συλλαλητήρια ήταν αγκαζέ με τους χρυσαυγίτες», δήλωσε ο Ν. Παππάς στις κριτικές της ΝΔ πως η ΧΑ ευνοήθηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

«Το μείζον ζήτημα από εδώ και πέρα είναι να δώσουμε έναν αγώνα -στον οποίο, δυστυχώς η Ν.Δ. δεν φαίνεται διατεθειμένη να συμμετάσχει- για την απομόνωση των ιδεών της ακροδεξιάς. Χρέος μας είναι να μη δούμε τις ιδέες της Χρυσής Αυγής στα σαλόνια, ενώ η Χρυσή Αυγή είναι στη φυλακή. Μείζον είναι να δούμε ποιος αναπαρήγαγε την προπαγάνδα της Χρυσής Αυγής, λέγοντας ότι “θα ανακαταλάβουμε τις πόλεις μας από τους μετανάστες” και αφήνοντας τον έμπορο να πιστεύει ότι για την καθίζηση της αγοράς δεν έφταιγαν οι πολιτικές της ύφεσης αλλά η μικροπαραβατικότητα», ανέφερε ο ίδιος στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο κόκκινο».

Ο Ν. Παππάς, σχολίασε και τις δηλώσεις Κοντονή, λέγοντας: «Τα συμπεράσματα έχουν βγει. Δεν μπορεί να είσαι μέλος σε ένα κόμμα και να το καθυβρίζεις παράλληλα. Η ΝΔ δεν μπορεί να κρύψει πίσω από τέτοιες δηλώσεις τις ιστορικές της ευθύνες για τη γιγάντωση της ακροδεξιάς. Ούτε βεβαίως μπορούν να κρυφτούν οι ευθύνες συγκεκριμένων μιντιακών κέντρων, τα οποία έβλεπαν τη Χρυσή Αυγή ως μια βολική, ενδεχομένως, εναλλακτική απέναντι σε ένα κύμα ριζοσπαστισμού που αναπτύχθηκε στις αρχές της περασμένης δεκαετίας».

«Μπαίνουμε σε μια φάση, κατά την οποία θα έχουμε μεγάλους κλυδωνισμούς γύρω από την κυβερνητική συναίνεση που έχει οικοδομηθεί και με τη συμβολή των ΜΜΕ. Θα υπάρχουν οικονομικές εξελίξεις που δεν θα μπορούν να κρυφτούν. Έτσι θα αναπτυχθούν σενάρια μιας εναλλακτικής διακυβέρνησης για να συνεχιστεί αδιατάρακτα το κεντρικό πολιτικό σχέδιο. Είναι κάτι που έχουμε ξαναδεί. Από το 2010 είδαμε διάφορα “πειράματα”. Είχαμε ενίσχυση της ακροδεξιάς, εμφάνιση κεντροφιλελεύθερων κομμάτων, τα οποία είχαν και μιντιακή ενίσχυση και κάλυψη, ως το τελικό σενάριο της συγκυβέρνησης. Όταν διαλύεται η κοινωνική συναίνεση, αναζητούνται εναλλακτικές πολιτικές λύσεις. Δεν δικαιούμαστε να πούμε ότι δεν τα προβλέπουμε ή ότι δεν ξέρουμε τι πάει να συμβεί» απάντησε σε σχετική ερώτηση ο τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και βουλευτής Νότιου Τομέα Β’ Αθηνών.

Την ίδια ώρα, κατά της ΝΔ σε ότι αφορά στη Χρυσή Αυγή, αναφέρθηκε και ο Νάσος Ηλιόπουλος.

«Η Νέα Δημοκρατία αισθάνεται την ανάγκη να πει ψέματα και για τον ποινικό κώδικα και για μια σειρά από άλλα ζητήματα τα οποία ξεπλένουν τη Χρυσή Αυγή. Αποτελεί μεγάλο ερώτημα γιατί η ΝΔ αισθάνεται αυτήν την ανάγκη να πει ψέματα» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

«Τα προηγούμενα χρόνια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έγραφε στο Politico ότι η Χρυσή Αυγή είναι σαν να μην υπάρχει και ότι η βία στην Ελλάδα προέρχεται από την Αριστερά, χρησιμοποιώντας τη λογική των δύο άκρων. Κεντρικά στελέχη της ΝΔ μιλούσαν για την ανάγκη μιας ‘σοβαρής’ Χρυσής Αυγής, με την οποία θα μπορούσε να υπάρξει συνεργασία. Σήμερα, μετά την τεράστια λαϊκή κινητοποίηση που συνέβαλε στην καταδίκη της Χρυσής Αυγής και στην ιστορική απόφαση ότι αποτελεί εγκληματική οργάνωση, ένα ολόκληρο σύστημα βρίσκεται σε πανικό», υπογράμμισε ο Ν. Ηλιόπουλος, σημειώνοντας πως η ΝΔ καταφεύγει σε ψέματα.

«Ένα τέτοιο ψέμα είναι ότι η Χρυσή Αυγή βρέθηκε με την Αριστερά στο κίνημα των Αγανακτισμένων. Δεν υπάρχει ούτε μία φωτογραφία από κεντρικό στέλεχος της Χρυσής Αυγής, του Λαγού, του Μιχαλολιάκου, του Κασιδιάρη, στις πλατείες των αγανακτισμένων. Αντιθέτως, υπάρχουν πολλές φωτογραφίες από αυτά τα στελέχη στις κινητοποιήσεις ενάντια στη Συμφωνία των Πρεσπών. Και ο λόγος είναι ότι στο πρώτο δεν ήταν εκεί, ενώ στο δεύτερο ήταν κεντρικοί συμμετέχοντες στις κινητοποιήσεις», συμπλήρωσε ο ίδιος.

«Με το νέο ποινικό κώδικα, ο Ρουπακιάς, ο δολοφόνος του Παύλου Φύσσα, θα μείνει περισσότερο στη φυλακή εφόσον καταδικαστεί με ισόβια, σε σχέση με τη διάταξη που ίσχυε στον προηγούμενο ποινικό κώδικα», είπε ο Ν. Ηλιόπουλος αναφερόμενος στα όσα υποστηρίζει η ΝΔ για δήθεν ευνοϊκότερη μεταχείριση των χρυσαυγιτών με το νέο ποινικό κώδικα.

«Στην πραγματικότητα συζητάμε πάνω σε ένα ψέμα που έχει ξεκινήσει από τη Νέα Δημοκρατία. Το Σύνταγμα αναφέρει ότι για να χάσει κάποιος τα πολιτικά του δικαιώματα, χρειάζεται να καταδικαστεί από αμετάκλητη δικαστική απόφαση. Επομένως, ακόμα και με τον παλιό ποινικό κώδικα, η προχθεσινή απόφαση του δικαστηρίου δε θα στερούσε τα πολιτικά δικαιώματα των χρυσαυγιτών. Με το νέο ποινικό κώδικα, η ποινή για τη διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης έχει ανώτατο όριο τα 15 έτη, που αποτελεί μία από τις υψηλότερες ποινές για αυτό το αδίκημα στην Ευρώπη».» σχολίασε για ό,τι αφορά τα πολιτικά δικαιώματα των καταδικασθέντων.

«Εάν υπάρχει ένας άνθρωπος κατάλληλος να κρίνει εάν με τις διατάξεις του νέου ποινικού κώδικα, η Χρυσή Αυγή δήθεν ‘πέφτει στα μαλακά’ όπως λέει η ΝΔ, αυτός είναι η συνήγορος της οικογένειας Φύσσα. Και η συνήγορος της οικογένειας, με χθεσινή της συνέντευξη, είπε ξεκάθαρα ότι η Χρυσή Αυγή δεν ‘πέφτει στα μαλακά’» συμπλήρωσε.

Ο Νάσος Ηλιόπουλος κάλεσε τη ΝΔ να απαντήσει στο «γιατί δεν στηρίζει την πρόταση για ρύθμιση στον εκλογικό νόμο, που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης στη Βουλή, μια πρόταση που ενσωματώνει μια σειρά από κωλύματα εκλογιμότητας, στον απόηχο της δικαστικής απόφασης ότι η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση».

«Όλα τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων δείχνουν ότι σήμερα στην ελληνική κοινωνία επιστρέφει ο φόβος και η ανασφάλεια και ότι οι πολίτες δείχνουν να μην εμπιστεύονται τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας αλλά και των οικονομικών συνεπειών της. Ο ΣΥΡΙΖΑ με το σχέδιό του και τις προτάσεις του, για τη στήριξη των ανέργων, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών, θα μπορέσει να κερδίσει χώρο σε ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας που σήμερα αναζητά εναλλακτική», ανέφερε κλείνοντας ο ίδιος.

Από την πλευρά του, ο Τάκης Θεοδωρικάκος, σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ, κατηγόρησε μεταξύ άλλων το ΣΥΡΙΖΑ, για διχασμό του ελληνικού λαού: «Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δεν άφησε να περάσουν ούτε 24 ώρες, όπου στη χώρα διαμορφώθηκε ένα θετικό ενωτικό κλίμα, διότι η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων αισθάνθηκε ικανοποίηση από τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης για τη δίκη της Χρυσής Αυγής και την καταδίκη της ως εγκληματική οργάνωση, με ό,τι αυτό επιφέρει, και ήρθαν στη Βουλή για να ξανα-διχάσουν τους πολίτες. Κι αυτό, για να περάσουν σε δεύτερο πλάνο τις σημαντικές καταγγελίες που κατέθεσε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Κοντονής, σε μία προσπάθεια να σβήσουν από τη μνήμη των Ελλήνων -λες και δεν θυμόμαστε- τί είχε συμβεί στα χρόνια που κυβερνούσε ο κ. Τσίπρας, για τις επιλεκτικές σχέσεις που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ με την Χρυσή Αυγή».

«Γιατί λίγες μέρες προτού φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ από την εξουσία άλλαξε τον Ποινικό Κώδικα και κατήργησε τη στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων ανάμεσα στις ποινές και μείωσε τις ποινές για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης; Τότε δεν αντιλαμβάνονταν ότι αυτό αφορά, προφανέστατα τη Χρυσή Αυγή, αφού συνεχιζόταν η δίκη της; Νομίζω ότι το ήξεραν, αλλά -κατά πάσα πιθανότητα- έπρεπε να ξοφλήσουν γραμμάτια από το παρελθόν. Είναι η αλήθεια και η πραγματικότητα, την οποία, χθε,ς ο κ. Ραγκούσης, μέσα στις συνδικαλιστικές εξάρσεις του, δεν μπόρεσε να αποκρύψει και γι’ αυτό για ακόμη μια φορά ο ΣΥΡΙΖΑ απομονώθηκε από το σύνολο των κομμάτων» υπογράμμισε ο κ. Θεοδωρικάκος.

«Με απόφαση του Δικαστηρίου η φασιστική, νεοναζιστική οργάνωση Χρυσή Αυγή, είναι εγκληματική οργάνωση, αλλά οι φασιστικές απόψεις και οι νεοναζιστικές συμπεριφορές μπορεί να εκφράζονται και από οποιονδήποτε άλλο. Γι’ αυτό θεωρώ ότι είναι υποχρέωση μιας δημοκρατικής κοινωνίας, μιας φιλελεύθερης κοινωνίας, μιας κοινωνίας που θέλει να έχει ένα πολιτισμένο ευρωπαϊκό πλαίσιο λειτουργίας, να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε φασιστική εκδοχή. Άρα, σε τελική ανάλυση αντιμετωπίζονται μόνο από τη δημοκρατική κοινωνία. Είναι υπόθεση πλέον όλων μας», πρόσθεσε.

«Μα αυτό ακριβώς σας λέω. Παρακολουθώ, με μεγάλη προσοχή, αυτόν τον προβληματισμό και γι’ αυτό είπα αυτό που είπα:Σημασία έχει ο ελληνικός λαός να μην ξανα-επιτρέψει στους νεοναζιστές να μπουν στη Βουλή. Και σε αυτούς και στους ομοίους τους», σχολίασε ο υπουργός σε επισήμανση του κ. Πορτοσάλτε πως σύμφωνα με καθηγητές Πανεπιστημίου, οι νεοναζιστές μπορούν να έχουν κόμμα και μέσα από τον Κορυδαλλό ενώ ο Ποινικός νόμος, που οδήγησε την Χρυσή Αυγή στο εδώλιο, είχε ψηφιστεί το 2001 από την κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη και από σύσσωμη τη ΝΔ, ενώ το ΚΚΕ είχε καταψηφίσει και ο τότε ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ είχε αποχωρήσει από τη Βουλή.

«Κατ’ αρχήν πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι αυτός που καταδίκασε τη Χρυσή Αυγή είναι η Δικαιοσύνη. Και η παρουσία οποιουδήποτε πολιτικού προσώπου έξω από την πόρτα του Δικαστηρίου δεν νομίζω ότι ξεπλένει κανέναν από τις ευθύνες του στο παρελθόν για τις επιλεκτικές σχέσεις με τη Χ.Α.. Ενώ ο Σταύρος Δήμας ως υποψήφιος Πρόεδρος είχε πει, ξεκάθαρα, ότι αρνείται να αποδεχτεί τις ψήφους της Χρυσής Αυγής για να εκλεγεί, κάποιοι άλλοι προτίμησαν να έχουν επιλεκτικές σχέσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ, χθες, αυτές τις συμπεριφορές προσπάθησε να μας κάνει να τις ξεχάσουμε. Είναι ασύγκριτη η υποκρισία. Είναι άλλη μια επιχείρηση τεχνητού διχασμού, η οποία προφανώς δεν περνάει. Ο ΣΥΡΙΖΑ γεννήθηκε μέσα στο διχασμό και μπορεί να υπάρξει μόνο σε ανώμαλες και διχαστικές συνθήκες. Και αποδεικνύεται και κάτι ακόμα: Δεν μπορεί να αλλάξει. Είναι αυτό που γνωρίσαμε τα τέσσερα χρόνια που κυβέρνησε τη χώρα με τις διαρκείς αντιφάσεις της» ανέφερε κλείνοντας, ο υπουργός Εσωτερικών.

Αν σου άρεσε κάνε