Countdown για τον δομικό ανασχηματισμό - Αλλαγές σε κορυφαία υπουργικά πόστα

Countdown για τον δομικό ανασχηματισμό - Αλλαγές σε κορυφαία υπουργικά πόστα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 09:05 Δημιουργία 12/10/20, 08:45
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Αντίστροφα μέτρα ο χρόνος για την ανακοίνωση δομικών αλλαγών, τις οποίες σχεδιάζει ο πρωθυπουργός για το υπουργικό του συμβούλιο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσίευσε το Xrimaonline.gr στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να επαναφέρει στην πρώτη γραμμή την μεταρρυθμιστική του ατζέντα, διαχειριζόμενος παράλληλα τα δυο μείζονα θέματα, που μονοπωλούν την επικαιρότητα τους τελευταίους μήνες και τα οποία δεν είναι άλλα από την αντιμετώπιση της πανδημίας και τα ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν διαπιστώσει ότι πολλοί υπουργοί, που «κρύβονται» πίσω από τα δύο αυτά μεγάλα θέματα, δεν προωθούν γρήγορα τις μεταρρυθμίσεις, τις οποίες ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει εξαγγείλει και θέλει να υλοποιήσει.

Ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος συζητά τις αλλαγές αυτές μόνο με τους απολύτως στενούς του συνεργάτες, θέλει να στείλει σαφές μήνυμα τόσο σε όσους μείνουν στο κυβερνητικό σχήμα όσο και στην κοινοβουλευτική ομάδα. Επίσης, εκτιμά ότι οι αλλαγές πρέπει να γίνουν άμεσα πριν αυτή η συζήτηση κυριαρχήσει στο παρασκήνιο, όπως συνέβη και πριν από τον μίνι ανασχηματισμό του καλοκαιριού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πιο σημαντική αλλαγή είναι πιθανόν να συμβεί στο οικονομικό επιτελείο, με τον Χρήστο Σταϊκούρα να δίνει την θέση του στον Θεόδωρο Σκυλακάκη. Ο τελευταίος άλλωστε έχει ήδη την ευθύνη του σχεδιασμού για την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης, που αποτελεί κορυφαία κυβερνητική προτεραιότητα.

Αλλαγές πιθανόν να υπάρξουν και στον τομέα της υγείας με τους κ.κ. Κικίλια και Κοντοζαμάνη να αποχωρούν. Ο κ. Κικίλιας θα αξιοποιηθεί σε άλλο κυβερνητικό πόστο, κίνηση που θα ερμηνευθεί ως επιβράβευση για την προσπάθειά του την δύσκολη περίοδο της πανδημίας. Αλλαγές θα υπάρξουν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με τον κ. Βορίδη να αποχωρεί ή να μετακινείται, στο υπουργείο Τουρισμού με τον κ. Θεοχάρη να παραδίδει, ενώ ερώτημα αποτελεί το μέλλον του στην κυβέρνηση για τον κ. Βρούτση και την κυρία Κεραμέως. Εάν ο νυν υπουργός Απασχόλησης αποχωρήσει, την θέση του θα αναλάβει ο νυν υφυπουργός κ. Τσακλόγλου ή ο κ. Πέτσας που θα αφήσει το πόστο του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Η νυν υπουργός Παιδείας, εάν τελικά αντικατασταθεί, τότε ο κ. Μητσοτάκης θα επιλέξει για την θέση της ένα ισχυρό πολιτικό στέλεχος με σημαντική εμπειρία στις μεταρρυθμίσεις. Ακούγεται (πάλι) το όνομα του κ. Χατζηδάκη και εάν αυτό συμβεί, τότε στο υπουργείο Ενέργειας μπορεί να μετακινηθεί ο κ. Γεωργιάδης. Εάν δεν γίνει η αλλαγή, τότε οι δυο αντιπρόεδροι θα παραμείνουν στις θέσεις τους.

Σταθεροί πυλώνες στο κυβερνητικό σχήμα , παραμένουν, εκτός από τους κ.κ. Χατζηδάκη και Γεωργιάδη, δύο ακόμη υπουργοί: Ο κ. Θεοδωρικάκος, ο οποίος εκτός από τις πολιτικές του παρεμβάσεις προωθεί τις μεταρρυθμίσεις με τελευταία το νέο νόμο για την ιθαγένεια και τον κ. Κώστα Καραμανλή που έχει μπροστά του τον σχεδιασμό των μεγάλων έργων και την απορρόφηση ενός μεγάλου τμήματος από τα ποσά, που θα λάβει η χώρας μας από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Σημαντικές θα είναι οι αλλαγές στο επίπεδο των υφυπουργών, ενώ πολλά θα είναι και τα νέα πρόσωπα από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, που θα αξιοποιηθούν. Σε επίπεδο υπουργών θεωρείται βέβαιη η είσοδος των κ.κ. Λιβανου και Ρουσούπουλου, όχι όμως και της κυρίας Κεφαλογιάννη.

Αν σου άρεσε κάνε