Ν. Μηταράκης: «Δεσμευόμαστε για μηδενική μόνιμη παραμονή μεταναστών στα νησιά»

Ν. Μηταράκης: «Δεσμευόμαστε για μηδενική μόνιμη παραμονή μεταναστών στα νησιά»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 19:50 Δημιουργία 13/10/20, 19:39

Ισχυρό μήνυμα πως η Ελλάδα δε θέλει να αποτελεί την πύλη εισόδου μεταναστών στην Ευρώπη, έστειλε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, ενώ τόνισε πως στόχος της κυβέρνησης είναι η μηδενική μόνιμη παραμονή στα νησιά.

«Δεσμευόμαστε για μηδενική μόνιμη παραμονή σε δομές στα νησιά και στην ακριτική Ελλάδα. Στόχος μας είναι το 2021 οι νέες δομές να είναι σχεδόν άδειες, χάρη και στην ενισχυμένη φύλαξη των συνόρων και την αποσυμφόρηση των νησιών», είπε στο πλαίσιο ενημέρωσης της Βουλής για τις νέες δομές σε Κω, Σάμο και Λέρο.

Σχετικά με τις δομές, ο Ν. Μηταράκης ανέφερε:

  • Στη Σάμο, η δομή θα αναπτυχθεί στη θέση «Ζερβού», σε έκταση περίπου 200 στρ. και υφίσταται ήδη όμορη έκταση 45 στρεμμάτων, όπου κατασκευάζεται δομή από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (Δ.Ο.Μ.). Η δομή θα έχει δυναμικότητα 1.800 θέσεων και η συνολική δυναμικότητα, συμπεριλαμβανομένων των 1.200 θέσεων της δομής που κατασκευάζεται από τον Δ.Ο.Μ., θα είναι 3.000 θέσεων.
  • Στην Κω, η δομή θα αναπτυχθεί στην περιοχή «Μεσοβούνι», του Δήμου Κω, σε έκταση περίπου 67 στρ. Σε όμορη έκταση εντός του «Στρατοπέδου Καπετάν Λαζαρή» (96 στρ.), όπου υφίσταται ΚΥΤ. Το νέο Κ.Υ.Τ. θα έχει δυναμικότητα 2.000 θέσεων και συνολική δυναμικότητα 3.290, συμπεριλαμβανομένης της υφιστάμενης δομής.
  • Στη Λέρο, η δομή θα αναπτυχθεί στη θέση «Όρμος Λακκί» του Δήμου Λέρου, σε έκταση περίπου 63 στρ., θα έχει συνολική δυναμικότητα 1.860 θέσεων, συμπεριλαμβανομένων των 860 θέσεων της υφιστάμενης δομής η οποία και θα κλείσει.

Όπως είπε, το έργο είναι 100% χρηματοδοτούμενο από πόρους της ΕΕ και θα ανατεθεί ενιαία και για τα 3 νησιά καθώς με την ταυτόχρονη ενιαία ανάθεση, εκτέλεση και ολοκλήρωσή του, είναι εφικτή η άμεση και ουσιώδης αποσυμφόρηση των νησιών.

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου ανέφερε ακόμη, πως στόχος της κυβέρνησης δεν είναι να έχει τόσους αιτούντες άσυλο στα νησιά.

Αν σου άρεσε κάνε