Σύνοδος: Ρητή προειδοποίηση για κυρώσεις στο Κείμενο Συμπερασμάτων

Σύνοδος: Ρητή προειδοποίηση για κυρώσεις στο Κείμενο Συμπερασμάτων

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:11 Δημιουργία 16/10/20, 08:00
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Η ρητή προειδοποίηση - τελεσίγραφο προς την Τουρκία να σταματήσει τις προκλήσεις και να προσέλθει στο νέο γύρο των διερευνητικών επαφών θα περιλαμβάνεται - σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις - στο κοινό ανακοινωθέν του συμβουλίου των ηγετών της ΕΕ, που ολοκληρώνεται σήμερα στις Βρυξέλλες.

Αθήνα και Λευκωσία, εφόσον οι πληροφορίες επιβεβαιωθούν, θα έχουν κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένες, καθώς για πρώτη φορά η ΕΕ δεν θα περιορίζεται σε γενικόλογες αναφορές, αλλά σε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και σε συγκεκριμένες προειδοποιήσεις για την επιβολή κυρώσεων στην γειτονική μας χώρα.

Οι κυρώσεις, οι οποίες είναι έτοιμες εδώ και καιρό, βρίσκονται πλέον πάνω στο τραπέζι και θα ενεργοποιηθούν, εάν η Τουρκία δεν μεταβάλλει στάση και συμπεριφορά. Ο χρόνος που πιθανότατα θα δοθεί στον Ταγίπ Ερντογάν, δεν θα υπερβαίνει την μία εβδομάδα και συγκεκριμένα το τέλος της τελευταίας παράνομης NAVTEX, που εξέδωσε η Τουρκία.

Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόκειται να έχει σήμερα, Παρασκευή διμερείς επαφές με τους ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας, ενώ στο πλευρό της Ελλάδας βρίσκονται ήδη η Αυστρία και η Ολλανδία. Ο πρωθυπουργός που ζήτησε και πέτυχε οι νέες προκλήσεις της Άγκυρας να μπουν στην ατζέντα της Συνόδου και να συζητηθούν σήμερα, θα ενημερώσει τους συναδέλφους του γα τις τελευταίες εξελίξεις και θα ζητήσει την εκπομπή ενός αυστηρού και συγκεκριμένου μηνύματος από την ΕΕ προς την Τουρκία. Ουσιαστικά θα τονίσει πως εάν η Άγκυρα σε εύλογο χρόνο δεν μεταβάλλει την στάση της, τότε οι κυρώσεις θα πρέπει να επιβληθούν άμεσα, χωρίς να απαιτείται νέα συνεννόηση μεταξύ των ηγετών των χωρών - μελών.

Χθες, ο ίδιος έδωσε το στίγμα των προθέσεων του, μιλώντας στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στο οποίο μετέχουν πολλοί εκ των ηγετών των χωρών-μελών της ΕΕ. Δυστυχώς, τόνισε χαρακτηριστικά στις δηλώσεις του, η Τουρκία φαίνεται να παραμένει συνεπής στην προκλητική της και επιθετική της συμπεριφορά. Την ίδια συνέπεια επιβάλλεται να επιδείξει και η Ευρωπαϊκή Ένωση, ως προς την εφαρμογή των αποφάσεων που η ίδια έχει λάβει, προκειμένου η συμπεριφορά αυτή -εφόσον συνεχιστεί- να έχει τις ανάλογες συνέπειες.

Λίγη ώρα μετά από την τοποθέτηση αυτή, το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters μετέδιδε ότι οι ηγέτες θα δώσουν προθεσμία μιας εβδομάδας στον πρόεδρο της Τουρκίας να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις, που έλαβε το τελευταίο συμβούλιο (έναρξη διερευνητικών επαφών με την Ελλάδα, τερματισμός προκλήσεων, συζητήσεις για το προσφυγικό με την ΕΕ), ενώ σε διαφορετική περίπτωση θα κληθεί να αντιμετωπίσει τις οικονομικές κυρώσεις.

Αν σου άρεσε κάνε