Κ. Μητσοτάκης: Ρητή καταδίκη των τουρκικών προκλήσεων - Δεκέμβριο οι αποφάσεις για κυρώσεις

Κ. Μητσοτάκης: Ρητή καταδίκη των τουρκικών προκλήσεων - Δεκέμβριο οι αποφάσεις για κυρώσεις

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 16:06 Δημιουργία 16/10/20, 15:15

Ο Δεκέμβριος επιβεβαιώθηκε και στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής πως είναι η καταληκτική ημερομηνία για τη λήψη αποφάσεων επί των τουρκικών κυρώσεων, σε περίπτωση που ο Ταγίπ Ερντογάν επιμείνει στην προκλητική «γραμμή» του.

Στη συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε πως το θέμα της Τουρκίας μετά από επιμονή Ελλάδας και Κύπρου συζητήθηκε και υπάρχει η ρητή αναφορά στο Κείμενο Συμπερασμάτων.

«Συζητήθηκε το θέμα της Τουρκίας, ζητήσαμε με τον κ. Αναστασιάδη να υπάρχει ρητή καταδίκη των ενεργειών της Τουρκίας. Συμφώνησαν τελικά οι άλλοι ηγέτες σε αυτές τις διατυπώσεις & η ΕΕ κάλεσε την Τουρκία να αντιστρέψει αυτές τις πρόσφατες ενέργειες. Αναφέρεται με σαφήνεια στο κείμενο της Συνόδου ότι ο Δεκέμβριος είναι η καταλυτική ημερομηνία που η ΕΕ θα πάρει αποφάσεις σε περίπτωση που η Τουρκία συνεχίσει αυτές για ενέργειες», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Σε ερώτηση για το αν ο Δεκέμβριος είναι ρεαλιστικό σενάριο για κυρώσεις στην Τουρκία ή πρέπει να επισπευστεί, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε «θα το δούμε αυτό. Χρειάστηκε μεγάλος διπλωματικός αγώνας για να πετύχουμε αυτή τη γραμμή. Μεσολάβησαν γεγονότα και πιο έντονη φραστική καταδίκη Τουρκίας».

Μιλώντας για το εάν η «κόκκινη γραμμή» της Ελλάδας, αν είναι τα 6 ή τα 12 ναυτικά μίλια, ο πρωθυπουργός είπε πως «η συζήτηση αυτή δεν μπορεί να γίνεται στα ΜΜΕ. Γνωρίζετε γιατί η επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια δεν έχει γίνει ακόμα. Κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδας να τα επεκτείνει όποτε το κρίνει απαραίτητο».

Στο μέτωπο της αντιμετώπισης του κορονοϊού, ο πρωθυπουργός δήλωσε πως «είναι πολύ θετικό που σε επίπεδο ECDC έχουμε πια ευρωπαϊκό χάρτη ανά περιφέρεια, με κοινά κριτήρια που συμφωνήσαμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Έθεσα το ζήτημα προετοιμασίας από τώρα για την επόμενη τουριστική περίοδο. Πολύ σημαντικό να καταλήξουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε κοινά πρωτόκολλα, ώστε όλοι να μπορέσουν να ταξιδεύουν με ασφάλεια» συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στο Brexit, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως «δεν θα δεχτούμε μια κακή συμφωνία, που θα μπορούσε να είναι πιο κακή από μη συμφωνία».

Αν σου άρεσε κάνε