Έρχεται στην Αθήνα ο Ρώσος ΥΠΕΞ, στις 26 Οκτωβρίου

Έρχεται στην Αθήνα ο Ρώσος ΥΠΕΞ, στις 26 Οκτωβρίου

ΠΟΛΙΤΙΚΗ Δημιουργία 18/10/20, 14:05


Μετά την ανακοίνωση της ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα ότι η Μόσχα αναγνωρίζει το νόμιμο κατά το Διεθνές Δίκαιο δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια, ήρθε και η πληροφορία της επίσκεψης Λαβρόφ στη χώρα μας.

Συγκεκριμένα επίσκεψη στην Αθήνα αναμένεται να πραγματοποιήσει στις 26 Οκτωβρίου ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Σεργκέι Λαβρόφ, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής».

Αφορμή της επίσκεψής του είναι ότι η Ελλάδα θα έχει μέχρι και τον Νοέμβριο την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης, ενός διεθνούς οργανισμού στον οποίο συμμετέχει και η Ρωσία.

Η χρονική συγκυρία της επίσκεψης Λαβρόφ, πάντως θεωρείται υψηλού συμβολισμού καθώς η ένταση που επικρατεί στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών σχέσεων προσθέτει σε αυτήν επιπλέον βαρύτητα. Η κίνηση της Μόσχας, εξάλλου, δεν είναι καθόλου άσχετη με τα όσα συμβαίνουν στην ευρύτερη περιοχή μας. Είναι εμφανές πως ως ένα βαθμό η ρωσική πλευρά συνδέει ατύπως, πλην ουσιαστικώς, τις σχέσεις της με την Άγκυρα και την Αθήνα. Ως εκ τούτου η ανακοίνωση για τα ελληνικά χωρικά ύδατα και η επίσκεψη Λαβρόφ εντάσσονται μεν στο στενό πλαίσιο των διμερών σχέσεων, αλλά ταυτόχρονα αποτελούν κι ένα έμμεσο πλην σαφές μήνυμα προς τον Ταγίπ Ερντογάν.

Ο μόνος λόγος που Μόσχα και Άγκυρα διατηρούν στενές σχέσεις είναι το ότι η Ρωσία μέσω της προσέγγισης της με την Τουρκία προκαλεί ρήγμα στο ΝΑΤΟ, ως κι ένα αντιστάθμισμα στην περικύκλωση της Ρωσικής Ομοσπονδίας από την Πολωνία και την Ουκρανία με την βοήθεια της Ατλαντικής συμμαχίας. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν κάνει συμβιβασμούς με τον Τούρκο ομόλογό του στα επιμέρους τοπικά μέτωπα, προκειμένου να κρατήσει ανοικτό το ρήγμα στις σχέσεις της Τουρκίας με τη Δύση και έτσι να μειώσει την πίεση που με διάφορους τρόπους του ασκούν ΗΠΑ και Ευρώπη.

Από την άλλη πλευρά και ο Ταγίπ Ερντογάν έχει ανάγκη τη Ρωσία για να εξισορροπεί την αμερικανική πίεση για να επιστρέψει στην τάξη, αλλά και να εγκαταλείψει τους S-400.

Δεν είναι τυχαίο ότι σε συνέντευξη του σε ρωσικό ραδιόφωνο, ο Λαβρόφ δήλωσε ότι η Ρωσία «ποτέ δεν θεωρούσε την Τουρκία στρατηγικό σύμμαχό της, αλλά στρατηγικό εταίρο, μια σχέση δηλαδή που έχει στρατηγική σημασία σε πολλά σημεία».

Αν σου άρεσε κάνε