Γεννηματά για ελληνοτουρκικά: Οι εθνικές «κόκκινες» γραμμές έγιναν «ροζ»

Γεννηματά για ελληνοτουρκικά: Οι εθνικές «κόκκινες» γραμμές έγιναν «ροζ»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ Δημιουργία 20/10/20, 18:02

Διπλωματικά και επιχειρησιακά θα έπρεπε η κυβέρνηση να μην αφήσει το Oruc Reis να περάσει μέσα από τα 12 ναυτικά μίλια, τόνισε η Φώφη Γεννηματά, τονίζοντας ότι πρόκειται για εξαιρετικά δυσάρεστη εξέλιξη για τα εθνικά συμφέροντα και αμφισβήτηση ενός δικαιώματος κυριαρχίας.

Μιλώντας στο ρ/σ Real για το αίτημα της Αθήνας σχετικά με αναστολή της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής δήλωσε ότι από «έτσι όπως το άκουσα, γιατί επιφυλάσσομαι να διαβάσω την επιστολή, μου δίνεται η εντύπωση ότι πρόκειται για ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα εσωτερικής κατανάλωσης.

«Αυτό που λέμε εδώ και καιρό, είναι να παγώσει η συζήτηση για αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης με την Τουρκία. Τι ακριβώς ζητά η Ελλάδα και γιατί τώρα, μετά απ' όλα αυτά; Την ώρα που το Oruc Reis έχει περάσει από τα 12 ναυτικά μίλια».

Ανέφερε επίσης πως η δήλωση της για να ανακληθεί η δήλωση υπουργού, που είπε ότι η κόκκινη γραμμή είναι τα 6 ναυτικά μίλια, δεν έγινε, αλλά στην πράξη αποδείχθηκε ότι είναι επίσημη κυβερνητική η αποδοχή αμφισβήτησης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

«Μέχρι τα 12 ναυτικά μίλια η Ελλάδα έχει δυνητικά το δικαίωμα μονομερώς, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, να εξελίξει τα χωρικά της ύδατα το δικαίωμά της, την αιγιαλίτιδα. Στην πραγματικότητα είναι σαν να μας λένε οι Τούρκοι ότι αυτό το δικαίωμα, εμείς σας το περιορίζουμε ανά πάσα στιγμή», υπογράμμισε η κ. Γεννηματά.

Και επέκρινε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας πως «οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης του Αυγούστου στα εθνικά θέματα τον Οκτώβριο έχουν γίνει ροζ. Η κυβέρνηση υποτίμησε την κατάσταση και σας θυμίζω ότι στον πρώτο της προϋπολογισμό η ΝΔ είχε μειώσει τις αμυντικές δαπάνες. Εμείς τότε το καταψηφίσαμε και ήταν πρώτη φορά που το έκανε κόμμα».

Επίσης, παρατήρησε πώς οι διπλωματικές ενέργειες της Ελλάδας γίνονται καθυστερημένα και πρόχειρα, ενώ δεν υπάρχει μία συνεκτική στρατηγική που να υπηρετείται από την πλευρά της κυβέρνησης.

Αν σου άρεσε κάνε