«Ο κορονοϊός δεν τρώει πόρτα»: Μάσκα παντού και νυχτερινό lockdown από αύριο

«Ο κορονοϊός δεν τρώει πόρτα»: Μάσκα παντού και νυχτερινό lockdown από αύριο

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:02 Δημιουργία 23/10/20, 07:52
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Στην απόφαση επιβολής νέων - αυστηρότερων μέτρων, προκειμένου να «φρενάρει» τον ολοένα αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων οδηγήθηκε η κυβέρνηση, αποδεχόμενη τις εισηγήσεις των λοιμοξιολόγων.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την υποχρεωτική χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς εκτός από εσωτερικούς χώρους, αλλά και την επιβολή νυχτερινού lockdown από τις 12:30 τα μεσάνυχτα έως τις 05:00 τα ξημερώματα.

Και τα δύο μέτρα που θα ξεκινήσουν να εφαρμόζονται από τις 6 το πρωί του Σαββάτου, αφορούν τους νομούς, που βρίσκονται στο «πορτοκαλί» και στο «κόκκινο» (επίπεδα 3 και 4), σύμφωνα με τον επιδημιολογικό χάρτη.

Η κυβέρνηση πράγματι ήλπιζε ότι οι συστάσεις, η επικονωνιακή καμπάνια αλλά και οι περιπολίες των αστυνομικών στις πλατείες και στους κεντρικούς δρόμους των μεγάλων πόλεων, θα έπειθαν τους πολίτες για την ανάγκη τήρησης των υφιστάμενων (μέχρι χθες) μέτρων, κάτι που όμως δεν συνέβη. Έτσι, μετά και τη νέα έκρηξη των κρουσμάτων ο κ. Μητσοτάκης:

  1. Ανακοίνωσε την επιβολή των νέων περιοριστικών μέτρων.
  2. Εξέπεμψε μήνυμα κυρίως προς τους νέους να σεβαστούν τα μέτρα και να προφυλάξουν τους εαυτούς τους, αλλά και τους μεγαλύτερους ανθρώπους που είναι δίπλα τους.
  3. Παρουσίασε ρεαλιστικά την κατάσταση που σήμερα επικρατεί.
  4. Προειδοποίησε για ένα δύσκολο τρίμηνο που ακολουθεί.
  5. Ανακοίνωσε τη στήριξη των επιχειρήσεων που πλήττονται από το δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Στο διάγγελμα που απηύθυνε προς τον ελληνικό λαό χθες το απόγευμα, ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι δεν είναι επιλογή του ένα γενικό lockdown και τόνισε ότι θα επεκταθεί η τηλεργασία, όπου αυτό είναι εφικτό.

«Οι επόμενοι μήνες« - τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης - «προβλέπονται δύσκολοι. Και καθώς δεν αποτελεί επιλογή μου ένα γενικό «lockdown», απαιτούνται άλλου είδους μέτρα. Πιο έξυπνα. Πιο στοχευμένα. Και, τελικά, πιο αποτελεσματικά».

«Στόχος μας, συνεπώς, παραμένει όχι η απόλυτη αναστολή των δραστηριοτήτων μας. Αλλά η τοπική περιστολή των κινδύνων που τις απειλούν. Να συνεχίσουμε, δηλαδή, τους ρυθμούς της ζωής μας αλλά με βάση τους κανόνες που υποδεικνύουν οι ειδικοί. Κάνοντας μικρές παραχωρήσεις για να προστατέψουμε το μεγάλο αγαθό της υγείας», συμπλήρωσε.

Για το νυχτερινό lockdown, εξήγησε ότι «στόχος είναι να μειωθούν οι μετακινήσεις και οι βραδινές συναθροίσεις, που ευνοούν την μετάδοση του ιού. Με λιγότερη διασκέδαση, ίσως, για λίγο. Αλλά με περισσότερη υγεία για πολύ καιρό. Μια πρόβλεψη που ήδη ισχύει, άλλωστε, σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και περιφέρειες. Και ο πρώτος απολογισμός είναι ενθαρρυντικός».

Για την επιβολή της χρήσης της μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους, επεσήμανε ότι «ο κορονοϊός καραδοκεί παντού, χωρίς να περιμένει στην είσοδο ενός καταστήματος». «Η μάσκα είναι το εμβόλιο πριν το εμβόλιο. Αν δύο πολίτες την φορούν σωστά και ο ένας είναι μολυσμένος, η πιθανότητα μετάδοσης όταν βρεθούν μαζί είναι απειροελάχιστη», τόνισε.

Αν σου άρεσε κάνε