Όλα τα όπλα στο τραπέζι για αποφυγή lockdown

Όλα τα όπλα στο τραπέζι για αποφυγή lockdown

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 11:06 Δημιουργία 23/10/20, 11:01

Όλα τα όπλα στο τραπέζι για να αποφευχθεί το γενικευμένο lockdown. Αυτό είναι το μήνυμα, που έστειλε ο υπουργός Υγείας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Παρασκευής, μία μέρα μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Ο Βασίλης Κικίλιας τόνισε ότι το lockdown δεν είναι το επόμενο βήμα στην αντιμετώπιση της πανδημίας, καθώς υπάρχουν και αρκετά ακόμη όπλα στη φαρέτρα της πολιτείας και με οδηγό τον υγειονομικό χάρτη.

Διευκρίνισε, πάντως, ότι τα τοπικά lockdown δεν είναι κάτι που βγαίνουν από το τραπέζι, ωστόσο, όπως είπε, πρόκειται για ένα μέτρο που δεν προαναγγέλλεται. Κάλεσε ξανά τους πολίτες να φορούν μάσκα, να τηρούν τους κανόνες και να προστατεύουν τις ευπαθείς ομάδες.

Ο υπουργός χαρακτήρισε λελογισμένα και ανάλογα με τις ανάγκες της κοινωνίας τα μέτρα, που τίθενται σε ισχύ από αύριο για την ανάσχεση της πανδημίας στη χώρα μας, με την απαγόρευση κυκλοφορίας τις νυχτερινές ώρες και τη μάσκα παντού στις πορτοκαλί και κόκκινες περιοχές.

Στο ερώτημα, γιατί τα μέτρα δεν εφαρμόζονται οριζόντια σε όλη τη χώρα, απάντησε ότι η κυβέρνηση έχει να προσμετρήσει την κοινωνία και τους ανθρώπους που αγωνιούν και παράλληλα να προστατεύσει τις ζωές των ανθρώπων.

Εξήγησε ότι σε χώρες που εφαρμόστηκαν πολλά μέτρα ενώ αυτά που ίσχυαν ήδη δεν εφαρμόζονταν, δεν υπήρξε αποτέλεσμα και πως αυτό που χρειάζεται είναι να γίνει μια ομαδική προσπάθεια καθώς τα υγειονομικά δεδομένα δυσκολεύουν.

Χαρακτήρισε τους επόμενους πολύ δύσκολους και γι’ αυτό, τόνισε, ότι απαιτείται μια σημαντική προσπάθεια από όλους, έως ότου η επιστήμη βοηθήσει την κατάσταση με ένα εμβόλιο «που δεν είναι μακριά».

Σχετικά με το εμβόλιο, ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι με βάση την πληροφόρηση που υπάρχει από κορυφαίες φαρμακευτικές εταιρίες που «τρέχουν» εμβόλια βρίσκονται στη φάση 3 των κλινικών δοκιμών, καλά νέα θα μπορούσαν να υπάρξουν στο τέλος της χρονιάς ή στην αρχή της επόμενης.

Επεσήμανε ότι οι πρώτες δόσεις εμβολίων θα παραδοθούν την ίδια ώρα σε όλες τις χώρες της ΕΕ, καθώς υπάρχει συμφωνία να μοιραστούν τα εμβόλια βάση αλγορίθμου ανάλογα με τον αριθμό κατοίκων ανά χώρα.

Πρώτοι θα εμβολιαστούν οι ευπαθείς ομάδες και οι υγειονομικοί.

Αν σου άρεσε κάνε