Κορονοϊός: Πως θα γίνεται η κίνηση των πολιτών στις επιβαρυμένες περιοχές

Κορονοϊός: Πως θα γίνεται η κίνηση των πολιτών στις επιβαρυμένες περιοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 18:35 Δημιουργία 23/10/20, 18:22

Διευκρινήσεις για την κίνηση των πολιτών στις επιβαρυμένες περιοχές της Ελλάδας από τον κορονοϊό, εν όψει των νέων περιοριστικών μέτρων που θα ισχύσουν από αύριο, Σάββατο, έδωσε την Παρασκευή ο Νίκος Χαρδαλιάς, μιλώντας στην ενημέρωση για την πορεία της νόσου στη χώρα μας.

Όπως είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, «με βεβαίωση από τον εργοδότη θα κυκλοφορούν οι εργαζόμενοι, που πρέπει να κινηθούν τις ώρες απαγόρευσης της κυκλοφορίας».

Σε ότι αφορά τα νέα μέτρα (απαγόρευση κυκλοφορίας και χρήση μάσκας παντού για περιοχές στις κατηγορίες 3 και 4).

Για την μετακίνηση εργαζομένων στις ώρες απαγόρευσης κυκλοφορίας:

  • Οι δημοσιογράφοι μετακινούνται όπως την περίοδο του lockdown με επίδειξη δημοσιογραφικής ταυτότητας και βεβαίωση εργοδότη.
  • Οι εργαζόμενοι ιδιωτικού τομέα πρέπει να πάρουν βεβαίωση από τον εργοδότη (ο τελευταίος την εκδίδει από την Εργάνη). Η γνησιότητα του εγγράφου βεβαιώνεται με τον αριθμό πρωτοκόλλου.
  • Οι ελεύθεροι επαγγελματίες συμπληρώνουν ειδικό έντυπο στο σύστημα Εργάνη.
  • Οι δημόσιοι υπάλληλοι πρέπει να έχουν ταυτότητα και βεβαίωση κίνησης (μέσω του μητρώου δημοσίου υπαλλήλου ή με βεβαίωση του αρμόδιου προϊστάμενου

Σε ότι αφορά τη χρήση μάσκας παντού:

  • Εξαιρούνται όσοι μετέχουν σε ατομική ή ομαδική άσκηση σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.
  • Εξαιρούνται όσοι βρίσκονται μόνοι στο αυτοκίνητο ή με μέλη οικογένειας πρώτου βαθμού
  • Στα σχολεία είναι υποχρεωτική η μάσκα και στα διαλείμματα. Δεν θα γίνεται χρήση στο μάθημα της γυμναστικής.

Στα κέντρα διασκέδασης και στα μπαρ απαγορεύεται ρητά η ζωντανή μουσική και η διασκέδαση γίνεται αποκλειστικά με καθήμενους και πληρότητα 30% της αδείας, ενώ στην εστίαση επιτρέπεται η ζωντανή μουσική έως τρία άτομα χωρίς μικροφωνική, με υποχρεωτικά όλους τους πελάτες καθήμενους και 50% των προβλεπόμενων καθισμάτων της αδείας τους.

Ο κ. Χαρδαλιάς έκανε έκκληση στους πολίτες της Θεσσαλονίκης να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί το επόμενο διάστημα ενώ τόνισε ότι οι εκκλησιαστικές δοξολογίες των επόμενων ημερών θα πρέπει να πραγματοποιηθούν με αυστηρή τήρηση των μέτρων.

Παράλληλα διευκρίνισε ότι οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, κομμωτήρια κτλ θα λειτουργούν από αύριο και στις περιοχές της κατηγορίας 4. Δεν θα λειτουργούν όμως πρακτορεία ΟΠΑΠ.

Αν σου άρεσε κάνε