Θεσσαλονίκη: Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο Κέντρο Ιστορικής Τεκμηρίωσης

Θεσσαλονίκη: Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο Κέντρο Ιστορικής Τεκμηρίωσης

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 21:57 Δημιουργία 26/10/20, 21:47

H Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου ολοκληρώνοντας την πρώτη ημέρα της τριήμερης επίσημης επίσκεψής της στη Θεσσαλονίκη μετέβη στο Διοικητήριο όπου ξεναγήθηκε στο Κέντρο Ιστορικής Τεκμηρίωσης.

Ακολουθεί η αντιφώνηση της Προέδρου της Δημοκρατίας:

«Βρίσκομαι σήμερα στην αγαπημένη μου Θεσσαλονίκη, σε συνθήκες εξαιρετικά δύσκολες. Παρ’ όλ’ αυτά, θεώρησα την επίσκεψή μου απαραίτητη, ως έκφραση τιμής στην ιστορία της πόλης, στο λαμπρό παρελθόν της και το πολλά υποσχόμενο μέλλον της. Και είμαι ιδιαίτερα εντυπωσιασμένη από το Κέντρο Ιστορικής Τεκμηρίωσης για το Διοικητήριο της Θεσσαλονίκης, αφού παράλληλα με την ιστορία του κτηρίου παρακολουθούμε, μέσα από το σπάνιο φωτογραφικό και αρχειακό υλικό που εκτίθεται εδώ, την πολυκύμαντη διαδρομή της Θεσσαλονίκης από την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ως σήμερα.

Έτσι κι αλλιώς, τα δημόσια κτήρια είναι κελύφη ιστορίας. Αρχιτεκτονικής, πολιτισμικής, κοινωνικής, πολιτικής ιστορίας. Όμως το Διοικητήριο είναι ξεχωριστό. Επιβάλλεται με την μνημειακή του όψη, την λεπτότητά του παρά τις διαστάσεις του, τα νεοκλασικά στοιχεία που κοσμούν την πρόσοψή του. Υπέστη μεταβολές και τροποποιήσεις, αλλά δεν έχασε τον χαρακτήρα του. Συνδέθηκε με κορυφαία γεγονότα, όπως η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης που γιορτάζουμε σήμερα, μια στιγμή μεγάλου ιστορικού βάρους που απεικονίστηκε ζωγραφικά και εκτίθεται πλάι σε πολλές ακόμα φωτοαπεικονίσεις προσώπων, γεγονότων, αστικών τοπίων και διατηρητέων σπιτιών των αρχών του 20ου αιώνα.

Εύχομαι ο εκθεσιακός χώρος που εγκαινιάσατε στο Διοικητήριο, αγαπητέ Υπουργέ, να γίνει πόλος έλξης για τους Θεσσαλονικείς, ώστε να έρθουν σε επαφή με τρόπο απτό και ελκυστικό με την μακρά ιστορία τους και τους σημαντικούς σταθμούς της».

Αν σου άρεσε κάνε