Η Αθήνα ενισχύει τις συμμαχίες της

Η Αθήνα ενισχύει τις συμμαχίες της

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:57 Δημιουργία 27/10/20, 08:51
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Την ώρα που η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί αποσβολωμένη το διαρκές παραλήρημα του προέδρου της Τουρκίας κατά της Ευρώπης, των ΗΠΑ και γενικότερα του δυτικού τρόπου ζωής, η Ελλάδα αναδεικνύεται σε παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή, ενισχύοντας καθημερινά τις συμμαχίες της με σημαντικούς ξένους «παίκτες».

Σήμερα, Τρίτη πραγματοποιείται στην Αθήνα η τριμερή σύνοδος των υπουργών εξωτερικών Ελλάδας- Κύπρου - Ισραήλ, ενώ έχει προηγηθεί στη Λευκωσία η τριμερής Ελλάδας - Κύπρου – Αιγύπτου.

Χθες, στην Αθήνα βρέθηκε ο Ρώσος υπουργός εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ενώ δεν πέρασε πολύς καιρός από την επίσημη επίσκεψη στην χώρα μας του Αμερικάνου υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

Οι συναντήσεις αυτές πέραν των διμερών θεμάτων, έχουν έναν κοινό παρονομαστή: την κατάσταση στην ΝΑ Μεσογείο και την εντεινόμενη προκλητικότητα και επιθετικότητα της Τουρκίας. Η Αθήνα ενισχύει τις συμμαχίες της και δεν είναι τυχαίο ότι σήμερα υπάρχουν πολλαπλάσιοι υποστηρικτές των εθνικών μας δικαίων, γεγονός που οδηγεί τάχιστα σε ιδιότυπη διπλωματική και πολιτική απομόνωση την Άγκυρα. Αυτό, άλλωστε, αναμένεται να πιστοποιηθεί και τις επόμενες ημέρες και ειδικότερα στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που θα γίνει μέσω τηλεδιάσκεψης την Πέμπτη, όποτε και θα συζητηθεί - εκτός επίσημης ατζέντας - η στάση της Τουρκίας έναντι της Ευρώπης.

Χθες, η ιδιαίτερα σημαντική επίσκεψη (σε επίπεδο συμβολισμού και όχι μόνο) του Ρώσου ΥΠΕΞ στην Αθήνα αποτέλεσε την αφετηρία της επαναθέρμανσης των σχέσεων Αθήνας - Μόσχας. Ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον κ. Λαβρόφ έθεσε όλα τα θέματα, δίνοντας έμφαση στα ελληνοτουρκικά . Τόνισε ότι η Ελλάδα τάσσεται σταθερά με το Διεθνές Δίκαιο, κάτι που «αποδείξαμε έμπρακτα υπογράφοντας συμφωνίες οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών και με την Ιταλία και με την Αίγυπτο», ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την θέση του κ. Λαβρόφ ότι «η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια αποτελεί αναφαίρετο κυριαρχικό δικαίωμα κάθε κράτους».

Από την πλευρά του, ο Ρώσος ΥΠΕΞ επεσήμανε ότι Ελλάδα και Ρωσία συμφωνούν ότι «χρειάζεται το ταχύτερο δυνατό αποκλιμάκωση της έντασης που δημιουργήθηκε στην περιοχή, για να προχωρήσουν οι χώρες στη διευθέτηση όλων των προβλημάτων -που δεν είναι και λίγα- στην περιοχή, μέσω απευθείας διαλόγου», ενώ επανέλαβε ότι στηρίζει τη σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982 «όταν προκύπτουν τα ζητήματα μεταξύ των όμορων χωρών τα συμφέροντα των οποίων διασταυρώνονται και χρειάζεται να υπάρχει διευθέτηση μέσω των διακρατικών συμφωνιών».

Μάλιστα, ο ίδιος τόνισε ότι η διευθέτηση μπορεί να επιτευχθεί μέσω απευθείας διαλόγου και σημείωσε: «Η Ρωσία βρίσκεται πολύ κοντά σε αυτή την περιοχή. Εμείς έχουμε καλές, σταθερές σχέσεις με τις χώρες της περιοχής και αν υπάρχει βούληση, ενδιαφέρον από τους εταίρους μας, είμαστε έτοιμοι να συμβάλλουμε στην ομαλοποίηση της κατάστασης».

Οι δύο πολιτικοί εξέφρασαν προβληματισμό για την εργαλειοποίηση του θρησκευτικού παράγοντα στα γεωπολιτικά παιχνίδια, με τον κ. Μητσοτάκη να κατηγορεί την Τουρκία ότι «περιβάλλει αυτήν την επιθετική της δράση με έναν θρησκευτικό μανδύα, καθιστώντας έτσι ορατό τον κίνδυνο για την αρμονική συνύπαρξη λαών και θρησκειών».

«Οι προσπάθειες να χρησιμοποιηθεί ο θρησκευτικός παράγοντας στα γεωπολιτικά παιχνίδια είναι κάτι πολύ επικίνδυνο», υπογράμμισε από την πλευρά του ο κ. Λαβρόφ.

Αναφερόμενος στις ελληνορωσικές σχέσεις, ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι η Ελλάδα, αν και μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, δεν εμποδίζεται να διευρύνει τις διμερείς σχέσεις με τη Μόσχα, ενώ αναφέρθηκε και στην πρόσκληση που έχει απευθύνει προσωπικά στον Βλαντίμιρ Πούτιν, τον πρόεδρο της Γαλλίας αλλά και τον πρίγκιπα Κάρολο να βρεθούν στην Αθήνα στις 25 Μαρτίου 2021, «ώστε να σηματοδοτήσουμε με αυτόν τον τρόπο τη συμμετοχή των τριών χωρών που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην υποστήριξη του αγώνα των Ελλήνων για εθνική ανεξαρτησία».

Αν σου άρεσε κάνε