Το «ταμείο» Μητσοτάκη για την επίσκεψη Λαβρόφ στην Ελλάδα

Το «ταμείο» Μητσοτάκη για την επίσκεψη Λαβρόφ στην Ελλάδα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 19:33 Δημιουργία 27/10/20, 18:53

Την ικανοποίηση της για τη χθεσινή επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, στην Αθήνα και τις συζητήσεις που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, εκφράζουν την Τρίτη οι συνεργάτες του πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου, η επίσκεψη Λαβρόφ στην Αθήνα επέφερε θετικά αποτελέσματα τόσο όσον αφορά το διμερές κομμάτι, όσο και ως προς τις δηλώσεις αναφορικά με τα δικαιώματα της χώρας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι «καταρχήν συγκρατείται ο συμβολισμός της επίσκεψης -η πρώτη του Ρώσου ΥΠΕΞ στην Αθήνα εδώ και τέσσερα χρόνια- η οποία ουσιαστικά σηματοδοτεί την επιστροφή στην κανονικότητα στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών». Παρατηρούν επίσης ότι είναι η τρίτη συνάντηση Δένδια – Λαβρόφ σε διάστημα μικρότερο του ενός έτους, ενώ ο Ρώσος ΥΠΕΞ προσκάλεσε τον Έλληνα ομόλογό του να επισκεφθεί εκ νέου τη Ρωσία, πρόσκληση που έγινε αποδεκτή.

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών, κατά την διάρκεια των συζητήσεων τους τόνισαν την διαχρονική σχέση των δύο χωρών. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «ιδιαίτερο συμβολισμό είχε το γεγονός ότι η συνάντηση έγινε στην αίθουσα “Καποδίστριας”, μακρινού προκατόχου του κ. Λαβρόφ». Ο Έλληνας υπουργός ζήτησε από τη Ρωσία να εκπροσωπηθεί στις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια του αγώνα για την ανεξαρτησία της χώρας μας σε υψηλό επίπεδο, πρόταση που αντιμετωπίστηκε από τη ρωσική πλευρά θετικά.

Συγκρατείται επίσης, κατά τις ίδιες πηγές, ότι οι δύο πλευρές συζήτησαν την προοπτική επιτάχυνσης της ολοκλήρωσης εκκρεμών συμφωνιών σε διάφορους τομείς και αναφέρθηκαν στην προσεχή Μεικτή Διυπουργική Επιτροπή που αποσκοπεί στην ενίσχυση των διμερών οικονομικών σχέσεων.

Οι διπλωματικές πηγές υπογραμμίζουν ότι η ρωσική πλευρά αναγνωρίζει πλήρως τις υποχρεώσεις της Ελλάδας ως Κράτος-Μέλος της Ε.Ε. και στο πλαίσιο αυτό έδειξε κατανόηση όσον αφορά το ζήτημα των σχέσεων Ε.Ε. – Ρωσίας. Από την πλευρά της, η ελληνική πλευρά υπογράμμισε τη σημασία της Ρωσίας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Αρχιτεκτονικής Ασφαλείας.

Για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, συγκρατείται κατά τις ίδιες πηγές «η ξεκάθαρη δήλωση του Ρώσου Υπουργού αναφορικά με το αδιαμφισβήτητο δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια, στη βάση της Διεθνούς Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας». Οι διπλωματικές πηγές παρατηρούν ότι ο κ. Λαβρόφ μίλησε επίσης για την ανάγκη τήρησης της κοινής λογικής, επαναλαμβάνοντας τις σχετικές προβλέψεις για το Δίκαιο της Θάλασσας.

«Σε αντίθεση με όσα υπονοήθηκαν σε διάφορους κύκλους, ο Ρώσος ΥΠΕΞ δεν ενστερνίστηκε επ’ουδενί τις τουρκικές θέσεις όσον αφορά το δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ν.μ. στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Ως γνωστόν, η Τουρκία δεν αποδέχεται τις διατάξεις του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, ακόμα και αν οι τελευταίες αποτελούν μέρος του εθιμικού δικαίου. Παράλληλα η Τουρκία έχει διαμηνύσει ότι η επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας αποτελεί αιτία πολέμου. Η Ρωσική στάση απέχει έτη φωτός από τις τουρκικές θέσεις και ουσιαστικά καταρρίπτει το μύθο που θέλει τη Ρωσία να μην υποστηρίζει την επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στο Αιγαίο» συμπληρώνουν οι ίδιες πηγές.

Τέλος, ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται στην χρονική συγκυρία κατά την οποία ο κ. Λαβρόφ επέλεξε να επισκεφθεί την Αθήνα. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η παρουσία του ΥΠΕΞ της Ρωσίας, μιας χώρας, που όπως είπε και ο ίδιος είναι φίλη της Τουρκίας, στην παρούσα στιγμή έχει από μόνη της τη συμβολική της σημασία καθώς στέλνει ένα σαφές μήνυμα στην Ελλάδα, αλλά και στη γείτονα χώρα.

Αν σου άρεσε κάνε