Κορονοϊός: Τα μέτρα του lockdown σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Ροδόπη

Κορονοϊός: Τα μέτρα του lockdown σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Ροδόπη

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 18:50 Δημιουργία 29/10/20, 18:36

Τη λίστα των μέτρων του lockdown για τον κορονοϊό Covid-19 που θα ισχύσουν από αύριο, Παρασκευή, σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Ροδόπη που περνούν στο επίπεδο 4 του σχετικού επιδημιολογικού χάρτη, ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς, σε μήνυμα του το απόγευμα της Πέμπτης.

Τα αυξημένα μέτρα που προβλέπονται στο Επίπεδο 4 θα εφαρμοστούν από το πρωί της Παρασκευής, με εξαίρεση την απαγόρευση μετακινήσεων εκτός νομού, που θα ισχύσει από τη Δευτέρα για πρακτικούς λόγους.

Το ζήτημα των μετακινήσεων θα επανεξεταστεί συνολικά για το Επίπεδο 4.

Την ίδια ώρα στο «πορτοκαλί» Επίπεδο 3 από «κίτρινο» Επίπεδο 2 περνούν Πέλλα, Δράμα, Έβρος, Ξάνθη, Κιλκίς, Καβάλα, Πιερία, Ημαθία και Χαλκιδική.

Στο «κίτρινο» Επίπεδο 2 από το «πράσινο» Επίπεδο 1 «αναβαθμίζονται» Μεσσηνία και Αρκαδία.

Τα μέτρα που ισχύουν στο Επίπεδο 4 – «κόκκινο» είναι τα εξής:

Μετακινήσεις: Απαγόρευση κυκλοφορίας 00:30 έως 05:00. Εξαιρούνται μετακινήσεις για λόγους εργασίας και έκτακτης ανάγκης (λόγοι υγείας).

Μάσκα: Υποχρεωτική χρήση σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

Συναθροίσεις: Αναστολή.

Δομές πρόνοιας (μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, ξενώνες, κλπ): Μάσκα στο προσωπικό, αναστολή επισκεπτηρίου.

Νοσοκομεία, ιατρεία και διαγνωστικά κέντρα: Μάσκα στο προσωπικό και σε όλους τους εισερχόμενους, ένας συνοδός ανά ασθενή, περιορισμός των προγραμματισμένων χειρουργικών επεμβάσεων μέχρι 60%. Εξαιρούνται των περιορισμών τα ογκολογικά και επείγοντα περιστατικά.

ΚΥΤ προσφύγων: Αναστολή εξόδου

Σχολεία και πάσης φύσεως εκπαιδευτικές δομές: Ενδεχόμενη λειτουργία εκ περιτροπής, σε συνδυασμό με τηλε-εκπαίδευση ή μόνο τηλε-εκπαίδευση. Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.): Τηλε-εκπαίδευση.

Συνέδρια/Εκθέσεις: Αναστολή δραστηριότητας.

Χώροι Λατρείας: Έως 9 άτομα για όλες τις τελετές, λειτουργίες κλπ. με υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Αρχαιολογικοί χώροι, Μουσεία: Αναστολή λειτουργίας.

Ζωντανά θεάματα και ακροάματα, λοιπές παραστατικές τέχνες (μόνο καθήμενοι): Αναστολή προσέλευσης κοινού, δυνατότητα διεξαγωγής παράστασης αποκλειστικά για διαδικτυακή μετάδοση.

Κινηματογραφικές προβολές: Αναστολή λειτουργίας.

Πρόβες, τηλεοπτικά και κινηματογραφικά γυρίσματα: Πρόβες μέσω τηλεδιάσκεψης, αναστολή κινηματογραφικών και τηλεοπτικών γυρισμάτων.

Παιδότοποι (κλειστοί): Αναστολή λειτουργίας

Κέντρα διασκέδασης συμπεριλαμβανομένων χώρων δεξιώσεων, catering, μπαρ (μόνο καθήμενοι σε τραπέζια): Αναστολή λειτουργίας.

Μουσικές σκηνές: Αναστολή λειτουργίας.

Εστίαση: Αναστολή λειτουργίας. Λειτουργία μόνο take away – delivery.

Μεταφορές (Οι αριθμητικοί/ποσοτικοί περιορισμοί στις μετακινήσεις αφορούν τον τόπο/σημείο αναχώρησης ή εσωτερικής μετακίνησης): Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλα τα ΜΜΜ 65% σε ΜΜΜ, απαγόρευση μετακινήσεων εκτός της ΠΕ στην οποία αφορούν τα μέτρα, μέχρι 1 επιβάτης σε taxi. Περιορισμός στον αριθμό επιβαινόντων στο ΙΧ μέχρι 3 άτομα.

Αθλητισμός (αγώνες, προπονήσεις): Μόνο ατομική άθληση

Γυμναστήρια: Αναστολή λειτουργίας

Καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία κοκ): Υποχρεωτική χρήση μάσκας (προσωπικό και κοινό) 1 άτομο ανά 10 τ.μ. (4 άτομα 20-100 τμ και 1 άτομο για κάθε 10 τ.μ. επιπλέον, ειδική απολύμανση σε τροχήλατα και μη καρότσια/καλάθια. Λειτουργία και Σαββατοκύριακο.

Λαϊκές αγορές: 50% των πωλητών, με 3 μέτρα απόσταση μεταξύ πάγκων, λειτουργία παράλληλων αγορών, υποχρεωτική χρήση μάσκας από όλους, περιορισμός στις μετακινήσεις των εμπόρων (από περιοχή που είναι κόκκινη).

Εμποροπανηγύρεις-Κυριακάτικες Αγορές κλπ: Αναστολή λειτουργίας

Λιανεμπόριο: Μάσκα υποχρεωτική για όλους Περιορισμός βάσει εμβαδού 1 άτομο ανά 10 τ.μ. (4 άτομα 20-100 τ.μ. και 1 άτομο για κάθε 10 τ.μ. επιπλέον)

Κομμωτήρια, υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής κλπ: Μάσκα σε προσωπικό και πελάτες, μέτρα περιορισμού βάσει εμβαδού (σχετική ΚΥΑ) Διευρυμένο ωράριο λειτουργίας Μόνο με ραντεβού.

Δημόσιες υπηρεσίες και ιδιωτικές επιχειρήσεις: Μειωμένο προσωπικό και τηλε-εργασία

Δικαιοσύνη: Αναστολή λειτουργίας.

Αν σου άρεσε κάνε