Στις 3 το διάγγελμα Μητσοτάκη, στις 6 η παρουσίαση των μέτρων

Στις 3 το διάγγελμα Μητσοτάκη, στις 6 η παρουσίαση των μέτρων

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 14:07 Δημιουργία 30/10/20, 13:49

Στις 3 το μεσημέρι θα απευθύνει το διάγγελμά του προς τον ελληνικό λαό ο πρωθυπουργός, ενώ στις 6 το απόγευμα, στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα παρουσιάσει τα μέτρα οικονομικής στήριξης που ενεργοποιεί η κυβέρνηση κι ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς θα εξειδικεύσει τα μέτρα που θα εφαρμοστούν.

Παράλληλα, ο Επίκουρος Καθηγητής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης θα αναλύσει τα υγειονομικά δεδομένα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος παρέλαβε το πρωί τις τελικές εισηγήσεις των λοιμοξιολόγων, είναι αποφασισμένος να αυστηροποιήσει τα μέτρα, προκειμένου «να αποφύγουμε τα χειρότερα», όπως ο ίδιος είπε χθες το μεσημέρι στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου και να θωρακίσει τη χώρα ενόψει ενός πολύ δύσκολου τριμήνου, που ακολουθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Χrimaonline.gr, ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει - εκτός απροόπτου - τα εξής μέτρα:

-Επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 22:00 κάθε βράδυ έως τις 05:30 το επόμενο πρωί.

-Περιορισμός της λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης, τα οποία θα κλείνουν στις 21:00 κάθε βράδy.

-Απαγόρευση μετακινήσεων από τις επιβαρυμένες περιοχές (πορτοκαλί) σε άλλες γειτνιάζουσες περιοχές

-Επιβολή της χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους, σε ολόκληρη την επικράτεια ανεξαρτήτως της επιβάρυνσης από κρούσματα που θα έχει ο κάθε νομός.

-Περιορισμός της λειτουργίας κλειστών γυμναστηρίων και κλειστών κολυμβητηρίων

-Σημαντική αύξηση του ποσοστού εργαζομένων που θα δουλεύουν με τηλεργασία

Σύμφωνα με τις ίδιες πληφορορίες, εντός της ημέρας και αφού προηγηθεί το διάγγελμα του πρωθυπουργού, θα ανακοινωθούν από τους αρμόδιους υπουργούς συγκεκριμένα μέτρα στήριξης την εργαζομένων στην εστίαση, ενώ σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση θα υπάρξουν διευκολύνσεις, προκειμένου να αξιοποιηθούν περισσότερο οι εξωτερικοί χώροι (σε καφέ και εστιατόρια) όσο ο καιρός παραμένει καλός.

Τα μέτρα θα ισχύσουν άμεσα, από τα ξημερώματα του Σαββάτου και θα διαρκέσουν καταρχήν για ένα μήνα. Είναι σαφές ότι στα μέσα Νοεμβρίου θα γίνει η αξιολόγηση της απόδοσής τους και ανάλογα θα ληφθούν οι αποφάσεις για το επόμενο διάστημα. Το γενικό lockdown είναι μεν στο «τραπέζι», αλλά όπως επανέλαβε και χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός, δεν αποτελεί επιλογή του αυτή την ώρα.

Οι τελικές αποφάσεις για την περίοδο των Χριστουγέννων, όποτε και η αγορά περιμένει να ανακάμψει μετά από την περίοδο της πανδημίας, θα ληφθούν στα τέλη Νοεμβρίου και φυσικά ανάλογα με τον αριθμό των κρουσμάτων και τις δυνατότητες του ΕΣΥ.

Ο κ. Μητσοτάκης θα τονίσει απόψε την ανάγκη αυστηροποίησης των ελέγχων, αλλά και την ανάγκη κάθε πολίτης να σεβαστεί στο ακέραιο τα μέτρα, που η πολιτεία λαμβάνει.

«Τα μέτρα, όσα κι αν είναι δεν έχουν κανένα νόημα, εάν δεν ακολουθούνται από το σύνολο των πολιτών», αναμένεται να τονίσει.

Χθες, στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός στήριξε απόλυτα τον καθηγητή κ. Σωτήρη Τσιόδρα , ο οποίος τις τελευταίες ημέρες δέχθηκε αναίτιες επιθέσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ για την επανεμφάνισή του στην ενημέρωση των πολιτών.

«Βρίσκω απαράδεκτο το γεγονός» - τόνισε ο κ. Μητσοτάκης - « ότι κάποιοι έχουν επιλέξει να στοχοποιήσουν επιστήμονες. Και θεωρώ ότι συγκεκριμένα η στοχοποίηση του καθηγητή, του κ. Τσιόδρα, η οποία είναι πολύ συστηματική τις τελευταίες μέρες, είναι απαράδεκτη».

«Εάν θέλουν οι πολιτικοί μας αντίπαλοι να μας ασκήσουν κριτική, εδώ είμαστε να ασκήσουν κριτική στην κυβέρνηση, σε εμένα προσωπικά, στους υπεύθυνους υπουργούς, αλλά να στοχοποιούνται επιστήμονες οι οποίοι το μόνο το οποίο κάνουν, είναι να καταθέτουν την επιστημονική τους γνώση προς κρίση στην Πολιτεία για να παίρνουμε εμείς τις αποφάσεις, είναι κάτι το οποίο θεωρώ ότι είναι τελείως-τελείως λανθασμένο, ειδικά σε μία συγκυρία όπου πρέπει και πάλι να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη της κοινωνίας για την ορθότητα των μέτρων που λαμβάνουμε», πρόσθεσε.

Αν σου άρεσε κάνε