Με το βλέμμα στις αμερικανικές κάλπες: «Κλειδί» το αποτέλεσμα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Με το βλέμμα στις αμερικανικές κάλπες: «Κλειδί» το αποτέλεσμα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:17 Δημιουργία 03/11/20, 08:11
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Με το βλέμμα στραμμένο στις ΗΠΑ και στις πιο αμφίρροπες και συγκρουσιακές εκλογές των τελευταίων δεκαετιών βρίσκεται και η Αθήνα, καθώς το αποτέλεσμα είναι πιθανόν να επηρεάσουν και τις ήδη τεταμένες σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία και κατ’ επέκταση τις σχέσεις της Ελλάδας με την γειτονική μας χώρα.

Μέχρι την τελευταία στιγμή η κυβέρνηση έχει επιλέξει να μείνει μακριά από την αντιπαράθεση μεταξύ των δύο μονομάχων, τηρώντας μια προσεκτική στάση, καθώς κανείς δεν γνωρίζει τι θα συμβεί την επόμενη μέρα στην ισχυρότερη χώρα του κόσμου.

Ωστόσο, πολλά μέλη της κυβέρνησης κάνουν εκτιμήσεις στις κατ’ιδίαν συζητήσεις τους και προσπαθούν να προβλέψουν πως το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών θα επηρεάσει τις εξελίξεις στην ΝΑ Μεσόγειο.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αυτές, και με βάση τα τρία σενάρια που υπάρχουν, πιθανολογούνται τα εξής:

-Επικράτηση του Τζο Μπάιντεν. Ο υποψήφιος των δημοκρατικών δεν έχει καλή «χημεία» με τον πρόεδρο Ερντογάν, κάτι που προφανώς διευκολύνει την χώρα μας και την προβολή των εθνικών μας δικαίων. Υπενθυμίζεται ότι κατά το παρελθόν οι δυο άνδρες είχαν συγκρουστεί και μάλιστα ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ είχε ζητήσει την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας πολύ πριν ξεκινήσει η προκλητικότητα και η επιθετικότητά της κατά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο επιτελείο Μπάιντεν είναι και ο δημοκρατικός γερουσιαστής Μενεντεζ, που θεωρείται βέβαιο ότι θα αναλάβει κάποιο σημαντικό κυβερνητικό πόστο σε περίπτωση νίκης του κόμματός του.

Ο γερουσιαστής Μενεντεζ είναι ο άνθρωπος που πιέζει όσο κανείς την κυβέρνηση Τραμπ για την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας, με αφορμή την ΝΑ Μεσόγειο, αλλά και την προμήθεια των S 400 από την Ρωσία.

-Επικράτηση του Ντόναλντ Τραμπ. Μέχρι στιγμής ο νυν πρόεδρος έχει επιδείξει μια μεγάλη ανοχή προς την Τουρκία και παρά τις πιέσεις που δέχεται από το κογκρέσο και την γερουσία δεν έχει λάβει κανένα μέτρο κατά του Ερντογάν. Έχει δηλώσει ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας είναι φίλος του, ενώ στο παρασκήνιο υπάρχουν πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί ότι υπάρχουν στενές σχέσεις και μεταξύ των γαμπρών των δύο ηγετών. Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν παρενέβη ούτε όταν τουρκικό πολεμικό πλοίο έστρεψε τα πυροβόλα του σε γαλλικό πλοίο, γεγονός που προκάλεσε μια πρωτοφανή ένταση στο εσωτερικό του ΝΑΤΟ.

Μια ενδεχόμενη επανεκλογή Τραμπ προφανώς θα ικανοποιούσε τον… φίλο του, Ταγίπ Ερντογάν και είναι άγνωστο, εάν αυτό θα τον οδηγούσε σε κλιμάκωση των προκλήσεων κατά της Ελλάδας.

-Μακρά περίοδος ακυβερνησίας, αμφισβήτηση εκλογικού αποτελέσματος. Σε μια τέτοια περίπτωση οι ΗΠΑ θα βυθίζονται σε μια πρωτοφανή πολιτική δίνη, γεγονός που μπορεί να θελήσει να εκμεταλλευτεί ο Ερντογάν. Ωστόσο, εάν αυτό συμβεί, τότε αυτόματα αυξάνονται οι ευθύνες της Ευρώπης, η οποία μέχρι σήμερα το μόνο που κάνει, είναι να παραπέμπει τα θέματα της Τουρκίας στο μέλλον, αναμένοντας επί της ουσίας το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών. Η καγκελάριος Μέρκελ και ο πρόεδρος Μακρόν θα πρέπει να κινηθούν μόνοι τους, χωρίς να περιμένουν τίποτε από την Ουάσιγκτον, η οποία άλλωστε θα βυθιστεί στην εσωστρέφεια, προσπαθώντας να λύσει τα δικά της πολιτικά προβλήματα.

Την ίδια ώρα, πάντως, οι Τούρκοι αξιωματούχοι επιμένουν στην προκλητική στάση και συμπεριφορά τους. Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσι Άκαρ ζήτησε χθες άνευ ορίων και προϋποθέσεων διάλογο με την Ελλάδα. Επίσης , σύμφωνα με πληροφορίες του Sigmalive.com, ο Ακάρ μιλώντας στη στρατιωτική ακαδημία στην Άγκυρα, ζήτησε από τους φοιτητές της στρατιωτικής ακαδημίας να εντρυφήσουν ακόμη περισσότερο στο θέμα των Navtex, «μία νέα πολιτική κυριαρχίας που ασκείται πλέον στην Ανατολική Μεσόγειο».

«Υπάρχει Δίκαιο της Θάλασσας, υπάρχει Διεθνές Δίκαιο. Εάν προσπαθήσετε να περιορίσετε μια χώρα με 1870 χιλιόμετρα ακτής με τα δικά σας σύνορα και να πείτε ότι “όλα είναι δικά μου”, τότε θα υπάρξει πρόβλημα», τόνισε.

Αν σου άρεσε κάνε