Εκ νέου υψηλοί τόνοι από το Δένδια κατά της Τουρκίας, από τη Γερμανία

Εκ νέου υψηλοί τόνοι από το Δένδια κατά της Τουρκίας, από τη Γερμανία

ΠΟΛΙΤΙΚΗ Δημιουργία 04/11/20, 20:28

Συναντήσεις με τους τον Σταϊνμάιερ, Σόιμπλε, Κρίχμπαουμ και Σάραζιν είχε ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Δένδιας, κατά την επίσκεψή του στο Βερολίνο.

Ανάμεσα στα θέματα που συζήτησε, ήταν φυσικά και αυτό της τουρκικής προκλητικότητας.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του:

Είχα μία σειρά σημαντικών επαφών, καταρχήν με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας, τον κ. Steinmeier, με τον Πρόεδρο του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου, τον κ. Schäuble, με την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Bundestag, τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Krichbaum, καθώς και τον Ομοσπονδιακό Βουλευτή κ. Sarrazin, υπεύθυνο για εξωτερική πολιτική του Κόμματος των Πρασίνων.

Είχα την ευκαιρία να τους εξηγήσω ποιες προκλήσεις αντιμετωπίζει η χώρα μας και ποιες προκλήσεις αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην ευρύτερη περιοχή. Είχα τη δυνατότητα να τους εξηγήσω αναλυτικά τις επιπτώσεις της τουρκικής παραβατικότητας, είτε στη Λιβύη, είτε στη Σύρια, είτε στο Ιράκ, είτε στον Καύκασο, είτε στις θάλασσες γύρω από την Κυπριακή Δημοκρατία, στην Ανατολική Μεσόγειο, νότια του Καστελόριζου και άλλων ελληνικών νησιών.

Είχα, επίσης, τη δυνατότητα να αναπτύξω τις ελληνικές θέσεις, το πώς καταφέραμε να έχουμε τρεις σημαντικές συμφωνίες με την Αίγυπτο, με την Ιταλία και τελευταία με την Αλβανία, πάντοτε στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και πώς η χώρα, η οποία αρνείται να έρθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να λύσουμε τις διαφορές μας στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου όσον αφορά τις θαλάσσιες ζώνες, είναι η ίδια χώρα παραβάτης, η Τουρκία. Αυτό που ενώνει, δηλαδή, σαν κοινός κρίκος, όλες τις περιπτώσεις αστάθειας στην περιοχή μας είναι η Τουρκία.

Είχα τη δυνατότητα να τους εξηγήσω επίσης την επικινδυνότητα της μεταφοράς τζιχαντιστών από τη Συρία στη Λιβύη και από τη Λιβύη στον Καύκασο και να τους εξηγήσω τις ευρύτερες ελληνικές θέσεις.

Τέλος, διατύπωσα αυτό που έχει επανειλημμένως πει ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης: ότι δεν είναι δυνατόν τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εξοπλίζουν -και μάλιστα να εξοπλίζουν με σημαντικά επιθετικά όπλα, όπως τα γερμανικά υποβρύχια Τ. 214- μία χώρα, όπως η Τουρκία, που απειλεί κράτη-μέλη της ΕΕ, όπως η Κύπρος και η Ελλάδα, αλλά και γενικά, απειλεί τη σταθερότητα στην περιοχή.

Θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι θεωρώ την παρουσία μου σήμερα στο Βερολίνο σαν αρχή μιας ευρύτερης εκστρατείας ενημέρωσης, μιας προσπάθειας να καταλήξουμε σε μία σαφή κοινή ευρωπαϊκή αντίληψη για τις προκλήσεις στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Μια προσπάθεια για να δούμε όλοι τα πράγματα με τον ίδιο καθαρό τρόπο.

Ακυρώθηκε η συνάντηση με τον Μάας που μπήκε καραντίνα

Σε καραντίνα τέθηκαν ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας και ο υφυπουργός Εξωτερικών Μίχαελ Ροτ, καθώς είχαν επαφή με διαπιστωμένο κρούσμα κορωνοϊού.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, οι δύο αξιωματούχοι είχαν την Δευτέρα το βράδυ συνάντηση με ξένη αποστολή, μέλος της οποίας διαγνώσθηκε εκ των υστέρων θετικό στον κορονοϊό. Το υπουργείο ενημερώθηκε, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, και όλοι οι συμμετέχοντες στην συνάντηση έχουν τεθεί σε καραντίνα.

Για τον ίδιο λόγο, ακυρώθηκε και το προγραμματισμένο για το μεσημέρι γεύμα εργασίας του κ. Μάας με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.

Όπως επισημαίνει το γερμανικό υπουργείο, το πρώτο μοριακό τεστ στο οποίο υπεβλήθη ο κ. Μάας ήταν αρνητικό, ενώ έχουν ενημερωθεί ήδη όλοι οι ενδιαφερόμενοι.

Διευκρινίζεται ακόμη ότι κατά την συνάντηση είχαν τηρηθεί όλοι οι προβλεπόμενοι κανόνες υγιεινής και αποστάσεων. Ο Χάικο Μάας, όπως και την προηγούμενη φορά που τέθηκε σε καραντίνα για τον ίδιο λόγο, θα παραμείνει σε κατοικία στο Βρανδεμβούργο.

Αν σου άρεσε κάνε