Lockdown: Στόχος η μείωση των κρουσμάτων στα 300 την ημέρα

Lockdown: Στόχος η μείωση των κρουσμάτων στα 300 την ημέρα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:48 Δημιουργία 06/11/20, 08:00
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Με στόχο τα ημερήσια κρούσματα να πέσουν στο όριο των 300 ημερησίως, γεγονός που θα δώσει σημαντικές «ανάσες» στο σύστημα υγείας, η χώρα μπαίνει από τα ξημερώματα στην εποχή του δεύτερου lockdown.

Το μέτρο αυτό κρίθηκε απαραίτητο από την κυβέρνηση και προσωπικά από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, μετά όχι μόνον την έκρηξη του αριθμού των κρουσμάτων που χθες άγγιξε σχεδόν τα 3.000, αλλά και από την σημαντική - ραγδαία αύξηση του ποσοστού των ΜΕΘ που χρησιμοποιούνται από ασθενείς covid σε ολόκληρη την επικράτεια.

Η ανησυχία στην κυβέρνηση και στην επιτροπή των λοιμοξιολόγων που εισηγήθηκαν το μέτρο, είναι έντονη και δεν διστάζουν όλοι (πολιτική ηγεσία και γιατροί) να δηλώνουν πως εάν η καθολική απαγόρευση δεν αποφασιζόταν τώρα, η εξέλιξη θα ήταν πολύ άσχημη μέσα στο αμέσως προσεχές διάστημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Xrimaonline.gr, μετά την επιβολή του μέτρου, η κυβέρνηση θα «μετρήσει» την απόδοσή του την ερχόμενη Παρασκευή, προκειμένου να έχει καθαρή εικόνα για την πορεία της πανδημίας στη χώρα.

Τότε, ευελπιστούν ότι τα νούμερα θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα ή και θα είναι ελαφρώς μειωμένα και μέχρι τις 20 του μηνός να αρχίσει η σημαντική μείωσή τους. Εάν όλα αυτά συμβούν στην πράξη, τότε το ΕΣΥ και ειδικότερα οι ΜΕΘ θα απελευθερωθούν και κατά συνέπεια, η σταδιακή επαναφορά στην κανονικότητα θα ξεκινήσει μέσα στην πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου, με τα Γυμνάσια και τα Λύκεια να ανοίγουν πρώτα.

Σε αντίθετη περίπτωση, η περίοδος του lockdown θα συνεχιστεί επ’αόριστον.

Χθες, ο πρωθυπουργός, ο οποίος είχε στο πλευρό του τον καθηγητή κ. Σωτήρη Τσιό0δρα, εξήγησε αναλυτικά τα δεδομένα, που σήμερα επικρατούν στη χώρα, καθώς και τους λόγους που τον οδήγησαν στην απόφαση να «κλείσει» τη χώρα για δεύτερη φορά μέσα στο έτος.

«Τις τελευταίες πέντε ημέρες»- είπε χαρακτηριστικά - «είδαμε εκθετική αύξηση των κρουσμάτων. Το είδαμε σε επίπεδο συνολικό των κρουσμάτων. Είδαμε αύξηση στις νοσηλείες, στους διασωληνωμένους, μια άσχημη αναλογία εισαγωγών-εξιτηρίων στα νοσοκομεία. Αν συνεχίζαμε με αυτόν τον ρυθμό, θα έπρεπε να δεχθούμε σε 10 ημέρες πάνω από 1.000 συμπολίτες μας, από τους οποίους οι 150 θα έπρεπε να οδηγηθούν στις ΜΕΘ».

«Επιλέγω» - πρόσθεσε «για ακόμη μια φορά να πάρω δραστικά μέτρα νωρίτερα παρά αργότερα. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν αναγκαστεί να πάρουν τέτοια μέτρα, όταν η επιδημία είχε ήδη ξεφύγει».

«Δεν μπορώ να αναλάβω την ευθύνη να θέσω σε κίνδυνο τη ζωή συμπολιτών μας. Κρίνω ότι τα μέτρα αυτά πρέπει να εφαρμοστούν και είμαι σίγουρος ότι, αν εφαρμοστούν, θα πνίξουμε το δεύτερο κύμα και θα επιτρέψουμε έναν πιο κανονικό Δεκέμβριο, που θα μοιάζει με γιορτές περασμένων ετών», κατέληξε.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας του συστήματος υγείας, σε περίπτωση που η κατάσταση δεν βελτιωθεί, με τροπολογία που κατέθεσε αργά χθες το βράδυ στη Βουλή ο κ. Κικίλιας, διευκολύνεται η επίταξη ιδιωτικών ΜΕΘ, ενώ παράλληλα δίνεται η δυνατότητα εργασίας στο δημόσιο σύστημα ιδιωτών γιατρών.

Αναλυτικές ανακοινώσεις για την πολιτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση θα κάνει την Τρίτη ο πρωθυπουργός, στο πλαίσιο της προ ημερήσιας διατάξεων συζήτηση στην Βουλή, για να ενημερώσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Αν σου άρεσε κάνε