Κυβέρνηση: Γιατί η αλλαγή σκυτάλης στον Λευκό Οίκο «ευνοεί τα ελληνικά συμφέροντα»

Κυβέρνηση: Γιατί η αλλαγή σκυτάλης στον Λευκό Οίκο «ευνοεί τα ελληνικά συμφέροντα»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:56 Δημιουργία 09/11/20, 08:45
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Με απόλυτη ικανοποίηση υποδέχθηκε η Αθήνα την αλλαγή φρουράς στον Λευκό Οίκο και υπάρχει ήδη συγκρατημένη αισιοδοξία ότι κάτι θα αλλάξει στην πολιτική των ΗΠΑ απέναντι στα γεγονότα στην ΝΑ Μεσόγειο.

Η κυβέρνηση που συνειδητά επέλεξε να το τελευταίο διάστημα να μείνει μακριά από τη σκληρή αντιπαράθεση των δύο μονομάχων, εκτιμά ότι πλέον η παρατεταμένη σιωπή των Αμερικανών έναντι των προκλήσεων Ερντογάν, καθώς και η τακτική των ίσων αποστάσεων, θα αλλάξει.

Κανείς δεν περιμένει την δημιουργία μετώπου μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Άγκυρας , με δεδομένο ότι και η Τουρκία είναι σύμμαχος των ΗΠΑ, αλλά κυβερνητικοί κύκλοι προβλέπουν ότι η νέα αμερικανική διοίκηση θα επιλέξει να βάλει «φρένο» στις ανεδαφικές διεκδικήσεις του Τούρκου προέδρου.

Ο πρωθυπουργός ήταν από τους πρώτους ηγέτες διεθνώς, που το βράδυ του Σαββάτου όταν τα μεγάλα ειδησεογραφικά δίκτυα ανακήρυξαν την εκλογή του νέου Αμερικανού Προέδρου, έσπευσε να στείλει τα συγχαρητήρια του στον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο, τον οποίο είχε υποδεχθεί πριν από τριάμισι χρόνια ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο γραφείο του στην οδό Πειραιώς και «είχαν συνομιλήσει σε πολύ καλό κλίμα αλληλοκατανόησης».

«Ο Τζο Μπάιντεν είναι αληθινός φίλος της Ελλάδας και είμαι βέβαιος πως υπό την προεδρία του οι σχέσεις μεταξύ των χωρών μας θα καταστούν ακόμη ισχυρότερες», έγραψε o κ. Μητσοτάκης σε σχετική ανάρτησή του στο Twitter, που συνόδευσε με την ελληνική και την αμερικανική σημαία.

Κυβερνητικές πηγές σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών, σημείωναν ότι η αλλαγή σκυτάλης στον Λευκό Οίκο «ευνοεί τα ελληνικά συμφέροντα», αφενός διότι ο νέος Πρόεδρος είναι βαθύς γνώστης των ζητημάτων, που απασχολούν τη χώρα μας και αφετέρου επειδή ο απερχόμενος Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διατηρούσε προνομιακές σχέσεις με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Παρόλο που στα χρόνια της προεδρίας Τραμπ οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις γνώρισαν σημαντική ανάπτυξη, κυρίως με τη νέα αμυντική συμφωνία που συνομολόγησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και επικυρώθηκε μετά τις εκλογές του Ιουλίου του 2019, η Αθήνα είχε πάντα δυσκολίες πρόσβασης στον Λευκό Οίκο.

Παράλληλα, η χώρα μας σημείωσε τη... σιωπή της Ουάσιγκτον καθόλη την διάρκεια των τελευταίων μηνών, όταν ο πρόεδρος της Τουρκίας εκτόξευσε το θερμόμετρο της έντασης στο Αιγαίο και προκάλεσε πρωτοφανή κρίση και στις σχέσεις του με μια σημαντική χώρα του ΝΑΤΟ, τη Γαλλία.

Τώρα πλέον, βάσιμα η Αθήνα εκτιμά ότι μπορεί να απελευθερωθούν και αποφάσεις που αφορούν την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, με αφορμή την αγορά και την αξιοποίηση του ρωσικού εξοπλιστικού συστήματος των S 400.

Υπενθυμίζεται ότι το Κογκρέσο έχει εδώ και μήνες συντάξει την σχετική έκθεση, αλλά ο πρόεδρος Τραμπ κωλυσιεργούσε σταθερά με αποτέλεσμα αυτό να αποθρασυνθεί η Άγκυρα.

Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, ότι σε θέση - κλειδί στην νέα αμερικανική διοίκηση αναμένεται να τοποθετηθεί ο γερουσιαστής Μπομπ Μενεντεζ, που είναι ο βασικός πολέμιος του Ερντογάν και της προκλητικότητας της Τουρκίας.

Αν σου άρεσε κάνε