Γκάζι-φρένο μέχρι την άφιξη του εμβολίου

Γκάζι-φρένο μέχρι την άφιξη του εμβολίου

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 09:28 Δημιουργία 09/11/20, 09:21
Αρθρογράφος: Βούλα Μαλαίνου
ΒΟΥΛΑ ΜΑΛΑΙΝΟΥ

Μία χώρα που θα… «ανοιγοκλείνει» μέχρι την πολυπόθητη άφιξη του εμβολίου, είναι η εκτίμηση που προκύπτει από την επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζει η Ελλάδα, τις προβλέψεις των επιστημόνων, καθώς και των μηνυμάτων που εκπέμπει η κυβέρνηση, για τη νέα καθημερινότητά μας τους επόμενους μήνες εν μέσω της πανδημίας.

Τη στιγμή που ο πλανήτης είναι εγκλωβισμένος στη δίνη του κορονοϊού, η Ελλάδα αν κι εξακολουθεί να βρίσκεται σε πολύ καλύτερη επιδημιολογική κατάσταση συγκριτικά με άλλες χώρες, εντούτοις καταγράφει εκθετική αύξηση κρουσμάτων, με τους λοιμωξιολόγους να επισημαίνουν πως εντός των ημερών θα ακούσουμε σοκαριστικά νούμερα, καθώς το καθολικό lockdown θα δώσει τα πρώτα δείγματα αποτελεσματικότητάς του σε δέκα ημέρες.

Τα χθεσινά σχεδόν 2.000 κρούσματα, παρά τα μειωμένα τεστ λόγω Σαββατοκύριακου, οι 228 διασωληνωμένοι έναντι 207 το Σάββατο και οι 35 επιπλέον θάνατοι, επιβεβαιώνουν ότι η επιλογή της καραντίνας ήταν πλέον επιβεβλημένη, καθώς το ΕΣΥ είναι στα όρια του.

Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, όπως τα ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Υγείας, σε όλη τη χώρα λειτουργούν σήμερα συνολικά 1.063 κλίνες ΜΕΘ. Από αυτές, 734 είναι κατειλημμένες και 329 κενές (ποσοστό 31%). Ειδικά οι ΜΕΘ-COVID είναι σήμερα 420, εκ των οποίων οι 259 φιλοξενούν ασθενείς και οι 161 κενές (ποσοστό 38%). Στη Θεσσαλονίκη (συμπεριλαμβάνονται τα Νοσοκομεία Χαλκιδικής και Καβάλας) ελεύθερες είναι το 25% των κλινών ΜΕΘ για τον κορωνοϊό και στην Αθήνα το 33%, αντίστοιχα.

Στο πλαίσιο αυτό, αν και επίσημα το lockdown λήγει στις 30 Νοεμβρίου, ωστόσο κυβερνητικοί παράγοντες, μεταξύ άλλων και ο Στέλιος Πέτσας, δηλώνουν πως το «λουκέτο» ενδέχεται να παραταθεί.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι ίδιες πηγές τονίζουν πως το «άνοιγμα» της χώρας θα είναι σταδιακό και τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά εν μέσω περιορισμών.

Κυβέρνηση και επιστήμονες υπογραμμίζουν την ανάγκη πιστής τήρησης των μέτρων, έτσι ώστε το lockdown να αποδώσει και σε αυτό το κύμα.

«Ήταν αποτελεσματικό την περασμένη άνοιξη, που εφαρμόστηκε από την συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών. Υπήρξε, για παράδειγμα, αποτελεσματικό πρόσφατα και στο Ισραήλ, όπου το φθινόπωρο σημειώθηκε απότομη έξαρση της πανδημίας. Παρά την δικαιολογημένη κόπωση που υπάρχει στην κοινωνία θα πρέπει όλοι να ανταποκριθούμε, δεν υπάρχει άλλη επιλογή», τονίζουν πηγές του Μαξίμου.

Αν σου άρεσε κάνε