Σε «κόκκινο συναγερμό» όλη η χώρα!

Σε «κόκκινο συναγερμό» όλη η χώρα!

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:41 Δημιουργία 12/11/20, 08:00
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Σε «κόκκινο συναγερμό» τίθεται πλέον ολόκληρη η χώρα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η διασπορά του κορονοϊού και να σταθεροποιηθούν έστω τα κρούσματα, που καθημερινά πλέον υπερβαίνουν τα 2.500.

Η κυβέρνηση σε μια ακόμη προσπάθεια να περιορίσει την συνωστισμό, που αποτελεί τον πρώτο κίνδυνο για την δημόσια υγεία αυτή την ώρα, ανακοίνωσε χθες την καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας σε ολόκληρη την επικράτεια από τις 21:00 έως τις 05:00, αρχής γενομένης από την προσεχή Παρασκευή. Οι επόμενες αποφάσεις που θα ληφθούν (πιθανώς και εντός της ημέρας), θα αφορούν αποκλειστικά τη Θεσσαλονίκη, όπου ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει εξαιρετικά υψηλός και το σύστημα υγείας σε ολόκληρη σχεδόν τη βόρεια Ελλάδα φτάνει στα όρια του.

Το κυβερνητικό σχέδιο που είναι έτοιμο να ενεργοποιηθεί, προβλέπει:

  1. Την επίταξη ΜΕΘ ιδιωτικών νοσοκομείων
  2. Την αξιοποίηση στρατιωτικών νοσοκομείων
  3. Την μεταφορά με C 130 ασθενών με κορονοιο σε νοσοκομεία στη νότιο Ελλάδα
  4. Την αξιοποίηση γιατρών συγκεκριμένων ειδικοτήτων από άλλες περιοχές της χώρας
  5. Την απαγόρευση κυκλοφορίας όλο το 24ωρο στην πόλη, με παράλληλο κλείσιμο και των δημοτικών σχολείων

Σύμφωνα με πληροφορίες του Xrimaonline.gr, το σχέδιο είναι έτοιμο, οι εισηγήσεις των λοιμοξιολόγων προς την κυβέρνηση έχουν ήδη κατατεθεί και αυτό που αναμένεται πλέον, είναι η επιλογή της ενεργοποίησης των νέων μέτρων, με προσωπική απόφαση του πρωθυπουργού.

Οι αποφάσεις του πρωθυπουργού είναι πιθανόν να ανακοινωθούν σήμερα από το βήμα της Βουλής, όπου το πρωί θα πραγματοποιηθεί η προ ημερήσιας διάταξη συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων για την πανδημία.

Ενδεικτικές, πάντως, της κατάστασης που επικρατεί στη Θεσσαλονίκη, ήταν οι δηλώσεις που έκανε αργά χθες το απόγευμα ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος που ζει στην πόλη.

Αφού επεσήμανε ότι «οι εικόνες δεν απέχουν πολύ από εκείνες στα νοσοκομεία στην Ιταλία», πρόσθεσε: «Η κατάσταση είναι κρισιμότατη. Κάνω έκκληση στους συμπολίτες μου στη Θεσσαλονίκη να μη μετακινούνται παρά μόνο, αν είναι απολύτως αναγκαίο. Να μη βγαίνουν από το σπίτι τους παρά μόνο, αν υπάρχει πολύ σοβαρός λόγος. Κάνω επίσης έκκληση στους συναδέλφους γιατρούς που μπορούν να βοηθήσουν, να έρθουν στη Θεσσαλονίκη, γιατί υπάρχει ανάγκη για γιατρούς στα νοσοκομεία μας».

Στο Μέγαρο Μαξίμου αναμένουν να δουν στα τέλη της εβδομάδας πως επέδρασαν στο αριθμό των κρουσμάτων τα τελευταία μέτρα, που ελήφθησαν με κυριότερα το κλείσιμο των σχολείων σε συνδυασμό με το κλείσιμο του λιανεμπορίου. Εάν τα κρούσματα έστω σταθεροποιηθούν, αυτό θα σημάνει ότι μπορεί να ξεκινά ήδη η αντίστροφη πορεία και σύντομα να αρθεί μέρος των περιορισμών που έχουν επιβληθεί.

Σε αντίθετη επίπτωση, το καθολικό κλείσιμο της χώρας επ’ αόριστον είναι ένα μέτρο, που θα τεθεί και πάλι και πιθανόν να αποτελέσει μονόδρομο, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την ελληνική οικονομία.

Αν σου άρεσε κάνε