Κ. Μητσοτάκης: Δίδυμες έννοιες ατομική ευθύνη και ελευθερία

Κ. Μητσοτάκης: Δίδυμες έννοιες ατομική ευθύνη και ελευθερία

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 12:19 Δημιουργία 12/11/20, 11:31

Σε ενωτικό ύφος, τονίζοντας πως η ελληνική κοινωνία έχει ανάγκη από σύμπνοια αυτές τις εξαιρετικά κρίσιμες ώρες για τη χώρα, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς για την πορεία του δεύτερου, σαρωτικού κύματος της πανδημίας την Πέμπτη στη Βουλή.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέπεμψε μήνυμα σύμπνοιας και συσπείρωσης, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι ατομική ευθύνη και ελευθερία είναι δίδυμες έννοιες, ενώ καλώντας τους Έλληνες πολίτες να δείξουν την απαιτούμενη σοβαρότητα, υπογράμμισε ότι χρειάζεται περαιτέρω υπομονή μέχρι την άφιξη του εμβολίου.

Κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για ένα εξαιρετικά κρίσιμο 10ήμερο όσον αφορά τις αντοχές του συστήματος Υγείας, ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα κρούσματα θα συνεχίζουν να αυξάνονται μέχρι να σταθεροποιηθούν εν μέσω του καθολικού lockdown.

Ο πρωθυπουργός «έδειξε» σε αυστηρότερα μέτρα, αν χρειαστεί, γυρίζοντας στον ΣΥΡΙΖΑ τα «πυρά» για κυβερνητική στοχοποίηση των νέων. Επεσήμανε πως τα επίσημα στοιχεία καταγράφουν ως εστίες υπερμετάδοσης του ιού στη χώρα μας τα κέντρα διασκέδασης και τα πριβέ πάρτι, καλώντας μάλιστα την αντιπολίτευση να εκπέμψει το ανάλογο μήνυμα στον ελληνικό λαό, εκφράζοντας την αλήθεια.

«Προκάλεσα την σημερινή συζήτηση, για να μπορέσουμε να κάνουμε νηφάλιο, ειλικρινή διάλογο για την κατάσταση που επικρατεί στην χώρα. Η κυβέρνηση θα ενημερώσει την εθνική αντιπροσωπεία και τους πολίτες και προσδοκώ από όλους συμμετέχοντες να σεβαστούμε την κρισιμότητα της κατάστασης» εξήγησε.

«Πιστεύω» συνέχισε, «ότι οι ιατροί μας, οι νοσηλευτές και οι συμπολίτες μας το τελευταίο που θα ήθελαν να ακούσουν, είναι έναν ακόμα ανούσιο καβγά. Από όλους μας εξαρτάται αν θα σταθούμε στο ύψος περιστάσεων και θα μετατρέψουμε την διαδικασία σε γόνιμο διάλογο. Η κυβέρνηση θα πει αυτά που έχει κάνει, που πρόκειται να κάνει και θα κάνει ειλικρινή αυτοκριτική. Και η αντιπολίτευση θα μετέχει με προτάσεις».

«Οι επόμενες ημέρες θα είναι ημέρες κρίσιμες και η πολιτική ηγεσία, τα κόμματα και οι πολίτες πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη. Οσα έχουν μεσολαβήσει από το Μάρτιο εως σήμερα είναι γνωστά, όμως να κάνουμε μια επισκόπηση, για να δούμε ποια είναι τα προβλήματα και να μην κυνηγούμε ανυπόστατες φήμες και δραματοποιημενες καταστάσεις που αποσκοπούν σε μικροπολιτικά οφέλη» υπογράμμισε.

Και συνέχισε: «Η χώρα πέτυχε την αντιμετώπιση του πρώτου κύματος και η κυβέρνηση ουδέποτε επιχείρησε να πιστωθεί την επιτυχία. Όταν καταφέραμε να ξεπεράσουμε με επιτυχία το πρώτο κύμα, εγώ ο ίδιος είπα ότι δεν πρέπει να εφησυχάσουμε και να επιτρέψουμε στον ιό να επιστρέψει».

«Το τι έγινε στο ΕΣΥ είναι γνωστό» υπογράμμισε. «Καταλαβαίνω ότι έχουμε δυσκολία να συμφωνήσουμε στους αριθμούς. Η κυβέρνηση δίνει συγκεκριμένα στοιχεία. Η αντιπολίτευση ισχυρίζεται ότι δεν είναι ακριβή τα στοιχεία και πως είναι λιγότερα τα κρεβάτια, οι προσλήψεις. Είναι κουβέντα που δύσκολα παρακολουθουν οι πολίτες. Αντί να παραθέσω για μια ακόμα φορά όλα τα στοιχεία που έχουν δοθεί στην δημοσιότητα σχετικά με τις ΜΕΘ που έχουν δημιουργηθεί, θα αρκεστώ να διαβάσω αυτό που είπε η καθηγήτρια Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, η κυρία Κοτανίδου. Την κυρία Κοτανίδου δεν την γνώριζα. Την γνώρισα στο πλαίσιο της επαφής μας με όλους τους εντατικολόγους. Σίγουρα γνωρίζει καλά τα τεκταινόμενα. Εϊπε: "Θα ήθελα να προσθέσω ότι οι εντατικολόγοι είμαστε μικρή ομάδα που γνωρίζόμαστε μεταξύ μας. Τα τελευταία 30 χρόνια αυτό που ζητούμε από όλες τις κυβερνήσεις είναι αύξηση κρεβατιών και προσωπικού και για πρώτη φορά εν μέσω της πρωτοφανούς κρίσης γίνονται βήματα που είναι άριστα στον τομέα της εντατικής θεραπείας"».

«Εγώ δεν θα πω ότι είναι άριστα» συνέχισε. «Θα πω ότι έχει καταβληθεί κάθε ανθρωπίνως δυνατή προσπάθεια, για να μπορέσουμε να ενισχύσουμε με κρεβάτια και προσωπικό τις μονάδες εντατικής θεραπείας. Ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό να γίνει, έχει γίνει και συνεχίζεται η προσπάθεια. Επίσης, δεν νομίζω ότι υπάρχει αμφιβολία ότι η χώρα μας σήμερα διαθέτει αποτελεσματικό μηχανισμό πολιτικής προστασίας. Διαθέτει μηχανισμό ΕΟΔΥ που δεν έχει σχέση με κάτι αντίστοιχο του παρελθόντος. Η χώρα αύξησε κατακόρυφα τον αριθμό τεστ που διεξάγει. Είμαστε περίπου στον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Είμαστε η πρώτη χώρα που χρησιμοποίησε rapid test».

«Όλα αυτά έγιναν από τον Απρίλιο εως σήμερα. Από το τέλος του πρώτου απαγορευτικού, ο στόχος όλων μας ήταν η αποφυγή ενός δεύτερου οριζόντιου δρακόντειου λοκντάουν. Γνωρίζουμε ότι ένα καθολικό πάγωμα τραυματίζει την κοινωνία και την οικονομία. Επιβάλλεται οριζόντια, αλλά δεν τραυματίζει όλους με τον ίδιο τρόπο. Επρεπε λοιπόν να ισορροπήσουμε ανάμεσα σε παράλληλους, αλλά και αντίθετους στόχους. Αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε τοπικές παρεμβάσεις. Εξηγήσαμε ότι, αν μπορέσουμε να τηρήσουμε τα μέτρα προστασίας, θα μπορέσουμε να αποφύγουμε ένα οριζόντιο, 2ο λοκντάουν. Το ίδιο έκαναν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες» επιχειρηματολόγησε.

«Σε μια ειλικρινή συζήτηση στην Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου, είχα πει ότι υπάρχει ένα στοίχημα, που δεν ξέρω αν θα το κερδίσουμε: έχουμε την δυνατότητα να περιορίσουμε την έξαρση του 2ου κύματος με μέτρα πιο χαλαρά; Την απάντηση δυστυχώς την ξέρουμε σήμερα. Δεν μπροούμε να το κάνουμε. Λυπάμαι που το λέω, αλλά καμία χώρα δεν το κατάφερε. Όλοι προσπαθήσαμε να πάρουμε στοχευμένα μέτρα, αλλά δυστυχώς δεν καταφέραμε να αναχαιτίσουμε την πανδημία και την εκθετική αύξηση. Αναγκαστήκαμε να πάρουμε το δραστικό μέτρο του οριζόντιου locvkdown, όταν διαπιστώσαμε εκθετική αύξηση πανδημίας. Δεν δίστασα να το κάνω, λίγες ημέρες μετά την δρομολόγηση προηγούμενου πακέτου, καθώς τα στοιχεία που μου έθεσαν οι ειδικοί δεν επιδέχονταν άλλη ανάγνωση».

«Είδαμε εκθετική αύξηση κρουσμάτων κυρίως στην Βόρειο Ελλάδα. Ευθύνη μας είναι να προστατεύσουμε την χώρα. Επιλέξαμε την λύση του οριζόντιου lockdown. Σε σχέση με αυτό του Μαρτίου, έχει δύο διαφορές: η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική και κρατήσαμε τα δημοτικά σχολεία ανοιχτά» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης. «Και αυτή την απόφαση την πήραμε νωρίτερα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

«Στην Ελλάδα ο συναγερμός σήμανε από τις αρχές του φθινοπώρου. Για δύο μήνες βλέπαμε αύξηση κρουσμάτων λελογισμένη και ελεγχόμενη. Που, σύμφωνα με τις δικές μας αναλύσεις, δεν συνδέεται με το άνοιγμα του τουρισμού. Χώρες που έμειναν τελείως κλειστές, όπως το Ισραήλ, είδε 2η έξαρση τον Σεπτέμβριο. Η Κύπρος είχε πιο αυστηρές συνθήκες και χτυπιέται αυτή την στιγμή εξίσου σκληρά» υπογράμμισε.

«Εάν η έξαρση του 2ου κύματος συνδεόταν με τον τουρισμό, θα έπρεπε να την δούμε τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου και όχι τέλος Οκτωβρίου» εξήγησε. Να θυμίσω στην Βουλή ότι η αντιπολίτευση μας ζητούσε τον Μάιο να ανοίξουμε τον τουρισμό και μας κατηγορούσατε κ. Τσίπρα γιατί δεν το κάναμε ακόμα.

Αν σου άρεσε κάνε