Η Θεσσαλονίκη «δοκιμάζεται» από τη σαρωτική επέλαση του ιού

Η Θεσσαλονίκη «δοκιμάζεται» από τη σαρωτική επέλαση του ιού

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:40 Δημιουργία 13/11/20, 08:00
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Στη Θεσσαλονίκη είναι στραμμένα όλα τα βλέμματα, πολιτείας και λοιμοξιολόγων μετά την διατήρηση των κρουσμάτων σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα και την αφόρητη πίεση που δέχεται τα τελευταία 24ωρα το σύστημα υγείας.

Το ενδεχόμενο της απόλυτης απαγόρευσης κυκλοφορίας στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας είναι πλέον ορατό, ενώ ιδιωτικά νοσοκομεία στηρίζουν πλέον τα δημόσια με την ένταξη στο ΕΣΥ κλινών ΜΕΘ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Βελλίδειο συνεδριακό κέντρο προετοιμάζεται να δεχτεί- εάν χρειαστεί - ασθενείς με κορονοϊό, γι’ αυτό και τοποθετούνται κρεβάτια με αναπνευστήρες .

Όπως δήλωσε, εξάλλου, αργά χθες το βράδυ ο Βασίλης Κικίλιας, ολόκληρη η επικράτεια έχει εξελιχθεί σε μια ενιαία υγειονομική περιφέρεια με ασθενείς COVID να μεταφέρονται από την Θεσσαλονίκη σε αλλά νοσοκομεία, προκειμένου να μετριαστεί η πίεση που δέχεται η πόλη. Ο πρωθυπουργός, μιλώντας στην Βουλή, στο πλαίσιο της προ ημερήσιας διατάξεως συζήτηση που προκάλεσε ο ίδιος, μίλησε ανοιχτά για δύσκολες εβδομάδες, απευθύνοντας έκκληση στους πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους μόνον στις απολύτως απαραίτητες. Ζήτησε δε από τους πολιτικούς αρχηγούς να στηρίξουν την επιλογή αυτή, εκπέμποντας και εκείνοι αντίστοιχα μηνύματα. Όσον αφορά τη Θεσσαλονίκη, ο κ. Μητσοτάκης παραδέχθηκε ότι η πολιτεία δεν εκτίμησε σωστά τον κίνδυνο, που καραδοκούσε από τους εορτασμούς τους Αγίου Δημήτριου, ενώ επεσήμανε ότι το μέτρο με την «μάσκα παντού» θα μπορούσε να είχε εφαρμοστεί νωρίτερα.

Πέραν της αυτοκριτικής, ο πρωθυπουργός επέμεινε ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να πηγαίνει καλύτερα συγκριτικά με άλλες χώρες της Ευρώπης, υπερασπίστηκε το έργο της κυβέρνησής του όσον αφορά στο ΕΣΥ και διαβεβαίωσε ότι μέσα στο αμέσως προσεχές διάστημα θα δημιουργηθούν και αλλαγές κλίνες ΜΕΘ.

Επίσης, κατά τη διάρκεια της τριτολογίας του, με την οποία έκλεισε την συζήτηση, εξήγγειλε νέα μέτρα στήριξης της ελληνικής οικονομίας και της κοινωνίας, καθώς μετά και το δεύτερο lockdown έχουν προκύψει συμπληρωματικές ανάγκες. Ειδικότερα, ανακοίνωσε:

-Αναστολή πλειστηριασμών με νομοθετική ρύθμιση που θα φέρει άμεσα το υπουργείο Δικαιοσύνης.

-Παροχή οικονομικής ενίσχυσης των πιο αδύναμων νοικοκυριών, που θα έχει τον χαρακτήρα ενός «έκτακτου δώρου Χριστουγέννων».

-Επιτάχυνση του προγράμματος που ήδη «τρέχει» για την προμήθεια ηλεκτρονικών υπολογιστών σε οικογένειες, που δεν έχουν την δυνατότητα να αγοράσουν. Όπως είπε ο πρωθυπουργός, μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί 40.000 υπολογιστές και μέχρι τον Φεβρουαρίου ο αριθμός θα φτάσει τους 90.000.

Στη δέσμη των νέων μέτρων που ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης περιλαμβάνεται και πρόγραμμα «έξυπνων τεστ» σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου την μεθεπόμενη εβδομάδα, με στόχο να εντοπιστεί το ακριβές φορτίο του ιού στα σχολεία, για να αποφασιστεί, αν θα ανοίξουν στα τέλη Νοεμβρίου, όπως έχει προαναγγελθεί .

Αν σου άρεσε κάνε