Παράταση του lockdown «δείχνουν» τα αρνητικά ρεκόρ

Παράταση του lockdown «δείχνουν» τα αρνητικά ρεκόρ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 14:15 Δημιουργία 13/11/20, 11:27

Παράταση του lockdown πέρα από τις 30 Νοεμβρίου, όπως έχει αναγγελθεί, εξετάζουν στο Μέγαρο Μαξίμου, τη στιγμή που το δεύτερο κύμα της πανδημίας «τρέχει» ανεξέλεγκτο, πιέζοντας ασφυκτικά το σύστημα Υγείας.

Στη Θεσσαλονίκη, η οποία «δοκιμάζεται» από τον νέο κορονοϊό, αναμένεται να ανακοινωθεί η απόλυτη απαγόρευση της κυκλοφορίας, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες οι ειδικοί επιστήμονες εισηγούνται στην κυβέρνηση σκληρότερο lockdown και για την Αττική, ώστε να αποφύγουμε το «τσουνάμι».

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής χθες άνοιξε «παράθυρο» και σε παράταση της καραντίνας και σε αυστηρότερα περιοριστικά μέρα, αν χρειαστεί. Τόνισε ότι το επόμενο 10ήμερο είναι εξαιρετικά κρίσιμο για την πορεία του ιού, απηύθυνε έκκληση στους Έλληνες να επιδείξουν την απαιτούμενη σοβαρότητα κι υπεθυνότητα, σημειώνοντας πως τα κρούσματα θα αυξηθούν περαιτέρω, το ΕΣΥ θα πιεστεί επίσης κι άλλο, μέχρι να καταγραφεί σταθεροποίηση της κατάστασης, εφόσον αποδώσει το lockdown.

Σε κάθε περίπτωση, όπως έχουμε γράψει στο «Χ», αν αυστηροποιηθεί το lockdown, τότε θα μπει «κόφτης» στις μετακινήσεις των πολιτών και «λουκέτο» και στα δημοτικά. Από σήμερα, πάντως, τίθεται σε ισχύ η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ έως τις 5 τα ξημερώματα.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, τα στοιχεία του ΕΟΔΥ έδειξαν τριπλό αρνητικό ρεκόρ σε κρούσματα, διασωληνωμένους και νεκρούς: Συγκεκριμένα, 3.316 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα, εκ των οποίων 828 στη Θεσσαλονίκη και 756 στην Αττική, 310 διασωληνωμένους ασθενείς στις ΜΕΘ και 50 θανάτους σε ένα 24ωρο και 959 συνολικά στη χώρα.

«Προφανώς εξετάζουμε τα πάντα. Είναι ένα δυναμικό φαινόμενο. Περιμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα τις επόμενες 5-7 ημέρες και αξιολογούμε τα πάντα, όμως τα σχολεία είναι ασφαλή και πρέπει γονείς και εκπαιδευτικοί να αισθάνονται ασφαλείς γι' αυτά» δήλωσε από την πλευρά του, ο υφυπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος.

«Πολλοί από τους ειδικούς συστήνουν ακόμα πιο δραστικά μέτρα, ανάλογα με του Μαρτίου νομίζω ότι θα κινηθούμε εκεί τελικά, προκειμένου να μπορεί να ανταποκριθεί το ΕΣΥ. Αυτό νομίζω θα γίνει σχετικά άμεσα» δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Αθανάσιος Τσακρής, μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων.

«Κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα (θα εφαρμοστεί το γενικευμένο lockdown), εκεί είναι τα μεγαλύτερα πρόβλημα, πρέπει οπωσδήποτε να αντέξει το ΕΣΥ. Πολύ πιθανόν να υπάρξουν εισηγήσεις τις επόμενες μέρες. 30 Νοεμβρίου θα έχουμε σίγουρα παράταση. Προτεραιότητα είναι να αντέξουν οι ΜΕΘ» υπογράμμισε o κ. Τσακρής.

«Η Θεσσαλονίκη βρίσκεται στο δυσκολότερο σημείο... Mετά τη 13η μέρα περιοριστικών μέτρων δεν έχουμε δει ούτε σταθεροποίηση πόσω μάλλον αποκλιμάκωση του αριθμού των κρουσμάτων» δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. (Το lockdown), τόνισε, πρέπει να επεκταθεί στα μέτρα του Μαρτίου, τουλάχιστον στη Θεσσαλονίκη. «Χθες έπρεπε να γίνει αυτό».

Αναφορικά τώρα με το νυχτερινό lockdown, από απόψε θα επιτρέπονται μετακινήσεις:

-Για λόγους υγείας

-Για λόγους μετάβασης – επιστροφής στην εργασία

-Για μικρή βόλτα, κοντινή στην κατοικία, του οικόσιτου ζώου

Αν κάποιος πολίτης επιθυμεί να μετακινηθεί για έναν από τους παραπάνω -και μόνο- λόγους το διάστημα από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί, πρέπει να στείλει SMS προς το 13033:

-σε περίπτωση μετακίνησης για λόγους υγείας (sms με κωδικό 1)

-σε περίπτωση συνοδείας κατοικίδιου ζώου (sms με κωδικό 6),

-ενώ σε περίπτωση μετάβασης -αποχώρησης από την εργασία πρέπει να φέρει τη βεβαίωση εργαζομένου.

Σημειώνεται ότι παρά τη βραδινή απαγόρευση της κυκλοφορίας, κανονικά θα λειτουργούν οι υπηρεσίες διανομής φαγητού κατ΄ οίκον (delivery) σε όλη τη διάρκεια της νύχτας, ενώ για την υπηρεσία take away, αυτό θα επιτρέπεται μόνο για τους που βρίσκονται νομίμως στο δρόμο ή γι' αυτούς που επιστρέφουν από την εργασία τους, ενώ για όλους τους άλλους απαγορεύεται.

Πιο αναλυτικά, από σήμερα, Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2020:

-Τα καταστήματα τροφίμων (π.χ. super market, mini market, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία), τα φαρμακεία και τα συνεργεία αυτοκινήτων θα λειτουργούν έως τις 20.30.

-Ειδικά, για τις υπεραγορές τροφίμων (super market) και τα mini market διευκρινίζεται ότι μπορούν να παρέχουν τις υπηρεσίες delivery και μετά τις 20.30 και έως τη 1 μετά τα μεσάνυχτα.

-Τα περίπτερα μπορούν να λειτουργούν καθ’ όλο το 24ωρο.

-Σημειώνεται ότι την Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2020 αναστέλλεται η λειτουργία κάθε εμπορικού καταστήματος που λειτουργεί σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 16 του ν. 4177/2013 (Α’ 173).

Αλλαγές θα υπάρξουν από σήμερα και ως προς τη ατομική άθληση, που επιτρέπεται με sms και τον κωδικό 6. Ο κωδικός αυτός δεν αφορά την άθληση/προπόνηση στο πλαίσιο των αθλητικών σωματείων, αλλά αυστηρά και μόνο στην ατομική άθληση σε συνθέσεις έως 3 άτομα και με ισχυρή σύσταση αυτή να πραγματοποιείται κατά προτίμηση κοντά στην οικία των πολιτών, υπογράμμισε ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Επιπλέον, απαγορεύονται το κυνήγι και το ψάρεμα καθώς η Επιτροπή των Επιδημιολόγων ομόφωνα απέρριψε το σχετικό αίτημα, βασισμένη τόσο σε επιδημιολογικά αλλά κυρίως σε κριτήρια αποφυγής περιττών μετακινήσεων.

Αν σου άρεσε κάνε