Οι αριθμοί θα καθορίσουν την άρση του lockdown

Οι αριθμοί θα καθορίσουν την άρση του lockdown

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:58 Δημιουργία 19/11/20, 08:50
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Οι αριθμοί και μόνο οι αριθμοί θα καθορίσουν τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης και των λοιμοξιολόγων σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας, το lockdown και την πολυπόθητη επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας.

Ο πρωθυπουργός, όπως βεβαιώνουν στενοί του συνεργάτες, δεν πρόκειται να βιαστεί ούτε να ρισκάρει, πριν προχωρήσει σε οποιαδήποτε απόφαση για χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, που ισχύουν σήμερα.

Η κυβέρνηση προετοιμάζεται για το αρχικό σενάριο σταδιακής άρσης από την 1η Δεκεμβρίου, αλλά κανείς δεν είναι σε θέση να διαβεβαιώσει ότι αυτό θα συμβεί. Μπορεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να ανακοίνωσε χθες τα βήματα, που θα οδηγήσουν στην επιστροφή της κανονικότητας (με πρώτο το άνοιγμα των σχολικών μονάδων), αλλά εάν οι αριθμοί των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων πολιτών δεν το επιτρέψουν, τότε θα υπάρξει και νέα παράταση και η κατάσταση θα αξιολογείται εβδομάδα με την εβδομάδα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες τα κρούσματα υπερέβησαν τα 3.000, ενώ η εικόνα της Βορείου Ελλάδας κάθε άλλο παρά αισιοδοξία εμπνέει. Ο πρωθυπουργός θα έχει σήμερα νέα τηλεδιάσκεψη με τους λοιμοξιολόγους και στο τραπέζι - σύμφωνα με πληροφορίες του Χrimaonline.gr - θα βρεθούν και νέα αυστηρότερα μέτρα, ειδικά για τη Θεσσαλονίκη.

Τα μέτρα αφορούν την καθιέρωση αυστηρότερων ελέγχων στα χερσαία σύνορα και εάν παραστεί ανάγκη, θα υπάρξει ακόμη και κλείσιμο των συνόρων για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Ένα από τα προβλήματα που έχει εντοπιστεί, είναι η μεγάλη κινητικότητα εργατών γης που έρχονται στην Ελλάδα από χώρες εξαιρετικά επιβαρυμένες επιδημιολογικά.

α σημειωθεί ότι χθες το απόγευμα, λίγη ώρα μετά τις ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ, ο κ. Βασίλης Κικίλιας μετέφερε μήνυμα του καθηγητή λοιμωξιολογίας, κ. Σωτήρη Τσιόδρα με το οποίο έκρουσε ουσιαστικά τον κώδωνα του κινδύνου για όλη τη Βόρεια Ελλάδα και πιο πολύ για 8 νομούς.

«Ο καθηγητής, κ. Τσιόδρας μου έστειλε τους δείκτες θετικότητας ανά περιοχή (ανά 100.000 κατοίκους. Όλη η Βόρεια Ελλάδα βρίσκεται ουσιαστικά στο κόκκινο. Ο κ. Τσιόδρας μου ζήτησε να τονίσω ιδιαιτέρως τα Γρεβενά, την Πέλλα, τη Δράμα, την Πιερία, τη Λάρισα, τη Φλώρινα, τη Χαλκιδική και τον Έβρο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας.

Σε κάθε περίπτωση, οι οριστικές αποφάσεις για τον χρόνο του lockdown θα ληφθούν την προσεχή εβδομάδα, με το σενάριο της μίνι παράτασης καταρχήν να είναι το πιθανότερο. Εάν το λιανεμπόριο ανοίξει, αυτό θα γίνει πολύ κοντά στις γιορτές και δεν αποκλείεται μετά το τέλος τους, να κλείσει ξανά για μικρό χρονικό διάστημα, με δεδομένο ότι μέχρι τότε θα έχει ξεκινήσει η διάθεση του εμβολίου, για το οποίο επίσης προετοιμάζεται η κυβέρνηση.

Αν σου άρεσε κάνε