Να παρθούν άμεσα μέτρα για τη Θεσσαλονίκη, ζητά από την κυβέρνηση η Γεννηματά

Να παρθούν άμεσα μέτρα για τη Θεσσαλονίκη, ζητά από την κυβέρνηση η Γεννηματά

ΠΟΛΙΤΙΚΗ Δημιουργία 19/11/20, 19:03

Tηλεδιάσκεψη με ιατρούς και νοσηλευτές από τα Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης είχε την Πέμπτη η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, με αντικείμενο τη «δραματική», όπως τη χαρακτήρισε, κατάσταση που επικρατεί με την πανδημία.

Συμμετείχαν υγειονομικοί από τα Νοσοκομεία Παπανικολάου, ΑΧΕΠΑ, Ιπποκράτειο, Αγ. Δημήτριος, Παπαγεωργίου, Αγ. Παύλος και το Νοσοκομείο Δράμας, καθώς και μεταξύ άλλων οι βουλευτές Χάρης Καστανίδης, Γιώργος Αρβανιτίδης, Γιώργος Φραγγίδης, Χαρά Κεφαλίδου, Απόστολος Πάνας, κι ο υπεύθυνος της Κ.Ο. Ανδρέας Πουλάς.

Μετά το πέρας της, η κ. Γεννηματά συνεχάρη και ευχαρίστησε όλους τους ιατρούς, τους νοσηλευτές, όλο το ανθρώπινο δυναμικό «που δίνει τη μάχη, σε συνθήκες υγειονομικού "πολέμου" στη Θεσσαλονίκη. Αλλά και σε άλλες πόλεις, όπως στη Δράμα, όπου η κατάσταση είναι τραγική και κανένας υπεύθυνος από την κεντρική Διοίκηση δεν έχει ασχοληθεί με το Νοσοκομείο της πόλης. Παλεύουν σε αντίξοες συνθήκες και χωρίς την απαραίτητη στήριξη από την πολιτεία».

Σύμφωνα με την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, υπάρχουν σοβαρές ευθύνες στην κυβέρνηση «για το πώς φθάσαμε ως εδώ. Για το άνευ όρων άνοιγμα των χερσαίων συνόρων, τον συνωστισμό στον ΟΑΣΘ, τα όσα έγιναν κατά τον εορτασμό του Αγίου Δημητρίου, τη χαλαρότητα έως έλλειψη ελέγχων στην τήρηση των μέτρων.

Θα μπορούσαμε να είχαμε με μέτρα πρόληψης περιορίσει την ένταση του δεύτερου κύματος και καθυστερήσει την εξάπλωση του ιού. Δυστυχώς, χάθηκε πολύτιμος χρόνος προετοιμασίας και ακόμη και τα περιοριστικά μέτρα πάρθηκαν με μεγάλη καθυστέρηση, πολύ αργά.

Τώρα όμως είναι ώρα μάχης. Και το πρώτο ζήτημα είναι να παρθούν άμεσα μέτρα για τη Θεσσαλονίκη, όχι άλλες καθυστερήσεις.

Η κυβέρνηση έχει ανοίξει μια συζήτηση, μέσω διαρροών, για το κλείσιμο των βόρειων συνόρων. Εκείνοι έχουν τα στοιχεία, αν το κρίνουν, να προχωρήσουν άμεσα σε αποφάσεις. Δεν χωρούν επικοινωνιακοί χειρισμοί. Αλλά σε κάθε περίπτωση, πρέπει όποιος εισέρχεται στη χώρα και από τα βόρεια σύνορα να έχει αρνητικό τεστ» τόνισε η κ. Γεννηματά.

Όπως επισήμανε, η ενίσχυση των υποδομών του ΕΣΥ και στην Θεσσαλονίκη ήταν ανεπαρκής. Μόνο 15 νέες κλίνες ΜΕΘ δημιουργήθηκαν στο ΑΧΕΠΑ. Οι δωρεές για ΜΕΘ σε άλλα Νοσοκομεία δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί.

Μετατρέπονται συνεχώς σε ΜΕΘ Covid χειρουργικές κλίνες εις βάρος των άλλων σοβαρών δραστηριοτήτων των Νοσοκομείων. Πάνω από το 80% των τακτικών δραστηριοτήτων των Νοσοκομείων έχει ανασταλεί.

Ακόμη δεν υπάρχει κατάλληλα εξειδικευμένο υγειονομικό προσωπικό, ενώ οι υπάρχοντες φθάνουν πάνω από τα όρια της εξουθένωσης.

«Στηριζόμαστε στο φιλότιμο και στον εθελοντισμό. Αξίζει να δώσουμε και πάλι συγχαρητήρια στους νοσηλευτές-νοσηλεύτριες που έρχονται από την Κρήτη, την Κομοτηνή, τα Γιάννενα. Όμως αυτά δεν αρκούν.

Έχουμε πόλεμο. Και χρειάζονται άμεσα νέα, στοχευμένα μέτρα για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες, να σωθούν ανθρώπινες ζωές» είπε με έμφαση η κ. Γεννηματά.

Οι προτάσεις του ΚΙΝΑΛ

Την ίδια ώρα, το Κίνημα Αλλαγής προτείνει 10 βασικές παρεμβάσεις-άμεσα υγειονομικά μέτρα. Συγκεκριμένα, καταθέτει σχετική τροπολογία στη Βουλή, ζητώντας:

1. Άμεση διενέργεια των 300 προσλήψεων ιατρών για τις εντατικές. Αυτές που παρά τις συνεχείς πιέσεις μας αποφασίσθηκαν μόλις στις 5 Νοεμβρίου. Όσες προσωρινές προσλήψεις έχουν γίνει με την επίκληση του COVID-19 να πάνε τώρα να δουλέψουν στα Νοσοκομεία. Η Κυβέρνηση προπαγανδίζει χιλιάδες δήθεν προσλήψεις που δεν έφτασαν ποτέ στα νοσοκομεία και εδώ ψέματα. Μόνο μετακινήσεις γίνονται εσωτερικά στο σύστημα που απλά αποδυναμώνουν άλλες κλινικές.

2. Το επικουρικό προσωπικό που δουλεύει σήμερα στα Δημόσια Νοσοκομεία να μονιμοποιηθεί. Αλλιώς θα δημιουργηθούν μεγάλα κενά.

Έμπειροι ιατροί που συνταξιοδοτούνται, να έχουν τη δυνατότητα να παραμείνουν για ένα ακόμη χρόνο (εθελοντικά). Οι ιδιώτες γιατροί στο σύστημα δεν είναι λύση. Αποτελεί πρόκληση η ανικανότητα της κυβέρνησης για ουσιαστική στήριξη του ΕΣΥ ακόμα και μέσα στην Πανδημία, που όχι μόνο το οδηγεί σε αδιέξοδο αλλά προκαλεί και πολλά ερωτηματικά.

3. Ένταξη στον σχεδιασμό και στις εφημερίες των ιδιωτικών κλινικών και των Στρατιωτικών Νοσοκομείων. Υπό ενιαίο συντονισμό δημοσίας αρχής. Υπάρχει πια, έστω καθυστερημένα το σχετικό νομικό πλαίσιο. Και αν χρειασθεί να επιταχθούν.

4. Επαναλειτουργία Νοσοκομείων που παροπλίστηκαν όπως το Παναγία και το Λοιμωδών για περίθαλψη ασθενών με ιό, βεβαίως με σωστή προετοιμασία. (Η πρόταση αυτή εκκρεμεί από τον Απρίλιο από φορείς της Θεσσαλονίκης).

Προετοιμασία χρησιμοποίησης δημοσίων χωρών (ΔΕΘ) για περίθαλψη ασθενών, για την περίπτωση που υπάρξει ανάγκη.

5. Άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος που εμποδίζει την τοποθέτηση ειδικευόμενων κι αγροτικών ιατρών στα Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, αγροτικά ιατρεία.

6. Σε κάθε Νοσοκομείο με ασθενείς Covid δημιουργία ομάδας κρούσης, με επικεφαλής πνευμονολόγους που θα συντονίζουν την προσπάθεια, εκπαιδεύοντας ταχύρρυθμα το σύνολο του προσωπικού.

7. Προσοχή στη διασφάλιση των απαραίτητων υλικών για την περίθαλψη των ασθενών ,αλλά και την προστασία του υγειονομικού προσωπικού. Αξιοποίηση όλων των δωρεών και άμεση αντιμετώπιση γραφειοκρατικών εμποδίων στην αποδοχή τους.

8. Ενεργοποίηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για τη διενέργεια των τεστ ώστε να αποσυμφορηθούν τα τμήματα επειγόντων περιστατικών των Νοσοκομείων και να αποφευγχθεί ο συγχρωτισμός στις τεράστιες ουρές που δημιουργούνται.

9. Σε συνεργασία με την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, δημιουργία επιτελικής ομάδας για τη Δημόσια Υγεία, που θα αναλάβει με κινητά συνεργεία την ιχνηλάτηση των κρουσμάτων, και δειγματοληπτικά τεστ για την έρευνα της διασποράς. Άμεση προμήθεια μηχανημάτων ταχείας επεξεργασίας μοριακών τεστ.

10. Ένταξη όλων των εργαζόμενων στο ΕΣΥ στα βαρέα και ανθυγιεινά και χορήγηση σε αυτούς του Δώρου Χριστουγέννων για το 2020 ως έμπρακτη αναγνώριση της προσφοράς τους.

Αν σου άρεσε κάνε