Lockdown: Ποια σενάρια εξετάζει το Μαξίμου μέχρι την άφιξη του εμβολίου

Lockdown: Ποια σενάρια εξετάζει το Μαξίμου μέχρι την άφιξη του εμβολίου

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 09:27 Δημιουργία 20/11/20, 09:21
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Το κλείσιμο χερσαίων συνόρων, η αυστηροποίηση στους ελέγχους όσων εισέρχονται στην χώρα, καθώς και η επίταξη κλινών από ιδιωτικά νοσηλευτήρια της Θεσσαλονίκης είναι τα μέτρα, που λαμβάνει η κυβέρνηση, προκειμένου να αντιμετωπίσει την δραματική κατάσταση που επικρατεί τα τελευταία 24ωρα στη βόρειο Ελλάδα όσον αφορά την πανδημία.

Με βάση τα δεδομένα που σήμερα υπάρχουν (αριθμός κρουσμάτων, αριθμός διασωληνωμένων, αριθμός θανάτων) θεωρείται απίθανο πλέον να αρθούν μέχρι το τέλος του μήνα ορισμένες εκ των απαγορεύσεων που έχουν επιβληθεί.

Ήδη στο εσωτερικό της κυβέρνησης συζητούν για παράταση του ισχύοντος καθεστώτος για τουλάχιστον μία εβδομάδα, ενώ αβέβαιο θεωρείται και το άνοιγμα των σχολείων πριν από τις διακοπές των Χριστουγέννων.

Το επικρατέστερο σενάριο και εφόσον τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέψουν, είναι το λιανεμπόριο να ανοίξει στα μέσα Δεκεμβρίου, προκειμένου να δουλέψουν κάπως τα καταστήματα, τα οποία δεν αποκλείεται να ξανακλείσουν αμέσως μετά τις γιορτές, έως ότου ξεκινήσει η διάθεση του εμβολίου μέσα στο πρώτο 15νθήμερο του Ιανουαρίου. Η εστίαση θα λειτουργήσει υπό αυστηρότατους όρους, ενώ δύσκολα θα επαναλειτουργήσουν τα σινεμά, τα θέατρα και τα κέντρα διασκέδασης.

Σε κάθε περίπτωση, οι αποφάσεις θα ληφθούν την ερχόμενη εβδομάδα και αφού μελετηθούν τα στοιχεία που τότε θα υπάρχουν και θα επαναξιολογούνται κάθε επτά ημέρες.

Η κυβέρνηση δεν θα βιαστεί και εάν κριθεί ότι το ρίσκο της επαναλειτουργίας των σχολείων και του λιανεμπορίου είναι μεγάλο, δεν θα το αναλάβει, με δεδομένο, μάλιστα, ότι η διάθεση του εμβολίου είναι θέμα λίγων εβδομάδων.

Χθες, ο κ. Μητσοτάκης έδωσε το στίγμα των προθέσεων του, στο πλαίσιο της επικοινωνίας που είχε με την πρόεδρο της Δημοκρατίας κυρία Κατερίνα Σακελλαρόπουλου.

«Θα μπορέσουμε να επανέλθουμε σε φυσιολογικούς ρυθμούς μόνο όταν θα είμαστε απολύτως σίγουροι ότι έχει μειωθεί σημαντικά η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας», τόνισε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, εξαρτάται από όλους μας το να κάνουμε τα Χριστούγεννα με τους δικούς μας, έστω και σε πλαίσιο διαφορετικό από τα συνηθισμένα.

«Η δεύτερη προτεραιότητά μας» - επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης - «είναι να στεκόμαστε πάντα κοντά στους πιο αδύναμους και να κάνουμε πράξη την προτεραιότητα αυτής της Κυβέρνησης για κοινωνική αλληλεγγύη τη στιγμή της κρίσης. Αυτό θα εξακολουθούμε να κάνουμε. Θα στηρίξουμε την ελληνική κοινωνία, την οικονομία, τους εργαζόμενους, τις επιχειρήσεις για όσο καιρό διαρκεί αυτή η κρίση μέχρι να φτάσουμε στο σημείο να έχουμε ένα μαζικό εμβολιασμό που θα μας επιτρέψει να αφήσουμε πίσω μας αυτή τη μεγάλη περιπέτεια».

Αν σου άρεσε κάνε