Ο Μητσοτάκης θα κάνει τις ανακοινώσεις για την πορεία του lockdown στην Ελλάδα

Ο Μητσοτάκης θα κάνει τις ανακοινώσεις για την πορεία του lockdown στην Ελλάδα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:37 Δημιουργία 24/11/20, 08:31
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Ενθαρρυντικά είναι τα πρώτα στοιχεία της εβδομάδας σε επίπεδο αριθμού κρουσμάτων , γεγονός που επιτραπέζιε συγκρατημένη αισιοδοξία για τον χρόνο αποσυμπίεσης του ΕΣΥ και της έναρξης της σταδιακής άρσης των απαγορευτικών μέτρων.

Ωστόσο, είναι ακόμη νωρίς - όπως τονίζουν μέλη της κυβέρνησης - για να μιλήσει κάποιος συγκεκριμένα και απαιτείται η τάση μείωσης να επιβεβαιωθεί και τις επόμενες ημέρες. Τα ίδια προσώπου, σημειώνουν - μιλώντας στο xrimaonline.gr - ότι εάν η τάση αυτή παραμείνει σε χαμηλότερα επίπεδα , θα μειωθεί άμεσα ο αριθμός των διασωληνωμένων και ο αριθμός των θανάτων.

Σε ό,τι αφορά την άρση των απαγορεύσεων, κανείς δεν έχει σαφή εικόνα αυτή την ώρα καθώς αναμένεται την Παρασκευή και αφού έχουν συλλέξει όλα τα στοιχεία, οι λοιμοξιολόγοι να κάνουν την πρόταση τους στην κυβέρνηση και στις αρχές της επόμενης εβδομάδας ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι εκείνος που θα κάνει τις ανακοινώσεις.

Χθες πάντως , ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας επιβεβαίωσε επισήμως ότι το όριο της 1ης Δεκεμβρίου για σταδιακά επιστροφή στην κανονικότητα, αποτελεί παρελθόν. «Με βάση τα δεδομένα και τους δείκτες, είναι αυταπόδεικτο ότι δεν θα γίνει το άνοιγμα στο τέλος του μήνα. Όλα θα προσμετρηθούν. Η κουβέντα για άνοιγμα είναι ανεδαφική αυτή τη στιγμή. Πρέπει να πέσουν τα κρούσματα και να πάρει ανάσα το σύστημα Υγείας.

Αυτές είναι οι παράμετροι για να αρχίσουμε σταδιακά να επανερχόμαστε σε μία μερική κανονικότητα», τόνισε χαρακτηριστικά (Meg).

Ο υπουργός υγείας επεσήμανε ότι «παρατηρείται μία επιπέδωση στον ρυθμό εξάπλωσης του ιού» και αναφερόμενος στις δυνατότητες του συστήματος υγείας υπογράμμισε: «Σε ό,τι έχει να κάνει με τις νοσηλείες, το Εθνικό Σύστημα Υγείας έχει ξεπεράσει πέντε και έξι φορές τις δυνατότητές του. Στη Βόρεια Ελλάδα γίνεται μεγάλη μάχη. Έχουμε φτάσει τις 1.239 ΜΕΘ σε όλη την Ελλάδα, εκ των οποίων οι 687 είναι Covid. Οι υπόλοιπες για τις άλλες ασθένειες». «Προσλάβαμε 7.000 υγειονομικούς. Γιατρούς, νοσηλευτές και προσωπικό. Ποτέ ξανά τόσες προσλήψεις επικουρικό. Οι 4.000 θα μείνουν μόνιμοι. Φέραμε 300 εντατικολόγους και αυτούς μόνιμα στις ΜΕΘ», κατέληξε.

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα άρσης των μέτρων , στην κυβέρνηση έχουν καταλήξει ότι εφ' όσον πάνε όλα καλά θα ανοίξουν μέσα στο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία , θα ακολουθήσουν τα καταστήματα με εποχιακά ήδη ( χριστουγεννιάτικα στολίδια, παιχνίδια κλπ) και γύρω στις 20 Δεκεμβρίου θα ανοίξει το λιανεμπόριο , υπό αυστηρούς περιορισμούς.

Η εστίαση και η διασκέδαση δεν θα ανοίξουν φέτος τα Χριστούγεννα, ενώ θα διατηρηθεί και η απαγόρευση μετακίνησης από νόμο σε νόμο κάτι που μετά βεβαιότητας θα πλήξει τα ξενοδοχεία του χειμερινού τουρισμού.

Αν σου άρεσε κάνε