Τη Δευτέρα το διάγγελμα Μητσοτάκη για την παράταση του lockdown

Τη Δευτέρα το διάγγελμα Μητσοτάκη για την παράταση του lockdown

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 09:49 Δημιουργία 25/11/20, 09:42
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Την προσεχή Δευτέρα με νέο διάγγελμα του προς τον ελληνικό λαό ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει τις αποφάσεις της κυβέρνησης για τον χρόνο και τον τρόπο σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων, που έχουν επιβληθεί λόγω της πανδημίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρείται βέβαιο ότι θα ανακοινώσει την παράταση του ισχύοντος καθεστώτος για τουλάχιστον μια εβδομάδα ακόμη, ενώ θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην τήρηση των μέτρων, προκειμένου να δοθεί οι ευκαιρία άρσης κάποιων εξ αυτών.

Ο πρωθυπουργός, ο οποίος θα παραλάβει την Παρασκευή την εισήγηση των επιστημόνων, εκτιμά ότι εάν τηρηθούν οι οδηγίες που αφορούν κυρίως τις μάσκες, την προσωπική υγιεινή και τις αποστάσεις, θα μπορέσει να υπάρξει μιας μορφής κανονικότητα στην πορεία προς τα Χριστούγεννα. Το λιανεμπόριο εκτός απροόπτου θα ανοίξει στα μέσα του επόμενου μήνα, ενώ λίγο αργότερα και υπό καθεστώς αυστηρών περιορισμών, θα ανοίξουν τα εμπορικά κέντρα στις μεγάλες πόλεις.

Στον αντίποδα, τα κέντρα διασκέδασης και τα μπαρ δεν θα ανοίξουν, ενώ η εστίαση θα ανοίξει κατά πάσα πιθανότητα υπό αυστηρές προϋποθέσεις. Για τα σχολεία (δημοτικά και νηπιαγωγεία ) δεν έχουν ληφθεί ακόμη οριστικές αποφάσεις, αν και το πιθανότερο σενάριο είναι να ανοίξουν με το νέο έτος πλέον.

Χθες, ο κ. Μητσοτάκης επιβεβαιώνοντας στην πράξη την απόφασή του να στηρίξει το δημόσιο σύστημα υγείας, ανακοίνωσε τη μετατροπή σε συμβάσεων αορίστου χρόνου για τους γιατρούς που υπηρετούν στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας του ΕΣΥ. Κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που είχε με τους διοικητές των επτά υγειονομικών περιφερειών της χώρας, ο ίδιος τόνισε χαρακτηριστικά: «Είναι μία δέσμευση την οποία είχαμε αναλάβει και για όλους τους νοσηλευτές οι οποίοι προσελήφθησαν κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης. Επεκτείνεται και σε όλους τους γιατρούς οι οποίοι εργάζονται σήμερα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Είναι μία πράξη αναγνώρισης από την πολιτεία του σπουδαίου έργου που επιτέλεσαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά είναι και μία αδήριτη ανάγκη για τη στελέχωση των νέων Μονάδων Εντατικής Θεραπείας που έχουν ανοίξει τους τελευταίους μήνες».

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «βρισκόμαστε στις πιο κρίσιμες ώρες του αγώνα με την πανδημία και θέλω και σήμερα να ακουστεί αυτό το μήνυμα παντού, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα» και δήλωσε βέβαιος ότι το προσωπικό του ΕΣΥ θα συνεχίσει να αντέχει, μολονότι λειτουργεί επί εβδομάδες «στο κόκκινο».

Τέλος, ευχαρίστησε όλους τους εργαζόμενους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας για το έργο τους, προσθέτοντας ότι μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, η κυβέρνηση έχει θέσει ως προτεραιότητα την αύξηση του προσωπικού και την ενίσχυση των υλικοτεχνικών υποδομών που διαθέτουν τα νοσοκομεία. «Οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας πριν την πανδημία ήταν 557, σήμερα έχουμε αναπτυγμένες ΜΕΘ 1.242. Το προσωπικό του Εθνικού Συστήματος Υγείας πριν την πανδημία ήταν 88.690 εργαζόμενοι, σήμερα έχουν ξεπεράσει τους 100.000. Και βέβαια πριν την πανδημία -για την ακρίβεια το 2018- δαπανήσαμε για την Υγεία 3,8 δισεκατομμύρια περίπου, και το 2020 έχουμε δαπανήσει 4,8 δισεκατομμύρια», κατέληξε.

Αν σου άρεσε κάνε