Τρεις ημερομηνίες - κλειδιά για το άνοιγμα της οικονομίας

Τρεις ημερομηνίες - κλειδιά για το άνοιγμα της οικονομίας

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 10:17 Δημιουργία 28/11/20, 10:08

Τρεις ημερομηνίες – 7, 14 και 21 – έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ως τις πιθανότερες για τη σταδιακή άρση του lockdown, επισημαίνοντας πως οι αποφάσεις θα ληφθούν με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Διευκρινίζοντας πως το άνοιγμα της οικονομίας θα γίνει πριν τις γιορτές, ο Στέλιος Πέτσας τόνισε πως το κλειδί είναι η στάση όλων μας, υπογραμμίζοντας πως η Θεσσαλονίκη δέχεται τη μεγαλύτερη πίεση.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ το Σάββατο, ο ίδιος σημείωσε ότι η κυβέρνηση κάνει έκκληση για να τηρούνται τα μέτρα από όλους. «Μπορούν όλοι να γίνουν ήρωες, τηρώντας τα μέτρα», είπε ο κ. Πέτσας.

Όπως ανέφερε, μάλιστα, φαίνεται να πέφτει ο αριθμός μετάδοσης.

Σχετικά με το τι θα ανοίξει πρώτο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι το πιο ασφαλές είναι να ανοίξει η εκπαίδευση. Στη συνέχεια εξετάζεται το άνοιγμα του λιανεμπορίου, ενώ αργότερα οι υπόλοιπες δραστηριότητες, σταδιακά.

Προϋπόθεση, όπως τόνισε ο κ. Πέτσας, είναι να πέφτουν τα κρούσματα.

«Όλα σταθμίζονται και ανάλογα με την εισήγηση των ειδικών η κυβέρνηση θα πάρει αποφάσεις.», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επισημαίνοντας πως «ο εφησυχασμός είναι ο εχθρός».

Στη συνέχεια, είπε ότι οι περιοχές με μεγάλες τοπικές γιορτές, όπως η Πάτρα, θα πρέπει να προσέξουν μη γίνουν εστίες μόλυνσης.

Σε ό,τι αφορά τα εμβόλια, ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι υπολογίζονται πάνω από 2 εκατ. εμβόλια να είναι διαθέσιμα. Σύμφωνα με το σχέδιο, θα υπάρχουν 18 σημεία εμβολιασμού. Προβλέπεται επίσης και το ενδεχόμενο να αυξηθούν τα εμβόλια σε περίπτωση που χρειαστεί. Το σχέδιο αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από τέλος Δεκεμβρίου με αρχές Ιανουαρίου, ενώ μέχρι τέλος Ιουνίου θα έχουν εμβολιαστεί όλοι.

Για τους αρνητές, ο κ. Πέτσας είπε «να αφήσουν στην άκρη τις θεωρίες συνομωσίας».

Αν σου άρεσε κάνε