Π. Σκουρλέτης: «Η κυβέρνηση αρκέστηκε σε θριαμβολογίες και τα έκανε...μούσκεμα»

Π. Σκουρλέτης: «Η κυβέρνηση αρκέστηκε σε θριαμβολογίες και τα έκανε...μούσκεμα»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 16:40 Δημιουργία 28/11/20, 16:23

Πυρά κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Πάνος Σκουρλέτης, σχετικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας, ενώ λόγο έκανε και για το νέο εργασιακό νομοσχέδιο.

«Η κυβέρνηση είχε το πλεονέκτημα του μικρού αριθμού κρουσμάτων στην πρώτη φάση της πανδημίας και όλο το προηγούμενο διάστημα για να οχυρώσει το ΕΣΥ μπροστά στο δεύτερο κύμα. Όμως, αρκέστηκε σε θριαμβολογίες, τα έκανε μούσκεμα στα ΜΜΜ, έχασε την μπάλα στον τουρισμό, ενώ συνειδητά αδιαφόρησε σε σχέση με την αναγκαία θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας», δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιστοσελίδα Political ο κ. Σκουρλέτης.

«Η κυβέρνηση δεν αποδέχτηκε καμία από τις τεκμηριωμένες προτάσεις μας, τόσο για την έγκαιρη πρόσληψη προσωπικού στα νοσοκομεία όσο και για τη συνταγογράφηση των τεστ, ενώ αρνήθηκε τη συστηματική πολιτική ιχνηλάτησης μέσω μαζικών τεστ. Η κυβέρνηση λοιπόν ξεκίνησε από καλύτερη θέση σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όμως, παρ’ όλα αυτά, ζούμε μια δραματική επιδείνωση της κατάστασης», συμπλήρωσε.

Σχετικά με τις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ για «αυταρχισμό» της κυβέρνησης, ο ίδιος υπογράμμισε πως «όταν καταγγέλλουμε την κυβέρνηση για αυταρχισμό, δεν αναφερόμαστε στα αναγκαία μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του ιού, τα οποία άλλωστε στηρίξαμε και στηρίζουμε, αλλά στην προσπάθειά της με αφορμή την πανδημία, να περιορίσει οποιαδήποτε συνταγματικά κατοχυρωμένη κοινωνική διαμαρτυρία. Έχουμε την απαίτηση η κυβέρνηση να σεβαστεί τις δύσκολες στιγμές που ζούμε. Δεν μπορεί να αξιοποιεί το καθεστώς των περιοριστικών μέτρων για να προωθήσει μέτρα που είναι κατάφορα αντικοινωνικά. Είναι χαρακτηριστική η στάση της στη φετινή επέτειο του Πολυτεχνείου. Ενώ όλα τα κόμματα δεσμεύτηκαν για συμβολικές εορταστικές εκδηλώσεις, εκείνη επιχείρησε να τους επιτεθεί αποσκοπώντας στη διαμόρφωση ενός κλίματος γενικευμένων και καθολικών απαγορεύσεων. Αυτή η τακτική της στοχεύει στη διαμόρφωση μιας κουλτούρας μη διεκδίκησης εκ μέρους της κοινωνίας και ασφαλώς δεν σχετίζεται τελικά με τα θέματα της πανδημίας.»

Κλείνοντας ο Π. Σκουρλέτης αναφέρθηκε και στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο λέγοντας πως «το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο ασφαλώς και χρειάζεται αλλαγές, αλλά σε διαφορετική κατεύθυνση από αυτήν που κινείται η κυβέρνηση. Χρειάζονται αλλαγές που θα αντικαθιστούν τις αναχρονιστικές ρυθμίσεις που έγιναν τα χρόνια των μνημονίων. Η αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων και η υποβάθμιση της θέσης των εργαζόμενων υπήρξαν μέρος του σχεδίου εσωτερικής υποτίμησης την περίοδο 2010-2015. Οι συνέπειες ήταν η διεύρυνση των ανισοτήτων, η αύξηση της ανεργίας αλλά και η απώλεια κατά 25% του ΑΕΠ. Τώρα, χωρίς το άλλοθι των μνημονίων, η κυβέρνηση προωθεί ένα νέο σχέδιο αντικοινωνικών αλλαγών όπως η καθιέρωση της 10ωρης εργασίας, η ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος, η διευκόλυνση των απολύσεων και η περεταίρω αποδυνάμωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Όλα αυτά περιλαμβάνονται στο παλαιάς κοπής σχέδιο Πισσαρίδη. Αυτός είναι και ο λόγος που θέλει να τρομάξει την κοινωνία και επιστρατεύει τον αυταρχισμό ως όπλο, επειδή θέλει να προλάβει τις αντιδράσεις της και τις φοβάται».

Αν σου άρεσε κάνε