Δύσκολη «εξίσωση» το άνοιγμα της οικονομίας

Δύσκολη «εξίσωση» το άνοιγμα της οικονομίας

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 11:13 Δημιουργία 29/11/20, 11:04

Τουλάχιστον ένα 15νθήμερο με lockdown έχει μπροστά της η χώρα, τη στιγμή που αν και τα πρώτα σημάδια σταθεροποίησης των νέων κρουσμάτων αχνοφαίνονται, εντούτοις ο αριθμός διασωληνώσεων και θανάτων καταγράφει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και το ΕΣΥ εξακολουθεί να πιέζεται δραματικά.

Οι λοιμωξιολόγοι της χώρας αξιολογώντας τα δεδομένα, επισημαίνουν ότι η σταθεροποίηση και πάλι δεν είναι η αναμενόμενη, δεδομένων των ήδη τριών εβδομάδων καραντίνας, ενώ στη Θεσσαλονίκη οι αριθμοί παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.

Στο πλαίσιο αυτό και με βάση τις ασφυκτικές πιέσεις στο σύστημα Υγείας, οι ειδικοί προτείνουν άνοιγμα της οικονομίας στις 21 Δεκεμβρίου, υπό πολύ αυστηρά περιοριστικά μέτρα κι εκπέμποντας το μήνυμα «Χριστούγεννα μόνοι μας».

Σε αντίθετη περίπτωση, οι ίδιοι προειδοποιούν για δραματικές συνέπειες εν μέσω ενός τρίτου κι ενδεχομένως σφοδρότερου κύματος στην καρδιά του χειμώνα.

Αξίζει να επισημανθεί πως επισήμως το lockdown έχει παραταθεί έως τις 7 Δεκεμβρίου. Θεωρείται ήδη σχεδόν απίθανο η άρση την επομένη κιόλας, ενώ κρίσιμες ημερομηνίες και πάντα με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι η 14η Δεκεμβρίου και η 21η Δεκεμβρίου.

Το βάρος πέφτει και πάλι στη Θεσσαλονίκη, όπου η κατάσταση διατηρείται πολύ κρίσιμη, με τους γιατρούς της πόλης να ζητούν παράταση επ’ αόριστον της καραντίνας, σημειώνοντας ότι η συμπρωτεύουσα βιώνει πολεμικές καταστάσεις.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Παθολογίας, Χαράλαμπος Γώγος τάχθηκε αναφανδόν υπέρ της επέκτασης των περιοριστικών μέτρων, τονίζοντας ότι «το κακό δεν είναι μόνο ότι έχουμε πολλά κρούσματα, αλλά ότι έχουμε πολλά ενεργά κρούσματα. Είναι πάνω από 20.000 διαγνωσμένα, ενώ μη διαγνωσμένα υπολογίζονται γύρω στα 100.000».

Ο ίδιος σημείωσε ότι τις επόμενες ημέρες θα αποφασιστεί το χρονοδιάγραμμα επιστροφής στην εορταστική κανονικότητα, εκτιμώντας ότι είναι δύσκολο να συμβεί πριν τις 14 Δεκεμβρίου.

Την ίδια στιγμή, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας μετέφερε την όποια συζήτηση για τα τέλη του Δεκεμβρίου. Διευκρινίζοντας ότι αποτελεί προσωπική του άποψη, ο κ. Σύψας ζήτησε η παράταση του lockdown έως τις 21 Δεκεμβρίου.

Ξεκαθάρισε πως φέτος «δεν θα κάνουμε κανονικές γιορτές, μην έχουμε την ιδέα ότι θα έχουμε πλήθη καταναλωτών στα καταστήματα». Δεδομένου, μάλιστα, του αριθμού των κρουσμάτων, «δεν μπορούμε να κάνουμε καν προβλέψεις, κάνουμε ασκήσεις επί χάρτου», επισήμανε ο καθηγητής.

«Θα κάνουμε διαφορετικά Χριστούγεννα φέτος. Πολύ - πολύ πιο περιορισμένα, με τις οικογένειες μας, με τους ανθρώπους που αγαπάμε, άντε ενδεχομένως μία οικογένεια ακόμα», ανέφερε σχετικά χθες ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας στη Θεσσαλονίκη.

«Ξέρουμε ότι θα έχουμε ακόμη μία με δύο εβδομάδες πολύ δύσκολες μπροστά μας, αλλά ξέρουμε επίσης ότι όταν με το καλό αρχίσουμε να βγαίνουμε από το καθεστώς των αυστηρών περιορισμών, ότι πρέπει να είμαστε διπλά προσεκτικοί. Διότι, ας είμαστε ειλικρινείς, δεν το κάναμε το καλοκαίρι», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Θεωρώ ότι με τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά αυτή τη στιγμή είναι δύσκολη οποιαδήποτε σκέψη για άρση του lockdown. Δεν θα ζητήσω ποτέ ως Δήμαρχος αυτής της πόλης να μπούμε σε μια οποιαδήποτε κανονικότητα, αν δεν είναι εξασφαλισμένες η υγεία των κατοίκων και η επόμενη ημέρα της πόλης. Άρα οποιοδήποτε άνοιγμα αφορά το λιανεμπόριο, την εστίαση θα έχει να κάνει με πολύ καλύτερα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά», δήλωσε μετά τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης και πρόσθεσε ότι «είναι δεδομένο το τρίτο κύμα της πανδημίας -η αναζωπύρωση όπως λένε οι γιατροί- άρα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί για τον φόβο να έχουμε εικόνες Νοεμβρίου και τον Δεκέμβριο ή και τον Ιανουάριο. Για τον λόγο αυτό είμαι προσωπικά κατά του ανοίγματος των σχολείων. Είναι κάτι το οποίο δεν πρέπει να ισχύσει μέχρι τα Χριστούγεννα».

Επιπλέον, ο κ. Ζέρβας πρότεινε την τοποθέτηση ενός Εντεταλμένου Συμβούλου της Πολιτικής Προστασίας, «ο οποίος θα συντονίζει το τόσο δύσκολο έργο που έχει αυτή τη στιγμή η πόλη μας, η Κεντρική Μακεδονία, η Βόρεια Ελλάδα».

Αν σου άρεσε κάνε