Χριστούγεννα με κλειστή εστίαση αλλά ανοιχτό λιανεμπόριο υπό αυστηρά μέτρα

Χριστούγεννα με κλειστή εστίαση αλλά ανοιχτό λιανεμπόριο υπό αυστηρά μέτρα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:59 Δημιουργία 30/11/20, 08:51
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Στα χέρια του πρωθυπουργού και των αρμοδίων υπουργών της κυβέρνησης είναι πλέον η στρατηγική, που θα ακολουθήσει η χώρα ενόψει των Χριστουγέννων.

Η απόφαση για το εάν και πότε θα αρθούν ορισμένοι εκ των περιορισμών που έχουν επιβληθεί εξαιτίας της πανδημίας, δεν αναμένεται να ληφθεί πριν από το τέλος της εβδομάδας κι αυτό γιατί πριν γίνει το επόμενο βήμα, όλοι θέλουν να έχουν περισσότερα στοιχεία και για το σύνολο της επικράτειας, αλλά και για τις περιοχές που δοκιμάζονται έντονα.

Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κληθεί να πάρει αποφάσεις, που εμπεριέχουν ρίσκο, καθώς κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι ακόμη κι αν ανοίξουν ορισμένες εκ των δραστηριοτήτων που σήμερα έχουν «παγώσει», θα τηρηθούν στο ακέραιο τα μέτρα προστασίας που θα επιβληθούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Xrimaonline.gr, το βέβαιο είναι πως το lockdown, έτσι όπως σήμερα ισχύει, θα παραταθεί μέχρι την 14η Δεκεμβρίου, μια εβδομάδα ακόμη ουσιαστικά, καθώς η επιβράδυνση της έντασης της πανδημίας δεν έχει επέλθει με τους ρυθμούς, που θα ήθελαν οι επιστήμονες.

Εάν η ημερομηνία αυτή επιβεβαιωθεί, τότε τα σχολεία όλων των βαθμίδων θα παραμείνουν κλειστά, καθώς δεν θα έχει νόημα να ανοίξουν έστω και τα δημοτικά για λιγότερο από μια εβδομάδα. Η εστίαση, επίσης, θα παραμείνει κλειστή και την περίοδο των εορτών, ενώ το λιανεμπόριο θα ανοίξει υπό αυστηρούς περιορισμούς. Πρώτα θα ανοίξουν τα μικρά καταστήματα και τελευταία (λίγο πριν από την ημέρα των Χριστουγέννων) τα μεγάλα εμπορικά κέντρα. Τα κέντρα διασκέδασης, τα θέατρα, τα σινεμά και τα μπαρ θα παραμείνουν επίσης κλειστά, όπως είχε αναφέρει το Χrimaonline.gr σε ρεπορτάζ στις αρχές Νοεμβρίου.

Σήμερα, Δευτέρα στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που είναι προγραμματισμένη για τις 11 το πρωί, αναμένεται νέα παρέμβαση του πρωθυπουργού, ο οποίος θα τονίσει την κρισιμότητα των στιγμών και την αναγκαιότητα τήρησης των μέτρων, ανεξαρτήτως των αποφάσεων που θα λάβει η κυβέρνηση για μερική άρση των απαγορεύσεων που σήμερα ισχύουν.

Ο κ. Μητσοτάκης θα επισημάνει ότι το ΕΣΥ δέχεται μεγάλη πίεση, αλλά αντέχει και θα παρουσιάσει κωδικοποιημένα τα μέτρα, που έχουν ληφθεί και θα ληφθούν για τη στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα αναφερθεί επίσης και στη φιλολογία που υπήρξε χθες, μετά από δημοσιεύματα δύο εφημερίδων σχετικά με την ύπαρξη διαφοροποιημένων στοιχείων από τον ΕΟΔΔΥ για τον αριθμό των κρουσμάτων. Χθες , τόσο ο κ. Πέτσας όσο και ο επικεφαλής του ΕΟΔΔΥ, κ. Αρκουμενέας, αλλά και ο κ. Χαρδαλιάς διέψευσαν κατηγορηματικά τα δημοσιεύματα, κάνοντας λόγο για fake news. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στη δήλωσή του, τόνισε ότι η αμφισβήτηση των στοιχείων βλάπτει την κοινή προσπάθεια και πρόσθεσε ότι «μόνο στη φαντασία κάποιων» υπάρχουν τα περί διπλού τρόπου καταγραφής.

«H διακίνηση ψευδών ειδήσεων και η αμφισβήτηση των επίσημων στοιχείων τη στιγμή που η χώρα, όπως και ολόκληρη η Ευρώπη, δίνει μάχη με το δεύτερο κύμα της πανδημίας»- επεσήμανε -«βλάπτουν την κοινή προσπάθεια. Υπάρχει ένα σύστημα καταγραφής κρουσμάτων, το Εθνικό Μητρώο COVID-19 και βρίσκεται διαρκώς στη διάθεση των επιστημόνων. Τα περί παράλληλων συστημάτων και διπλού τρόπου καταγραφής υπάρχουν μόνο στη φαντασία κάποιων».

Αν σου άρεσε κάνε