Ερώτηση Βαρουφάκη σε Μητσοτάκη για τα περί παράλληλων καταγραφών στον ΕΟΔΥ

Ερώτηση Βαρουφάκη σε Μητσοτάκη για τα περί παράλληλων καταγραφών στον ΕΟΔΥ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ Δημιουργία 30/11/20, 11:56

Επίκαιρη ερώτηση για την «Ώρα του Πρωθυπουργού» στην Βουλή κατέθεσε ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 Γιάνης Βαρουφάκης σχετικά με το εάν στον ΕΟΔΥ λειτούργησε παράλληλο σύστημα καταγραφής κρουσμάτων.

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 στο κείμενο της επίκαιρης ερώτησής του προς τον πρωθυπουργό αναφέρει ότι «η εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα τον τελευταίο μήνα, τόσο ως προς τον αριθμό των κρουσμάτων όσο και ως προς τον αριθμό των θανάτων, μαρτυρά την απώλεια ελέγχου από την κυβέρνηση». Επισημαίνει ότι «στα νοσοκομεία όλης της χώρας η κατάσταση μπορεί να περιγραφεί ως εμπόλεμη. Διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ στη Βόρεια Ελλάδα δεν υπάρχουν και οι αεροδιακομιδές είναι μονόδρομος. Τα νοσοκομεία παραμένουν ακόμα και τώρα υποστελεχωμένα. Το υγειονομικό προσωπικό είναι εξαντλημένο, καθώς αναγκάζεται να καλύψει ακόμα και δέκα εφημερίες τον μήνα. Σύμφωνα με τις ενώσεις γιατρών, το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν προετοιμάστηκε για το δεύτερο κύμα και δεν ενισχύθηκαν οι υποδομές του, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να χάνονται ανθρώπινες ζωές που θα μπορούσαν να έχουν σωθεί».

Προσθέτει πως «σαν να μην αρκούσαν τα παραπάνω, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον κυριακάτικο τύπο της 28ης Νοεμβρίου 2020, εκτός από το "Εθνικό Μητρώο Ασθενών COVID-19", το οποίο διαχειρίζεται η ΗΔΙΚΑ, και στο οποίο οφείλουν να καταγράφονται όλα τα ημερήσια κρούσματα, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας δημιούργησε και λειτουργεί από το καλοκαίρι ένα παράλληλο σύστημα καταγραφής κρουσμάτων με ιδιωτική εταιρεία. Έτσι, ενώ τα κρούσματα που ανιχνεύονταν σε δημόσια νοσοκομεία καταγράφονταν αυτόματα στο Εθνικό Μητρώο Ασθενών COVID-19, τα κρούσματα που ανιχνεύονταν από κινητές μονάδες καταγράφονταν πρώτα στο παράλληλο σύστημα του ΕΟΔΥ και σε δεύτερο χρόνο, με καθυστέρηση ημερών, στο Εθνικό Μητρώο Ασθενών COVID-19. Συνεπεία αυτού διαμορφώθηκαν δύο ταχύτητες στην καταγραφή των κρουσμάτων, ενώ εύλογα προκύπτουν ερωτήματα για το κατά πόσο η "Επιτροπή Αντιμετώπισης Έκτακτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες" που εισηγούνταν στην "Εθνική Επιτροπή Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊού COVID-19" τα κατά περίπτωση μέτρα είχε στη διάθεσή της εγκαίρως όλα τα διαθέσιμα δεδομένα».

Στο πλαίσιο αυτό, καλεί στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να προσέλθει στην Βουλή και για να απαντήσει εάν «λειτούργησε ή όχι παράλληλο σύστημα καταγραφής κρουσμάτων από τον ΕΟΔΥ» και εάν «ναι, με ποια νομιμοποιητική βάση τηρούνταν αυτό το παράλληλο σύστημα και ποιον σκοπό εξυπηρετούσε; Αν όχι, πώς εξηγείται η εσφαλμένη εικόνα για την πόλη της Θεσσαλονίκης που οδήγησε τον κ. Τσιόδρα να δηλώνει στις 30 Σεπτεμβρίου "Στη Θεσσαλονίκη το μάθημα το πήραν και η Θεσσαλονίκη πάει καλά" και μόλις ένα μήνα μετά η πόλη να μπαίνει σε νέο λοκντάουν κατόπιν ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων;»

Αν σου άρεσε κάνε