Lockdown: Πέμπτη οι αποφάσεις, Παρασκευή το διάγγελμα Μητσοτάκη

Lockdown: Πέμπτη οι αποφάσεις, Παρασκευή το διάγγελμα Μητσοτάκη

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 09:01 Δημιουργία 01/12/20, 08:54
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Την Παρασκευή με νέο διάγγελμά του προς τον ελληνικό λαό, ο πρωθυπουργός θα ανακοινωσει τις οριστικές του αποφάσεις σχετικά με το χρόνο και τον τρόπο μερικής άρσης των περιοριστικών μέτρων, που έχουν επιβληθεί λόγω της πανδημίας.

Ουσιαστικά, θα πρόκειται για έναν οδικό χάρτη που θα οδηγήσει την χώρα στις εορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισήγηση της επιτροπής των λοιμοξιολόγων θα τεθεί υπόψη του κ. Μητσοτάκη την Πέμπτη και σε σύσκεψη που θα ακολουθήσει με το σύνολο των συναρμόδιων υπουργών, θα ληφθούν οι κρίσιμες αποφάσεις.

Το μόνο που φαίνεται να είναι ανοιχτό αυτή την ώρα, είναι το θέμα με τα σχολεία, καθώς και στην επιτροπή των επιστημόνων υπάρχουν διιστάμενες απόψεις. Ένα σημαντικός αριθμός γιατρών υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να ανοίξουν ούτε τα δημοτικά και πως η επαναλειτουργία όλων των βαθμίδων να γίνει με το νέο έτος και εφόσον τα κρούσματα έχουν μειωθεί αισθητά.

Στον αντίποδα, υπάρχουν εκείνοι που επισημαίνουν ότι εφόσον τα σχολεία (δημοτικά και νηπιαγωγεία) δεν αποτέλεσαν εστίες μετάδοσης του ιού, μπορούν να ανοίξουν άμεσα, κάτι που θα διευκολύνει πολλές οικογένειες.

Στα υπόλοιπα μέτωπα, υπάρχει σαφής ομοφωνία. Το λιανεμπόριο θα ανοίξει στις 14 του μηνός, ξεκινώντας από τα μικρά καταστήματα και καταλήγοντας - στις παραμονές Χριστουγέννων - με τα μεγάλα εμπορικά κέντρα και πάντα υπό την προϋπόθεση των αυστηρών περιορισμών. Η μετακίνηση από νομό σε νόμο δεν θα επιτραπε, ενώ και η εστίαση φαίνεται ότι δεν θα λειτουργήσει φέτος τις γιορτές, όπως επίσης και η διασκέδαση (νυχτερινά μαγαζιά και μπαρ).

Η απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα θα παραταθεί, ενώ θα συνεχιστούν και οι αυστηροί έλεγχοι σε πλατείες και πεζόδρομους των μεγάλων πόλεων.

Χθες, ο πρωθυπουργός στην εισηγητική του τοποθέτηση στο υπουργικό συμβούλιο, ζήτησε από όλους να σταματήσουν να μιλούν για ημερομηνίες και επεσήμανε ότι το πρωτεύον αυτή την στιγμή είναι η προστασία της δημόσιας υγείας.

«Η κατάσταση« - είπε χαρακτηριστικά - «βαίνει οριακά καλύτερη», καθώς έχουμε πια, εκτός από τη μείωση στα κρούσματα, και τις πρώτες ενδείξεις ότι αρχίζει σταδιακά να μειώνεται και η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, στη Βόρεια Ελλάδα». «Δεν πρέπει»- πρόσθεσε - «να μιλάμε με ημερομηνίες, πρέπει να μιλάμε με δεδομένα. Αυτά καθορίζουν την πολιτική μας. Το πιο σημαντικό δεδομένο το οποίο πρέπει να αξιολογούμε σε αυτή τη συγκυρία είναι οι δυνατότητες του Εθνικού Συστήματος Υγείας και συνεπώς στις αποφάσεις που θα πρέπει να πάρουμε, λαμβάνοντας υπόψη τις εισηγήσεις των ειδικών, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί». «Ο δρόμος μας ίσως να φανεί πιο αργός, αλλά θα είναι πιο σίγουρος και πιο ασφαλής. Και κυρίως πρέπει να είναι ένας δρόμος χωρίς πισωγυρίσματα», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Αν σου άρεσε κάνε