«Κλειστές»... επ' αόριστον διασκέδαση και εστίαση

«Κλειστές»... επ' αόριστον διασκέδαση και εστίαση

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:18 Δημιουργία 03/12/20, 08:13
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Την πρώτη αναγγελία, που αφορά την παύση της λειτουργίας της νυχτερινής διασκέδασης μέχρι την έναρξη των εμβολιασμών, έκανε ήδη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δίνοντας εκ νέου το στίγμα των προθέσεων του στην πορεία προς τα Χριστούγεννα.

Ειδικότερα, μιλώντας αργά χθες το απόγευμα διαδικτυακά με τον πρόεδρο του Πανεπιστημίου Columbia Λι Μπόλινγκερ , στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο Φόρουμ «World Leaders», ο πρωθυπουργός τόνισε χαρακτηριστικά: «Ελπίζω ότι όσο βγαίνουμε από το δεύτερο lockdown θα είμαστε πολύ πιο προσεκτικοί. Αλλά και πάλι θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι κάποιες οικονομικές δραστηριότητες απλά δεν πρόκειται να λειτουργήσουν μέχρι να έχουμε εμβόλια. Για παράδειγμα η νυχτερινή διασκέδαση, τα μπάρ, η μεταμεσονύχτια διασκέδαση. Δεν μπορεί να έχουμε ανθρώπους να συνωστίζονται σε μπαρ μέχρι να έχουμε τα εμβόλια. Ίσως σε κάποιο σημείο θα είμαστε σε θέση να ανοίξουμε τα εστιατόρια με τη σωστή κοινωνική απόσταση. Σκεφτόμαστε επίσης το άνοιγμα του λιανεμπορίου, αλλά συγκεκριμένοι περιορισμοί θα ισχύουν μέχρι το εμβόλιο»,.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Χrimaonline.gr, εκτός από την διασκέδαση θα παραμείνουν σε καθεστώς απαγόρευσης οι μετακινήσεις από νόμο σε νόμο και πιθανότατα και η εστίαση, επιχειρηματίες της οποίας έχουν ήδη δηλώσει ότι δεν επιθυμούν να ανοίξουν για λίγες ημέρες και μετά να υποχρεωθούν να κλείσουν ξανά.

Στο εσωτερικό της κυβέρνησης και της επιτροπής των λοιμοξιολόγων επικρατεί προβληματισμός λόγω της αργής μείωσης του αριθμού των κρουσμάτων που έχει ως συνέπεια την διατήρηση της πίεσης στο σύστημα υγείας και συγκεκριμένα στις ΜΕΘ.

Η τελική εισήγηση της επιτροπής των επιστημόνων αναμένεται να παραδοθεί το πρωί της Παρασκευής στον πρωθυπουργό, ο οποίος με τη σειρά του θα συγκαλέσει ευρεία σύσκεψη και εκτός απροόπτου το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα ανακοινώσει με διάγγελμά του στον ελληνικό λαό το πλήρες σχέδιο.

Οι πληροφορίες που έφεραν τον πρωθυπουργό να αναβάλει εκ νέου την ανακοίνωση, δεν είχαν επιβεβαιωθεί μέχρι αργά χθες τη νύχτα. Το βέβαιο είναι, πάντως, ότι το ισχύον καθεστώς του lockdown θα παραταθεί για τουλάχιστον μια εβδομάδα και η όποια σταδιακή χαλάρωση των μέτρων θα αρχίσει από την 14η Δεκεμβρίου.

Εν τω μεταξύ στο πεδίο της οικονομίας, η παράταση των απαγορεύσεων θα αντιμετωπιστεί με τη λήψη νέων μέτρων από την πλευρά της κυβέρνησης, που αφορούν την επιστροφή των 120 δόσεων για χρέη που δημιουργήθηκαν μέσα στην πανδημία, την αναστολή πληρωμής του ΦΠΑ για εταιρείες που επλήγησαν, την παράταση στην κάλυψη επιταγών και τη στήριξη από την αυτοδιοίκηση (αναστολή στην πληρωμή τελών ) των επιχειρήσεων εστίασης που θα παραμείνουν κλειστές την περίοδο των γιορτών.

Ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας στο 31ο ετήσιο Greek Economic Summit που διοργάνωσε το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, με κεντρικό τίτλο: «Forging ahead in challenging times» δήλωσε ότι αναμένει ταχύτατη ανάκαμψη, όταν τελειώσει η πανδημία, και θα τελειώσει όταν εμβολιαστεί ένα ικανό τμήμα του πληθυσμού», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Αν σου άρεσε κάνε