Σε ετοιμότητα για τουρκικές κυρώσεις δηλώνει η ΕΕ

Σε ετοιμότητα για τουρκικές κυρώσεις δηλώνει η ΕΕ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 12:06 Δημιουργία 04/12/20, 11:09

Σε ετοιμότητα για επιβολή κυρώσεων κατά της Άγκυρας δήλωσε ότι είναι ΕΕ ο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

«Τείναμε το χέρι στην Τουρκία τον Οκτώβριο και η αξιολόγησή μας είναι αρνητική με την διαπίστωση της συνέχισης των μονομερών ενεργειών και της εχθρικής ρητορικής. Θα έχουμε μία συζήτηση κατά την διάρκεια της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής στις 10 Δεκεμβρίου και είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε τα μέσα που διαθέτουμε» για να επιβάλουμε κυρώσεις για την κατάσταση, τόνισε ο ίδιος κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Θεωρώ ότι το παιγνίδι της γάτας και του ποντικού πρέπει να σταματήσει», προειδοποίησε.

Την ίδια ώρα, πυρετός διαβουλεύσεων βρίσκεται σε εξέλιξη ενόψει της συνόδου κορυφής της ΕΕ στις 10-11 Δεκεμβρίου, στην ατζέντα της οποίας θα είναι η τουρκική προκλητικότητα και επιθετικότητα.

Στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων βρίσκονται η Αθήνα και η Λευκωσία, καθώς είναι κοινό το αίτημα για την επιβολή κυρώσεων στην γειτονική μας χώρα, όπως ακριβώς είχαν δεσμευθεί οι ηγέτες της Ευρώπης, σε περίπτωση που η Τουρκία συνέχιζε τις προκλήσεις.

Τις προηγούμενες ημέρες ο πρωθυπουργός είχε σειρά τηλεφωνικών επικοινωνιών, μεταξύ άλλων με τον πρόεδρο της Γαλλίας και με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από τον πρόεδρο Μακρόν να υπάρξει άμεση ενεργοποίηση των κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας κατά τη διάρκεια της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που διεξάγεται στις 10 και 11 Δεκεμβρίου.

Οι δυο ηγέτες έκαναν μια ανασκόπηση της κατάστασης και διατύπωσαν την άποψη ότι οι διακηρύξεις Ερντογάν περί μεταρρυθμίσεων και διαλόγου δεν είναι τίποτε άλλο παρά μία ακόμη προσπάθεια του Τούρκου προέδρου να «ρίξει στάχτη στα μάτια» των Ευρωπαίων και να κερδίσει χρόνο, ξεπερνώντας τον κάβο της συνόδου κορυφής της ΕΕ.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός και στον Σαρλ Μισέλ τόνισε την ανάγκη να εφαρμοστούν τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του περασμένου Οκτωβρίου, στα οποία γινόταν αναφορά για κυρώσεις κατά της Τουρκίας στη Σύνοδο του Δεκεμβρίου, εφόσον η Άγκυρα συνεχίσει την τακτική των προκλήσεων κατά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Με βάση όλες τις ενδείξεις, στην Ευρώπη έχει ήδη διαμορφωθεί ένα ισχυρό μέτωπο κρατών που στηρίζουν τις ελληνικές θέσεις και αυτό συναποτελείται από την Γαλλία, την Αυστρία και την Ολλανδία . Ερώτημα, ωστόσο, αποτελεί και πάλι η στάση που θα τηρήσει το Βερολίνο, που αυτή την ώρα δεν φαίνεται διατεθειμένο να ακολουθήσει την γραμμή των κυρώσεων.

Αν σου άρεσε κάνε