Αργά και προσεχτικά η σταδιακή χαλάρωση

Αργά και προσεχτικά η σταδιακή χαλάρωση

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 09:27 Δημιουργία 08/12/20, 09:21
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Με βήματα αργά και προσεκτικά η χώρα επιχειρεί να επιστρέψει σε μια μορφή κανονικότητας και με την κυβέρνηση να προειδοποιεί ότι εάν δεν τηρηθούν τα μέτρα προστασίας, ο κίνδυνος επιστροφής στο απόλυτο lockdown, ακόμη και μέσα στις γιορτές, είναι υπαρκτός.

Οι ανακοινώσεις που έγιναν χθες, επιβεβαίωσαν τα ρεπορτάζ των τελευταίων ημερών, καθώς τα σχολεία, η εστίαση και η διασκέδαση θα παραμείνουν κλειστά μέχρι την 7η Ιανουαρίου. Απαγορεύονται, επίσης, οι μετακινήσεις από νόμο σε νομό, ενώ και οι εκκλησίες θα είναι κλειστές για τους πιστούς, ακόμη και ανήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Στα τέλη της εβδομάδας θα γίνουν νέες ανακοινώσεις για τον τρόπο λειτουργίας του λιανεμπορίου και όπως έγραψε χθες το Χrimaonline.gr, η αρχή θα γίνει με τα κομμωτήρια, τα βιβλιοπωλεία και τα μικρά - προαστιακά καταστήματα.

Ο πρωθυπουργός στην εφόλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε αργά χθες το απόγευμα στον Alpha, επεσήμανε ότι δεν είναι έτοιμος να δώσει λεπτομέρειες για το πώς θα λειτουργήσει η αγορά, πράγμα που θα εξαρτηθεί από τα δεδομένα και κυρίως από την πίεση στο σύστημα υγείας. «Θέλουμε να είμαστε σίγουροι ότι το λελογισμένο άνοιγμα που θα κάνουμε δεν θα οδηγήσει σε ένα τρίτο κύμα» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι «για να κάνουμε το μαζικό εμβολιασμό που θέλουμε θα χρειαστούν αρκετοί μήνες».

Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι το μεγάλο πρόβλημα είναι η διασκέδαση και όχι τόσο τα εστιατόρια. «Αν με ρωτήσετε με το χέρι στην καρδιά, το πιο πιθανό είναι ότι (η νυχτερινή διασκέδαση) δεν θα λειτουργήσει μέχρι να έχουμε μία μαζική ανοσία του πληθυσμού» , είπε χαρακτηριστικά, υπαινισσόμενος ότι αυτό θα γίνει στα τέλη Φεβρουαρίου.

Εξηγώντας, γιατί τα κρούσματα δεν έπεσαν όσο γρήγορα περίμεναν η πολιτεία και οι λοιμωξιολόγοι, ο πρωθυπουργός είπε ότι τα μέτρα δεν ακολουθήθηκαν με την ένταση και τη συνέπεια που θα θέλαμε. Μίλησε, μάλιστα, για στιγμές ανεμελιάς και αναφέρθηκε στη φωτογραφία του στην Πάρνηθα, παραδεχόμενος ότι «ήταν λάθος ότι φωτογραφήθηκα χωρίς μάσκα, όχι ότι πήγα για ποδήλατο».

«Βάζω τον πήχη πιο ψηλά για τον εαυτό μου, έκανα την αυτοκριτική μου, είναι πολύ σημαντικό το ατομικό παράδειγμα, ενοχλήθηκα όμως που μία στιγμή ανεμελιάς διογκώθηκε σε τόσο μεγάλο βαθμό» , πρόσθεσε. Στο ίδιο πλαίσιο αυτοκριτικής, εντάσσεται και η παραδοχή του ότι η πολιτεία θα έπρεπε να «κλείσει» νωρίτερα την Θεσσαλονίκη , που σήμερα εξακολουθεί να βρίσκεται στο κέντρο της πανδημίας.

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ενόχλησή του για τη συζήτηση περί διπλών βιβλίων καταγραφής κρουσμάτων, τονίζοντας ότι αυτή υπονομεύει τους επιστήμονες που μας συμβουλεύουν. «Είναι ψέματα ότι υπάρχει δεύτερο σύστημα καταγραφής. Ποτέ τα δεδομένα δεν είναι τέλεια, αλλά έχουμε καλά δεδομένα και με βάση αυτά παίρνουμε τις αποφάσεις μας. Τα ίδια δεδομένα βλέπουμε όλοι».

Επίσης, σημείωσε ότι αν κάτι θα έκανε διαφορετικά, ήταν τον Ιούλιο να δώσει ένα ισχυρότερο μήνυμα ότι η πανδημία θα επανέλθει. Τόνισε, όμως, ότι «δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι ο τουρισμός συνέβαλε» στην ένταση του δεύτερου κύματος. «Καλώς κάναμε και ανοίξαμε τον τουρισμό, εισπράξαμε κάποιο όφελος, προφυλάσσοντας τον πληθυσμό» , σημείωσε.

Τέλος, ανακοίνωσε ότι με βάση την τελευταία πληροφόρηση που ο ίδιος έχει, η έγκριση του εμβολίου θα γίνει από την ΕΕ στις 30 Δεκεμβρίου και είπε πως στην Ελλάδα οι πρώτες δόσεις θα φτάσουν δυο 24ωρα μετά.

Δήλωσε ξανά ότι ο ίδιος και η οικογένεια του θα είναι από τους πρώτους που θα το κάνουν και κάλεσε και τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς να πράξουν το ίδιο, προκειμένου να σταλεί ένα ισχυρό μήνυμα.

Αν σου άρεσε κάνε