Lockdown: Κλειστό λιανεμπόριο και απαγορευτικό στις μετακινήσεις... επ΄ αόριστον

Lockdown: Κλειστό λιανεμπόριο και απαγορευτικό στις μετακινήσεις... επ΄ αόριστον

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 09:25 Δημιουργία 11/12/20, 08:15
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Υπό την πίεση του αριθμού των κρουσμάτων που μειώνονται με αργό ρυθμό, γεγονός που δεν αφήνει την πίεση στο σύστημα υγείας να εκτονωθεί, κυβέρνηση και επιστήμονες καταλήγουν στην απόφαση να μην αφήνουν ανοιχτό το λιανεμπόριο ούτε τις ημέρες των εορτών.

Παράλληλα, οι απαγορεύσεις στις μετακινήσεις θα συνεχιστούν και μετά την 14η Δεκεμβρίου, ενώ κανείς δεν είναι σε θέση να διαβεβαιώσει ότι η κανονικότητα θα επιστρέψει μετά τις γιορτές.

Σήμερα στις 11 το πρωί, οι κ.κ. Πέτσας και Γεωργιάδης αναμένεται να ανακοινώσουν επισήμως τις αποφάσεις της κυβέρνησης για την λειτουργία και τις απαγορεύσεις, που θα ισχύσουν την περίοδο των εορτών, αποφάσεις που ελήφθησαν με βάση τις εισηγήσεις της επιτροπής λοιμωξιολόγων και οι οποίες παραδόθηκαν χθες στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ειδικοί προέταξαν την διασφάλιση της πτωτικής πορείας της επιδημιολογικής καμπύλης και την αποσυμπίεση του εθνικού συστήματος υγείας και με βάση αυτά τα δεδομένα, εισηγήθηκαν στην κυβέρνηση να ανοίξουν συγκεκριμένοι κλάδοι, οι οποίοι εκτιμάται ότι δεν θα επηρεάσουν την υποχώρηση της επιδημίας που καταγράφεται στη χώρα μας.

Στο πλαίσιο αυτό, προτάθηκε η επαναλειτουργία των κομμωτηρίων, των συνοικιακών βιβλιοπωλείων από την Δευτέρα 14/12. Σε ό,τι αφορά τα εμπορικά καταστήματα, η εισήγηση αφορά την λειτουργία τους μόνο με παραγγελία εκ των προτέρων και παραλαβή εκτός του καταστήματος σε συγκεκριμένη ώρα, που θα έχει καθοριστεί τηλεφωνικά με επικοινωνία υπαλλήλου του καταστήματος με τον πελάτη (σύστημα click away).

Αυτό σημαίνει ότι τα καταστήματα δεν θα επιτρέπεται να δεχθούν κόσμο καθ´ όλη την διάρκεια των εορτών και θα πρέπει να προσαρμόσουν την λειτουργία τους, τόσο μέσω του Ίντερνετ όσο και με την εισαγωγή τηλεφωνικών κέντρων που θα υποδέχονται τις παραγγελίες.

Ξεχωριστό κεφάλαιο αποτελεί η λειτουργία των εκκλησιών κατά τις γιορτινές ημέρες. Σύμφωνα με πληροφορίες του xrimaonline.gr, αυτή την ώρα προκρίνεται η άποψη οι ναοί να είναι ανοιχτοί μόνον τέσσερις ημέρες (παραμονή Χριστουγέννων, ανήμερα Χριστουγέννων, ανήμερα Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων ) και να τεθεί το 50, ως όριο ατόμων που θα βρίσκονται μέσα στις εκκλησίες. Επίσης, δεν θα επιτραπεί ο εορτασμός των Θεοφανείων σε ανοιχτούς χώρους . Οριστική απόφαση δεν είχε ληφθεί μέχρι αργά χθες το βράδυ, αλλά η κυβέρνηση συνυπολογίζει το αίτημα της αρχιεπισκοπής για ανοιχτές εκκλησίες, έστω και υπό αυστηρές προϋποθέσεις και όρια τις παραπάνω ημέρες.

Θεωρείται δεδομένο ότι η εστίαση και η διασκέδαση δεν θα λειτουργήσουν, όπως επίσης και το ότι δεν θα επιτραπεί η μετακίνηση από νομό σε νομό. Όλα τα μέτρα θα ισχύσουν καταρχήν μέχρι την 7η Ιανουαρίου και τότε, ανάλογα πάντα με τα επιδημιολογικά δεδομένα, θα επανακαθορισθεί η στάση της πολιτείας.

Όσον αφορά την διασκέδαση, ο πρωθυπουργός δήλωσε πρόσφατα ότι δεν θα επαναλειτουργήσει, παρά μόνο, όταν θα έχει εμβολιαστεί ένα ικανό τμήμα του πληθυσμού.

Αν σου άρεσε κάνε