Μητσοτάκης: Η απειλή των κυρώσεων το καλύτερο «εργαλείο» ενάντια στις τουρκικές προκλήσεις

Μητσοτάκης: Η απειλή των κυρώσεων το καλύτερο «εργαλείο» ενάντια στις τουρκικές προκλήσεις

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 14:47 Δημιουργία 11/12/20, 14:16

Το μήνυμα πως η απειλή των κυρώσεων – που προβλέπεται στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου – είναι το καλύτερο «εργαλείο», για να αλλάξει στάση η Τουρκία, εξέπεμψε ο πρωθυπουργός, σε συνέντευξή του μετά το πέρας των εργασιών της συνάντησης των «27».

«Δεν θέλουμε ένα προκλητικό γείτονα», τόνισε ο Κ. Μητσοτάκης, επισημαίνοντας πως αν η Άγκυρα συνεχίσει τις προκλήσεις, τότε η ΕΕ είναι έτοιμη να λάβει περαιτέρω κυρώσεις.

«Αυτό προσδοκώ», σημείωσε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας για ακόμη μία φορά πως η Τουρκία καλείται να δείξει συνέπεια και όχι να λάβει λάθος μήνυμα από τις αποφάσεις της Συνόδου.

Όπως τόνισε ο ίδιος, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, διευρύνοντας την σχετική λίστα των προσώπων, που εμπλέκονται στις παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ο κ. Μητσοτάκης ότι για πρώτη φορά εξουσιοδοτήθηκε ο Ζοζέπ Μπορέλ να εκπονήσει έκθεση με την επέκταση του πεδίου των κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας. «Η καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο υπήρξε απολύτως σαφής», τόνισε, προσθέτοντας πως οι κυρώσεις δεν είναι αυτοσκοπός.

«Η Ευρώπη έκανε ένα βήμα. Ένα βήμα, το οποίο αποτελεί την πιο ισχυρή μέχρι σήμερα προειδοποίηση στην Τουρκία να αλλάξει συμπεριφορά» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

«Δεν σταμάτησε όμως εδώ. Έδωσε εντολή στον ύπατο εκπρόσωπο Ζοζέπ Μπορέλ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποβάλουν το αργότερο μέχρι το επόμενο συμβούλιο γραπτή έκθεση, που θα αφορά ολοκληρωμένο το φάσμα των ευρωτουρκικών σχέσεων», συμπλήρωσε.

«Οι συμφωνίες τηρήθηκαν», υπογράμμισε , επαναλαμβάνοντας το μήνυμα «pacta sunt servanda».

Τόνισε, δε, πως η Τουρκία περισσότερα προβλήματα γεννά, παρά λύνει, και πως αυτή η πεποίθηση εδραιώνεται πλέον στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ, ενώ υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα για την εκπόνηση της έκθεσης που θα αφορά σε όλο το πλέγμα των σχέσεων της ΕΕ με την Άγκυρα.

Όσον αφορά στις διερευνητικές επαφές, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι προϋπόθεση για την επανέναρξη τους είναι η Τουρκία να δείξει συνέχεια και συνέπεια στην αποκλιμάκωση.

Αν σου άρεσε κάνε