Crash test το click away - Επόμενο «μέτωπο» οι Εκκλησίες

Crash test το click away - Επόμενο «μέτωπο» οι Εκκλησίες

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 15:41 Δημιουργία 14/12/20, 15:34
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση και τους εμπόρους ξεκίνησε από χθες, με τη λειτουργία μιας πρωτόγνωρης μεθόδου, του click away, προκειμένου η αγορά να περιορίσει τις απώλειές της από το σοκ της πανδημίας.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, δήλωσε ικανοποιημένος από τη στάση καταναλωτών και εμπόρων κατά τη χθεσινή - πρώτη μέρα λειτουργίας του μέτρου - καθώς δεν υπήρξαν ούτε ουρές ούτε συνωστισμός, έξω από τα καταστήματα που λειτούργησαν.

Ωστόσο, καθαρή εικόνα για την κατάσταση θα υπάρξει τις επόμενες ημέρες και κυρίως όσο πλησιάζουν οι εορτές, όταν θα έχει καταβληθεί και το δώρο Χριστουγέννων στον ιδιωτικό τομέα και μοιραία η κίνηση θα ενταθεί.

Το επόμενο «μέτωπο» για την κυβέρνηση δείχνει να είναι η εκκλησία, καθώς μέλη της Συνόδου δηλώνουν την διαφωνία τους με την απόφαση της πολιτείας, οι ιεροί ναοί να μείνουν κλειστοί για τους πιστούς, εκτός από την ημέρα των Χριστουγέννων και των Θεοφανείων, όπου και πάλι θα μπορούν να παρακολουθήσουν την λειτουργία έως 25 πολίτες στους μητροπολιτικούς ναούς και έως 9 στις υπόλοιπες εκκλησίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Χrimaonline.gr, αύριο στη συνεδρίασης της Συνόδου θα δεχθεί πιέσεις ο Αρχιεπίσκοπος να μην συναινέσει με την κυβερνητική επιλογή. Οι περισσότεροι εκ των ιεραρχών θα ζητήσουν οι ναοί να ανοίξουν τρεις ημέρες (Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά και Θεοφάνεια) και να δεχθούν αριθμό πιστών ανάλογα με τα τετραγωνικά της κάθε εκκλησίας.

Επίσης, ομάδα κληρικών τάσσεται υπέρ της άποψης οι ναοί να μείνουν ανοιχτοί καθόλη τη διάρκεια των εορτών και να μην υπάρξει κανένας αριθμητικός περιορισμός στην είσοδο των πιστών.

Υπέρ της κανονικής λειτουργίας των εκκλησιών τάσσονται μητροπολίτες, όπως είναι της Σπάρτης και της Μεσσηνίας, ενώ στον αντίποδα υπέρ μιας συνεννόησης με την κυβέρνηση είναι μεταξύ άλλων της Σύρου και της Νέας Ιωνίας, που ανήκουν άλλωστε και στον κύκλο των τακτικών συνομιλητών του αρχιεπισκόπου.

Η κυβέρνηση, πάντως, δεν τίθεται θέμα να δεχτεί ανοιχτές εκκλησίες, χωρίς περιορισμούς και στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου θυμίζουν ότι πολύ πρόσφατα ο πρωθυπουργός είχε επικοινωνήσει με τον αρχιεπίσκοπο κ.κ. Ιερώνυμο και του είχε εξηγήσει αναλυτικά τα δεδομένα, που επιβάλλουν στην Εκκλησία της Ελλάδας να μην λειτουργήσει, όπως συνήθως.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που πιθανώς να δεχτεί η κυβέρνηση είναι να υπάρξουν ανοιχτοί ναοί και μια ημέρα ακόμη (την Πρωτοχρονιά), αλλά και πάλι υπό αυστηρούς περιορισμούς, προκειμένου να αποφευχθούν οι μαζικές συγκεντρώσεις πιστών είτε μέσα στους ναούς είτε στον προαύλιο χώρο. Εάν απαιτηθεί, σημειώνουν συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, ο πρωθυπουργός θα επικοινωνήσει ξανά με τον κ.κ. Ιερώνυμο, προκειμένου να λυθεί το θέμα.

Αν σου άρεσε κάνε