Στους λοιμωξιολόγους οι αποφάσεις για τις Εκκλησίες

Στους λοιμωξιολόγους οι αποφάσεις για τις Εκκλησίες

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 14:27 Δημιουργία 15/12/20, 14:21
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Προσπάθεια εκτόνωσης της έντασης στις σχέσεις μεταξύ πολιτείας και Εκκλησίας με αφορμή τις απαγορεύσεις που επιβλήθηκαν και στους ιερούς ναούς λόγω της πανδημίας, καταβάλλουν ο πρωθυπουργός και ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος.

Σε νέα επικοινωνία που είχαν χθες ενόψει της σημερινής συνεδρίασης της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου συμφώνησαν σε πολλά, ενώ ο κ. Μητσοτάκης παρέπεμψε στην επιτροπή λοιμωξιολόγων το αίτημα μέρους της Συνόδου, οι ιεροί ναοί να ανοίξουν περισσότερες ημέρες κατά τη διάρκεια την εορτών και να επιτραπεί η παρουσία πιστών στο εσωτερικό, ανάλογα με τα τετραγωνικά της κάθε εκκλησίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της δεύτερης, μέσα σε λίγες εβδομάδες, επικοινωνίας μεταξύ των δύο, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Αρχιεπίσκοπο για τα επιδημιολογικά δεδομένα σε ολόκληρη τη χώρα και συζήτησαν για το θέμα της λειτουργίας των εκκλησιών κατά την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων στις πολύ ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν αυτή τη χρονιά.

Ο πρωθυπουργός παρέπεμψε στις αποφάσεις της Επιτροπής των ειδικών, τις οποίες η κυβέρνηση θα ακολουθήσει και κάλεσε την Εκκλησία να τις τηρήσει με αυστηρότητα, λαμβάνοντας όλα τα μέτρα προστασίας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, έγιναν αμοιβαία βήματα για να πέσουν οι τόνοι και με βάση όσα διέρρευσαν αργά χθες το βράδυ, οι ναοί από την Δευτέρα θα ανοίξουν για ατομική λατρεία, όπως συνέβη και το Πάσχα.

Σε ό,τι αφορά στον αριθμό των πιστών που η Πολιτεία όρισε σε 9 και 25 στους μητροπολιτικούς ναούς, η Εκκλησία επιδιώκει αριθμό πιστών ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα του ναού και ανώτατο όριο 50 άτομα.

Τις τελικές αποφάσεις θα τις λάβει η επιτροπή λοιμωξιολόγων και το πιθανότερο είναι μέσα στις αμέσως προσεχείς ημέρες να υπάρξει και επικοινωνία του Σωτήρη Τσιόδρα με τον Αρχιεπίσκοπο .

Ο κ. Ιερώνυμος είπε στον πρωθυπουργό ότι για την αποσυμφόρηση των πιστών θα ήταν καλό να προστεθεί ακόμα μία Θεία Λειτουργία, ανήμερα την Πρωτοχρονιά, κάτι με το οποίο συμφώνησε ο κ. Μητσοτάκης.

Είπε, επίσης, ότι θα μπορούσαν να αυξηθούν οι λειτουργίες ανήμερα των Χριστουγέννων και των Φώτων, στις 5, 7, 9 και 11 το πρωί, προκειμένου να μπορέσουν περισσότεροι πιστοί να πάνε στους ναούς χωρίς να προκληθεί συγχρωτισμός.

Η Εκκλησία, εξάλλου, έχει συμφωνήσει στο θέμα του Αγιασμού των υδάτων να γίνει σε κολυμβήθρα και να δίνεται σε μπουκαλάκι ο αγιασμός και το αντίδωρο σε χαρτί.

Με βάση το θετικό κλίμα που υπήρξε στην τηλεφωνική επικοινωνία χθες το απόγευμα, θεωρείται πιθανό στην σημερινή Σύνοδο (που θα διεξαχθεί μέσω τηλεδιάσκεψη) να επικρατήσουν οι μετριοπαθείς απόψεις και η ένταση των τελευταίων ημερών να εκτονωθεί.

Αν σου άρεσε κάνε