Σκληρά lockdown μία «ανάσα» από το εμβόλιο

Σκληρά lockdown μία «ανάσα» από το εμβόλιο

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:49 Δημιουργία 17/12/20, 08:40
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Στην αναζήτησή ισορροπιών μεταξύ της προστασίας της δημόσιας υγείας και της διαμόρφωσης μίας σχετικά ανεκτής κατάστασης κατά την περίοδο των γιορτών, εξακολουθεί να βρίσκεται η κυβέρνηση, η οποία «βλέπει» τον αριθμό των κρουσμάτων να μειώνεται με αργό ρυθμό.

Στο επίπεδο των αποφάσεων, οι περισσότερες έχουν ήδη ληφθεί ως προς τις μετακινήσεις, το εμπόριο και τη λειτουργία των εκκλησιών. Ωστόσο, κανείς δεν είναι βέβαιος ότι ο σχεδιασμός δεν θα αλλάξει μέχρι το τέλος των γιορτών, καθώς όλα θα εξαρτηθούν από τα υγειονομικά δεδομένα και την εικόνα που θα εμφανίζει κάθε ημέρα όχι μόνον η χώρα συνολικά, αλλά και οι επιμέρους νομοί και ειδικά οι επιβαρυμένοι.

Χθες, ο κ. Βασίλης Κικίλιας άφησε σαφώς ανοιχτό το ενδεχόμενο ανατροπής των αποφάσεων της κυβέρνησης, εφόσον οι συνθήκες το επιβάλλουν. «Όλα τα μέτρα θα επαναξιολογηθούν ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα, ιδιαίτερα στις πολύ επιβαρυμένες περιοχές», τόνισε χαρακτηριστικά στην συνέντευξη Τύπου, που παραχωρήθηκε χθες παρουσία του προέδρου του ΕΟΦ κ. Δημήτρη Φιλίππου.

Ο υπουργός Υγείας μίλησε συγκεκριμένα για τους νομούς, που βρίσκονται στο «κόκκινο» και οι ο οποίοι είναι οι Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, Ξάνθη, Πιερία, Δράμα, Κοζάνη, Γρεβενά, Πέλλα, Λάρισα, Ροδόπη και Δυτική Αττική. «Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Να υπερασπιστούμε τον κόπο και την προσπάθεια των πολιτών. Εάν και εφόσον επιβαρυνθούν τα δεδομένα, θα επανεξετάσουμε όλα τα μέτρα, ανά περιοχή», συμπλήρωσε.

Την ίδια ώρα , ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης προήδρευσε σύσκεψης στην ΕΛΑΣ, προκειμένου να συζητηθεί το ενδεχόμενο περιφρούρησης ενός ακόμη πιο αυστηρού lockdown, που πιθανώς να επιβληθεί σε κάποιο από τους ήδη επιβαρυμένους νομούς της χώρας το επόμενο διάστημα.

Ο κ. Μητσοτάκης που ενημερώνεται διαρκώς για την κατάσταση σε όλη την επικράτεια, δεν αποκλείει κανένα ενδεχόμενο, καθώς η πρώτη προτεραιότητα είναι η προστασία της δημόσιας υγείας με δεδομένο μάλιστα ότι και η χώρα μας απέχει λίγες εβδομάδες από την έναρξη των εμβολιασμών του πληθυσμού.

Το «βάρος» της κυβέρνησης αυτή την ώρα «πέφτει» πάνω στην προετοιμασία της χώρας για την «υποδοχή» και την διανομή του εμβολίου, που θα δοθεί σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη, κατά την ίδια ημερομηνία και σίγουρα πριν από το τέλος του έτους.

Από σήμερα από τις 9 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα θα υπάρξει επικοινωνία με τις 7 υγειονομικές περιφέρειες και τα νοσοκομεία της χώρας, ώστε να ξεκινήσει η καταγραφή όλου του υγειονομικού προσωπικού ενόψει του εμβολιασμού.

Αν σου άρεσε κάνε