Επιστρέφουν στο «τραπέζι» τα καθολικά lockdown

Επιστρέφουν στο «τραπέζι» τα καθολικά lockdown

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 09:53 Δημιουργία 18/12/20, 09:00
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Τα καθολικά lockdown επιστρέφουν στο «τραπέζι» της πολιτείας, μετά από την έξαρση των κρουσμάτων σε μεμονωμένες περιοχές της χώρας.

Ο φόβος για εξάπλωση της πανδημίας σε επίπεδα Θεσσαλονίκης και Αττικής οδήγησε χθες την Πολιτική προστασία να επιβάλλει καθολική απαγόρευση μετακινήσεων, κλείσιμο λιανεμπορίου και απαγόρευση συναθροίσεων στον Ασπρόπυργο και δεν αποκλείεται αυτό το μοντέλο να υιοθετηθεί σήμερα και στην Κοζάνη, όπου παρουσιάζεται και εκεί σημαντική αύξηση των κρουσμάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο «μικροσκόπιο» των λοιμωξιολόγων βρίσκονται επίσης τα Γρεβενά, η Ροδόπη αλλά και η Θεσσαλονίκη. Σήμερα, Παρασκευή ο πρωθυπουργός θα επισκεφτεί τα γραφεία της πολιτικής προστασίας, προκειμένου να συζητήσει την πρόοδο του σχεδιασμού για τον εμβολιασμό, με δεδομένο ότι στις 27 Δεκεμβρίου, εφόσον δοθεί την Δευτέρα η έγκριση από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό, θα ξεκινήσει η διανομή του εμβολίου της Pfizer στις χώρες της ΕΕ και ως εκ τούτου όλα πρέπει να είναι έτοιμα για την άμεση ένταξη της διαδικασίας, ξεκινώντας πάντα από τους υγειονομικούς.

Η κοινή γνώμη, σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, δείχνει να ανησυχεί έντονα για την εξέλιξη της πανδημίας και τα ποσοστά εκείνων που δηλώνουν ότι ανησυχούν φτάνουν εκείνα του περασμένου Μαρτίου. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα της pulse που προέβαλε χθες ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ, το συντριπτικό 76% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι ανησυχεί «αρκετά - πολύ» για την εξέλιξη της πανδημίας, το 67% δηλώνει «ναι- μάλλον ναι» στο ερώτημα για το εάν θα κάνει το εμβόλιο, ενώ το 29% έχει αντίθετη άποψη.

Στην ίδια έρευνα καταγράφεται επίσης η πεποίθηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων ως προς το ενδεχόμενο συνέχισης της τουρκικής προκλητικότητας. Το εξαιρετικά υψηλό 95% πιστεύει ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει τις προκλήσεις, κάτι που προφανώς ενισχύθηκε και μετά τη νέα αναβολή των κυρώσεων από την πλευρά της ΕΕ.

Στους πολιτικούς δείκτες, ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει κυρίαρχος, με την δημοφιλία του να ενισχύεται το τελευταίο διάστημα και να φτάνει στο 45% στο ερώτημα για την καταλληλότητα για την πρωθυπουργία. Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ εξακολουθεί να έχει ισχυρό προβάδισμα με ποσοστό 40%, έναντι 24% που εμφανίζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθεί το ΚΙΝΑΛ με 7%, το ΚΚΕ με 6%, η ελληνική λύση με 4,5% και τέλος το «Μετά 25» που βρίσκεται στο όριο του 3%.

Αν σου άρεσε κάνε